FOKUS: Timo K. Mukka

  • 1.11.2011–26.2.2012
Liput: museolipulla
FOKUS: Timo K. Mukka. Kuva: Kansallisgalleria / Jenni Nurminen
FOKUS: Timo K. Mukka. Kuva: Kansallisgalleria / Jenni Nurminen

Ateneumin taidemuseo on saanut merkittävän taideteoslahjoituksen, joka käsittää kirjailija ja kuvataiteilija Timo K. Mukan kuvataiteellisen jäämistön. Yli sata taideteosta sisältävän lahjoituksen ovat tehneet taiteilijan puoliso Tuula Mukka sekä pariskunnan lapset Tuuli ja Johan Mukka. Kokoelmasta koottu FOKUS-näyttely esittelee Timo K. Mukan intensiivisiä henkilökuvia ja avaa uusia näkökulmia taiteilijan luomistyöhön.

Ateneumin kokoelmanäyttelyn yhteydessä esillä olevat maalaukset, piirrokset, grafiikka ja luonnoskirjat avartavat kuvaa Mukan taiteellisesta monilahjakkuudesta.

Timo K. Mukka (1944-1973) oli lappilaisen kirjallisuuden keskeinen uudistaja ja pohjoisen mielen- ja sielunmaiseman tulkki, joka julkaisi tunnetuimman teoksensa Maa on syntinen laulu ollessaan vasta 19-vuotias. Mukka aloitti taideopintonsa Ateneumissa Taideakatemian koulussa 16-vuotiaana. Hän keskeytti opintonsa kuitenkin jo ensimmäisen lukuvuoden jälkeen ja palasi takaisin Pellon Orajärvelle. Mukka jatkoi silti koko elämänsä ajan myös kuvataiteen tekemistä. Hänen tuotantonsa on melko suppea ja tyyliltään moniäänisen kokeileva, mutta kertoo kuitenkin kiistattomasta lahjakkuudesta tälläkin saralla.

Mukan kirjallisuuden keskeisiä teemoja olivat raskas työ ja köyhyys, uskonto ja väkivalta sekä rakkauden, seksuaalisuuden ja kuoleman liitto. Provokatiivisuudesta tuli taiteilijan tavaramerkki ja samalla riippakivi, joka vei huomion hänen tuotantonsa muilta, lyyrisemmiltä ja toisaalta myös yhteiskunnallisilta ulottuvuuksilta.

Kuvataiteilijana Timo K. Mukka keskittyi erityisesti ihmisen kuvaamiseen. Teemat ovat osin samoja kuin hänen kirjallisessa tuotannossaan, mutta painottuvat lähipiirin ja ympäristön lämminhenkiseen ja intiimiin kuvaamiseen. Lähes päiväkirjanomaiset piirustukset ja herkät akvarellit omista vanhemmista ja sisaruksista sekä etenkin Tuula-vaimosta kertovat taiteilijasta täysin toisenlaista, yksityistä tarinaa kuin 1960-70-luvuilla muotoutunut skandaalinkäryinen julkisuuskuva.

Timo K. Mukan sielunveljiin ja pohjoiseen taiteilijaverkostoon kuuluivat Reidar Särestöniemi ja Mukan lailla nuorena kuollut Kalervo Palsa. He kaikki kuvasivat taiteessaan lappilaista identiteettiä ennennäkemättömän tunnevoimaisesti ja radikaalisti. Jyrki Siukonen toteaakin Ateneumin Lapin taika -näyttelyn kirjassa: ”Kolmikossa jokainen oli vastarinnassa aikansa vallitseviin taidekeskusteluihin nähden Suomessa”.

Timo K. Mukka -keskustelutilaisuus tiistaina 1.11. klo 17-18, Ateneumin 3. krs.

Kirjallisuudentutkijat Elina Arminen ja Toni Lahtinen keskustelevat Timo K. Mukan tuotannosta yhdessä taidehistorioitsija Anu Utriaisen kanssa. Yleisölle avoin tilaisuus järjestetään yhteistyössä Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran (SKS) ja WSOY:n kanssa. Osallistuminen sisältyy museon pääsymaksuun.