Henri Cartier-Bresson

Ateneums höst lyses upp av en strålande stjärna från Frankrike. Henri Cartier-Bresson (1908–2004) hörde till förra århundradets mest betydelsefulla fotografer och han var en av den internationella fotostudion Magnum Photos grundare.

Henri Cartier-Bresson var som ögonvittne på plats och registrerade för eftervärlden både spanska inbördeskrigets fasor och frigivningen av fångar från koncentrationslägren efter andra världskriget. Cartier-Bresson var i Kina när Mao Tse Tung marscherade till Bejing och han fotograferade Mahatma Gandhi i Indien endast någon timme före lönnmordet. Hans foton har redan format bilden av världshistoriens milstolpar för flera generationer.

Henri Cartier-Bressons fotografi var ett sätt att berätta historier om livet, att fånga betydelsefulla, överraskande och avgörande ögonblick på film. Det viktigaste med att fotografera var enligt honom att ha perfekt och noggrann tajmning. Fotografen måste ständigt vara på sin vakt. Kameran var för honom som en skissbok, intuitionens och spontanitetens verktyg. Konststudierna i ungdomen och kontakterna med surrealistiska kretsar kan man se också i Cartier-Bressons dokumentariska produktion: ”Surrealismen har haft stark inverkan på mig. Jag har under hela mitt liv gjort allt jag kunnat för att aldrig svika den” (Henri Cartier-Bresson, Album de l’Exposition, 2013: 23).

Cartier-Bressons retrospektiva utställning omfattar närmare 300 fotografier från konstnärens långa karriär. Där ingår också arkivmaterial och film som kompletterar en klassikers historia på den internationella fotografins område.

Utställningen arrangeras i samarbete med fotostudion Magnum Photos och Fondation HCB.

Pressmeddelande

Adel Abidins utställning behandlar vår historias smärtpunkter

På Konstmuseet Ateneum kan man den 14.3–22.4.2018 se nutidskonstnären Adel Abidins (f. 1973, Bagdad, Irak) utställning History Wipes. Utställningen visar upp videoinstallationer och skulpturer av den internationellt erkände Abidin, av vilka en del är nya och en del har kommit till under de senaste…

Läs mera
På Instagram

Öppettider

ti, fre 10–18
ons, to 10–20
lö, sö 10–17
må stängt

Biljettförsäljningen upphör 30 minuter före museet stängs.

SÄRSKILDA TIDER

Inträdesavgifter

Normal avgift 15 €
Nedsatt avgift 13 €
Under 18 år gratis
Med S-Förmånskortet 14 €

Biljettförsäljningen upphör 30 minuter före museet stängs.

Nedsatta avgifter och betalning
Kontaktuppgifter

Kaivokatu 2, 00100 Helsinki 0294 500 401 ainfo@ateneum.fi

Tillgänglighet

Våra dörrar ska stå öppna för så många som möjligt.

Tillgänglighet
Fråga om beställda guidningar

mån-fre kl. 9-15 +358 294 500 500

Ateneum Butiken

Gläd dig själv eller en vän: du kan köpa museets publikationer, affischer, postkort, presentartiklar och annat trevligt i Ateneum Butiken på museets bottenvåning.
Butikens telefonnummer är 0294 500 434.

Ateneum Butiken på nätet
ATENEUM BISTRO

Ateneum Bistro bjuder på klassiska finska bistrorätter med en modern twist. Lunch från tisdag till fredag kl. 11–14. Kaféet har dessutom ett kafésortiment.

Läs mer om Ateneum Bistro