Henri Cartier-Bresson

© Ateneumin taidemuseo. Kuva: Ville Malja

Amerikka

Yhdysvallat on yksi monien dramaattisuutta tavoittelevien valokuvaajien lempiaiheista. Cartier-Bresson kuvasi Amerikkaa vuodesta 1946 aina 1970-luvun lopulle, ja hänen näkemyksensä maasta poikkeaa huomattavasti tavanomaisesta. Hän jätti kuvaamatta aavat preeriat ja kaupunkien pilvenpiirtäjät ja keskittyi niiden sijaan ihmisiin, yksilöiden välisiin kohtaamisiin ja kokemuksiin. Hänen visionsa Amerikasta rakentui ihmisten arkisten eleiden ja askareiden varaan.

Cartier-Bresson kuvasi niin New Yorkin keskustan äveriäiden alueiden väkeä ja Keskilännen maanviljely-yhteisöjä kuin Etelä-Carolinan slummien mustaihoisia asukkaita. Hänen valokuvistaan rakentuu amerikkalaisen elämänmenon kronikka nähtynä aiheestaan yllättyneen, kriittisen, huvittuneen ja lumoutuneen eurooppalaisen valokuvaajan silmin.

Tiedotteet

Apu ja Ateneum aloittavat yhteistyön ja nostavat teemaksi yksinäisyyden

  Suomen suurin viikoittain ilmestyvä ajankohtaismedia Apu ja suomalaisen taiteen koti Ateneum aloittavat laajan yhteistyön. Yhteistyö Ateneumin kanssa alkaa virtuaalisella taidekierroksella, jossa Ateneumin klassikoita katsotaan yksinäisyyden kautta. Tänä vuonna Apu taistelee yksinäisyyttä vastaan. Avun tavoitteena on, että jatkossa nykyistä harvempi tuntisi itsensä yksinäiseksi. Siksi…

Lue lisää