František Kupka

  • 22.2.–19.5.2019
Liput: museolipulla
Kuva: Kansallisgalleria / Jenni Nurminen
Kuva: Kansallisgalleria / Jenni Nurminen

Tsekkiläinen František Kupka (1871–1957) tunnetaan abstraktin taiteen pioneerina. Pitkän uran Pariisissa tehneen taidemaalarin retrospektiivin kautta voi tutustua länsimaisen taiteen historiaan: monivaiheisiin muutoksiin perinteisistä muotokuvista kohti abstraktia ilmaisua. Kupkan taidetta on kuvailtu ”moderniksi värien runoudeksi”. Kansainvälinen suurnäyttely kattaa taiteilijan koko uran 1890-luvulta 1950-luvulle.

Kupka oli loputtoman kiinnostunut maailmasta, tieteestä ja ihmisen kokonaisvaltaisesta kehityksestä. Nuoruudessaan taiteilija toimi meediona rahoittaakseen taideopintonsa. Hän sovelsi voimakkaissa ja lähes psykedeelisissä teoksissaan Newtonin värioppia ja musiikin teoriaa: maalauksissa voi aistia rytmin ja liikkeen.

Kupkan teoksissa eri vuosikymmenillä toistuvat värikkäät avaruudelliset näyt ja elämän organismit. Seitsemällä vuosikymmenellä maalanneen taiteilijan monipuolisessa tuotannossa on myös symbolistisia teoksia, anarkistilehtien kuvituksia, avaruudellisia värisommitelmia, vauhdikasta futurismia ja koneromantiikkaa. 1930–50-luvuilla maalaukset pelkistyvät matemaattisen tarkoiksi, tilallisiksi värisommitelmiksi.

Laajaa retrospektiivistä näyttelyä Kupkan teoksista ei ole nähty aikaisemmin Suomessa. Näyttelyssä nähdään Kupkan merkittävimpiä teoksia mm. Centre Pompidousta, New Yorkin Guggenheim-museosta sekä Tsekin kansallisgalleriasta Prahasta.

Ennen Ateneumia näyttely oli esillä Pariisissa Grand Palais’sa ja Prahan Kansallisgalleriassa. Näyttely on tehty yhteistyössä La Réunion des Musées Nationaux (RMN) / Grand Palais’n ja Prahan Kansallisgallerian kanssa.

Esillä on myös valotaiteilija Tarja Ervastin vuorovaikutteinen valoteos Värimusiikkia säröillä.

Näyttelyn kumppani

NÄYTTELYYN LIITTYVÄÄ OHEISOHJELMAA

Pe 22.2. Seminaari: Contemporary Takes on Kupka

Su 24.2. Lauluja rakkaudesta – Anton Webernin, Aleksander Zemlinskyn ja Arnold Schönbergin laulujen ympärille rakentuva synesteettinen kokonaistaideteos

Torstaisin 28.2, 28.3. ja 9.5. Näkökulmia-luentosarja

Torstaisin 14.3., 11.4. ja 16.5. František Kupka -luentosarja

Keskiviikkoisin 20.3, 17.4. ja 15.5. Ateneum-klubi X We Jazz

La 18.5. Kansainvälinen museopäivä – liput puoleen hintaan

ATENEUM-TAIDEMENU

Taidemenu on Ateneumin taidemuseon ja HOK-Elannon tarjoama kokonaisvaltainen maku- ja kulttuurielämys. Se sisältää runsaan menun ravintolassa sekä pääsylipun Ateneumiin.

Näyttelyjulkaisu

Ateneumin tuottama, värikkäästi kuvitettu näyttelyjulkaisu on ilmestyt suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi. Tutustu näyttelyjulkaisuun Kansallisgallerian verkkokaupassa

KOULUAINEISTO NÄYTTELYYN

Aineisto on suunniteltu opettajien ja muiden lasten ja nuorten parissa työskentelevien aikuisten käyttöön.