Helene Schjerfbeck

Helene Schjerfbeck. Kuva: Kansallisgalleria / Jenni Nurminen

Pohjoismaiden merkittävimpiin ja tunnetuimpiin taiteilijoihin kuuluvan Helene Schjerfbeckin (1862-1946) syntymästä tuli vuonna 2012 kuluneeksi 150 vuotta. Ateneumin taidemuseo järjestää juhlan kunniaksi näyttelyn, joka on laajin milloinkaan järjestetty Schjerfbeckin taiteen esittely.

Ateneumissa on esillä yli 300 teosta taiteilijan tuotannon kaikilta kausilta, 1880-luvun historiamaalauksista myöhäiskauden pelkistettyyn modernismiin. Helene Schjerfbeckin taiteen pohjavirtana ovat tunne, läheisyys, inhimillisyys ja erinomainen tekninen taito, samoin vuorovaikutteisuus hänelle läheisiin maailmantaiteen mestareihin.

Helene Schjerfbeckin tunnetut klassikkoteokset saavat Ateneumissa rinnalleen ennen näkemättömiä tai harvoin nähtyjä taiteilijan teoksia useista yksityiskokoelmista. Yhtenä vahvana teemana on Schjerfbeckin vuoropuhelu maailmantaiteen mestareiden kanssa. El Grecon mukaan maalatut teokset saavat ensimmäistä kertaa näyttelyssä rinnalleen kaksi teosta espanjalaistaiteilijalta.

Näyttelyn kuraattori on Ateneumin intendentti, Schjerfbeckin taiteen asiantuntija Leena Ahtola-Moorhouse. Näyttelyn yhteydessä julkaistaan mahdollisimman kattava luettelo (ns. catalogue raisonné) taiteilijan teoksista. Useat tutkijat tuovat julkaisussa esiin kiinnostavia näkökulmia taiteilijasta ja hänen tuotannostaan. Suomen-, ruotsin- ja englanninkielisen julkaisun on yhdessä Ahtola-Moorhousen kanssa toimittanut taidehistorioitsija Anu Utriainen.

Ateneumin suurnäyttely kuuluu Helene Schjerfbeckin 150-vuotisjuhlavuoden ohjelmistoon. Juhlavuotta vietetään ympäri Suomea näyttelyiden ja tapahtumien muodossa. Juhlavuoden suojelija on presidentti Tarja Halonen.

Schjerfbeck Ateneumin kokoelmassa

Ateneumin taidemuseolla on hallussaan maailman suurin ja kattavin kokoelma Helene Schjerfbeckin taidetta. Maalauksia, piirustuksia ja luonnoskirjoja käsittävässä kokoelmassa on 212 teosta. Ensimmäinen hankinta on jo yli 130 vuoden takaa, vuodelta 1880, jolloin maalaus Haavoittunut soturi hangella ostettiin Suomen Taideyhdistyksen kokoelmiin. Ateneumin ainutlaatuinen Schjerfbeck-kokoelma on karttunut vuosien varrella myös useilla arvokkailla lahjoituksilla, joista merkittävimpiä ovat Nanny ja Yrjö Kauniston sekä Ester ja Jalo Sihtolan testamenttilahjoitukset.

Myös Ateneumin ystävät ry. on vuosien varrella kartuttanut kokoelmaa. Tuorein lahjoitus on vuoden 2011 syksyltä, jolloin ystäväyhdistys lahjoitti museolle viisi Schjerfbeckin luonnoskirjaa, sata luonnosta ja valokuvia sekä muuta arkistomateriaalia. Luonnoskirjat on julkaistu Valtion taidemuseon Taidekokoelmat -verkkopalvelussa.

Ateneumin kokoelmissa oleviin Schjerfbeckin teoksiin voi tutustua reitillä Helene Schjerfbeckin matkassa, joka kertoo taiteilijan pitkästä urasta hänen tärkeimpien teostensa sekä omien kirjesitaattiensa kautta. Reitin on käsikirjoittanut taidehistorioitsija Siina Hälikkä. Mukana on muun muassa piirroksia Schjerfbeckin luonnoskirjoista, jotka kuuluvat Ateneumin ystävien lahjoituskokoelmaan.

Ateneumin Schjerfbeck-kokoelman merkitys on kasvanut viime vuosina rinta rinnan taiteilijan tuotantoon kohdistuvan kansainvälisen kiinnostuksen lisääntyessä. Schjerfbeckin teoksia nähtiin jo hänen elinaikanaan lukuisissa suomalaisen taiteen esittelyissä Euroopassa. Taidekauppias Gösta Stenman aloitti Schjerfbeck-esittelyt Suomessa 1910-luvulla. Stenmanin taidesalongissa Tukholmassa vuonna 1937 järjestämä Schjerfbeckin laaja yksityisnäyttely sai haltioituneen vastaanoton. Tämän jälkeen taiteilijan yksityisnäyttelyitä nähtiin myös muualla Ruotsissa lähes vuosittain.

Maailmanlaajuista läpimurtoa merkitsi Pariisissa, Hampurissa ja den Haagissa vuonna 2007 esillä ollut retrospektiivinen näyttely. Yli 350.000 kävijää kerännyt näyttely herätti laajaa kiinnostusta niin tutkijoiden, taiteilijoiden kuin suuren yleisön piirissä.

Taiteilijan viimeisin kansainvälinen esittäytyminen oli Tanskan Ordrupgaardissa viime vuoden syksyllä. Museossa oli esillä kuutisenkymmentä teosta, joista lähes neljäkymmentä kuului Ateneumin kokoelmaan.

Helene Schjerfbeckiin päästään jälleen tutustumaan myös Ruotsissa, kun taiteilijan keskeiset teokset matkaavat Ateneumin jälkeen Tukholman Prins Eugens Waldemarsuddeen ja Göteborgin taidemuseoon.

Tutustu taiteilijaan YLEn Elävässä arkistossa.

Tiedotteet

Maailmalta löysin itseni – Helene Schjerfbeck ja Taiteilijoiden Ruovesi avautuvat jo 15.11.2019

  Ateneumin taidemuseon marraskuussa avautuvat näyttelyt saavat lisäviikon. Näyttelyt Maailmalta löysin itseni – Helene Schjerfbeck ja Taiteilijoiden Ruovesi avautuvat aikaisemmin ilmoitetusta poiketen jo 15.11.2019 ja ovat esillä 26.1.2020 asti. Näyttelyitä, jotka jakavat Ateneumin kolmannen kerroksen tilat puoliksi, yhdistää paikan merkitys taiteilijan tuotannolle. Helene Schjerfbeckin…

Lue lisää
Instagramissa