František Kupka

Bild: Finlands Nationalgalleri / Jenni Nurminen

Tjecken František Kupka (1871–1957) är känd som den abstrakta konstens pionjär. Genom en retrospektiv över målaren som hade en lång karriär i Paris får vi en inblick i den västerländska konstens historia: porträtt som går igenom skiftesrika förändringar mot ett alltmera abstrakt uttryck.  Kupkas konst har beskrivits som ”modern färgpoesi”. Den stora, internationella utställningen täcker konstnärens hela karriär från 1890-talet fram till 1950-talet.

Kupka hade ett aldrig sinande intresse för världen, för vetenskapen och för människans holistiska utveckling. I ungdomsåren verkade konstnären som medium för att finansiera sina studier. I sina starka och nästan psykedeliska verk tillämpade han Newtons färglära och musikens teori: man kan ana rytm och rörelse i målningarna.

I Kupkas verk från olika decennier återkommer färggranna, kosmiska vyer och livets organismer. Kupka var verksam i sju decennier, och i hans mångsidiga produktion finns också symbolistiska verk, illustrationer för anarkistiska tidskrifter, kosmiska färgkompositioner, fartfylld futurism och maskinromantik. På 1930–1950-talet blev målningarna alltmera renodlat matematiskt exakta, rumsliga färgkompositioner.

I Finland har en så här omfattande retrospektiv utställning av Kupkas verk inte visats tidigare. På utställningen får vi se Kupkas mest betydelsefulla verk från bl.a. Centre Pompidou, Guggenheimmuseet i New York och Tjeckiens nationalgalleri i Prag.

Innan utställningen kommer till Ateneum visade den i Grand Palais i Paris och i Prags Nationalgalleri. Utställningen produceras i samarbete med La Réunion des Musées Nationaux (RMN) / Grand Palais och Prags Nationalgalleri.

Ljuskonstnär Tarja Ervastis interaktiva ljusverk Färgmusik med fraktioner visas också.

Läs mer från pressmeddelandet

Utställningens partner

INLEDANDE FÖRELÄSNINGAR

Till utställningen ordnas inledande föreläsningar som ingår i inträdet.
Läs mer

Beställda guidningar och inledande föreläsningar.
Läs mer

EVENEMANG

Alla evenemang i evenemangskalendern

Fre 22.2 Seminarium: Contemporary Takes on Kupka

Torsdagar 28.2, 28.3 och 9.5 Synpunkter – föreläsningsserie

Torsdagar 14.3, 11.4 och 16.5 František Kupka – föreläsningsserie

Onsdagar 20.3, 17.4 och 15.5 Ateneumklubben X We Jazz

Lö 18.5 Internationell museidag – inträde –50 %

SKOLMATERIAL

Materialet är planerat för lärare och andra vuxna som arbetar med barn och unga. Läs mer.

Pressmeddelande

Stilla skönhet inbjuder till att fascineras av dialogen mellan bildkonst, keramik och kimonor

På konstmuseet Ateneum visas utställningen Stilla skönhet – nordisk och östasiatisk interaktion 14.6–6.10.2019. Utställningen gör en djupdykning i den reducerade estetik som var gemensam för Norden och Östasien omkring sekelskiftet 1900 och speciellt efter andra världskriget. Utställningen hedrar Finlands och Japans fortsatta aktiva interaktion:…

Läs mera
På Instagram