Henri Cartier-Bresson

Det Amerika som Cartier-Bresson fotograferade från 1946 till slutet av 1970-talet avviker emellertid i hög grad från de stereotypa bilderna.

Amerika

Förenta staterna är ett populärt mål för många fotografer som söker något spektakulärt. Det Amerika som Cartier-Bresson fotograferade från 1946 till slutet av 1970-talet avviker emellertid i hög grad från de stereotypa bilderna. Han fokuserar inte på de öppna prärierna och storstädernas gigantiska skyskrapor utan tar istället sikte på det mänskliga inslaget, rikedomen av personliga möten och erfarenheter. Cartier-Bresson byggde upp sin vision av Amerika kring människor, hur de rörde sig och betedde sig i vardagen.

Henri Cartier-Bressons motiv, allt ifrån de förmögna invånarnas flotta citystadsdelar i New York till Mellanvästerns jordbrukssamhällen och South Carolinas svarta getton, bildar en kavalkad över livet i Amerika sedd i en europeisk fotografs förvånade, kritiska, roade och fascinerade perspektiv.

Pressmeddelande

Magnus Enckells utställning till Ateneum – 150 år sedan den mångsidiga konstnärens födelse

  På Konstmuseet Ateneums tredje våning visas 23.10.2020–14.2.2021 en stor utställning av målaren Magnus Enckells (1870–1925) konst. Utställningen presenterar ett täckande urval ur en av guldålderns mest betydelsefulla konstnärers produktion och lyfter fram honom som en mångsidig opinionsbildare inom kulturlivet. Ateneum firar konstnärens 150-årsdag…

Läs mera