Henri Cartier-Bresson

© Ateneumin taidemuseo. Kuva: Ville Malja

Amerikka

Yhdysvallat on yksi monien dramaattisuutta tavoittelevien valokuvaajien lempiaiheista. Cartier-Bresson kuvasi Amerikkaa vuodesta 1946 aina 1970-luvun lopulle, ja hänen näkemyksensä maasta poikkeaa huomattavasti tavanomaisesta. Hän jätti kuvaamatta aavat preeriat ja kaupunkien pilvenpiirtäjät ja keskittyi niiden sijaan ihmisiin, yksilöiden välisiin kohtaamisiin ja kokemuksiin. Hänen visionsa Amerikasta rakentui ihmisten arkisten eleiden ja askareiden varaan.

Cartier-Bresson kuvasi niin New Yorkin keskustan äveriäiden alueiden väkeä ja Keskilännen maanviljely-yhteisöjä kuin Etelä-Carolinan slummien mustaihoisia asukkaita. Hänen valokuvistaan rakentuu amerikkalaisen elämänmenon kronikka nähtynä aiheestaan yllättyneen, kriittisen, huvittuneen ja lumoutuneen eurooppalaisen valokuvaajan silmin.

Tiedotteet

Kilpailukutsu: Erasmus-ohjelma 35 vuotta -erikoisrahan suunnittelukilpailu

Valtiovarainministeriön asettama juhlarahalautakunta järjestää suunnittelukilpailun kahden euron erikoisrahan taiteellisen suunnittelun toteutuksesta osana Euroopan komission järjestämää erikoisrahan suunnittelukilpailua. Erikoisrahan aiheena on Erasmus-ohjelma (nykyisin Erasmus+). Erikoisrahalla juhlistetaan Erasmus-ohjelman 35-vuotisjuhlavuotta vuonna 2022. Kilpailuaika päättyy 6. marraskuuta 2020. Erasmus+ on Euroopan unionin koulutuksen, nuorisoalan sekä urheilun ohjelma. Ohjelma…

Lue lisää