František Kupka

Näkymä näyttelystä Kupka, Pioneer of abstraction Grand Palais'sa, Pariisissa. Näyttelyarkkitehtuuri: Véronique Dollfus. © Rmn-Grand Palais / Kuva: Didier Plowy

Tsekkiläinen František Kupka (1871–1957) tunnetaan abstraktin taiteen pioneerina. Pitkän uran Pariisissa tehneen taidemaalarin retrospektiivin kautta voi tutustua länsimaisen taiteen historiaan: monivaiheisiin muutoksiin perinteisistä muotokuvista kohti abstraktia ilmaisua. Kupkan taidetta on kuvailtu ”moderniksi värien runoudeksi”. Kansainvälinen suurnäyttely kattaa taiteilijan koko uran 1890-luvulta 1950-luvulle.

Kupka oli loputtoman kiinnostunut maailmasta, tieteestä ja ihmisen kokonaisvaltaisesta kehityksestä. Nuoruudessaan taiteilija toimi meediona rahoittaakseen taideopintonsa. Hän sovelsi voimakkaissa ja lähes psykedeelisissä teoksissaan Newtonin värioppia ja musiikin teoriaa: maalauksissa voi aistia rytmin ja liikkeen.

Kupkan teoksissa eri vuosikymmenillä toistuvat värikkäät avaruudelliset näyt ja elämän organismit. Seitsemällä vuosikymmenellä maalanneen taiteilijan monipuolisessa tuotannossa on myös symbolistisia teoksia, anarkistilehtien kuvituksia, avaruudellisia värisommitelmia, vauhdikasta futurismia ja koneromantiikkaa. 1930–50-luvuilla maalaukset pelkistyvät matemaattisen tarkoiksi, tilallisiksi värisommitelmiksi.

Laajaa retrospektiivistä näyttelyä Kupkan teoksista ei ole nähty aikaisemmin Suomessa. Ennen Ateneumia näyttely on esillä Pariisissa Grand Palais’sa ja Prahassa Tsekin Kansallisgalleriassa. Näyttely on tehty yhteistyössä La Réunion des Musées Nationaux (RMN) / Grand Palais’n kanssa.

OPASTUKSET NÄYTTELYYN

Lue lisää avoimista opastuksista

Tilaa opastus näyttelyyn

NÄYTTELYYN LIITTYVÄÄ OHEISOHJELMAA

22.2.1018 Seminaari: Contemporary Takes on Kupka

14.3.2019, 11.4.2019 ja 16.5.2019 František Kupka -luentosarja

 

Grand Palais’n näyttelyn esittelyvideo

Museonjohtajan blogi

Marja Sakari: Miten museo voi vaikuttaa ilmastonmuutokseen?

  Hyvää alkanutta vuotta 2019 kaikille lukijoilleni! Tulin juuri ennen tämän blogin kirjoittamista pysäyttävältä luennolta, joka käsitteli ilmastonmuutosta ja maapallomme tulevaisuutta. Tulevaisuus näyttää tosiasioiden valossa synkältä. Niin pelottavaa kuin tämä onkin, melkein hälyttävämpää on se, että tiedosta huolimatta olemme yhä kulutuksen kasvun tiellä: fossiilisten…

Lue lisää
Instagramissa