FOKUS: Taiteilijaelämää Taosissa

FOKUS: Taiteilijaelämää Taosissa. Kuva: Kansallisgalleria / Jenni Nurminen

Ateneumin kokoelmanäyttelyn yhteyteen avattiin FOKUS-näyttely, jossa oli esillä Akseli Gallen-Kallelan ja muiden Taosin taiteilijayhteisössä USAssa työskennelleiden taiteilijoiden teoksia. Akseli Gallen-Kallelan maalaamista Taos-maisemista ja tuokiokuvista seitsemän kuuluu Ateneumin kokoelmiin, ja ne ovat nyt esillä Taiteilijaelämää Taosissa -näyttelyssä. Teoksista neljä teosta palaa kotiin Suomen Yhdysvaltain suurlähetystöstä Washingtonista, missä ne ovat olleet talletuksessa.

Lisäksi esillä ovat Yhdysvaltain suurlähetystöstä Helsingistä lainatut viisi Taosin taiteilijayhteisöön kuuluneiden taiteilijoiden teosta. Kaksi niistä on Sheldon Parsonsin tekemiä, yksi Walter Uferin, yksi Victor Higginsin ja yksi Fritz Scholderin tekemä.

Akseli Gallen-Kallela ja Taos

Akseli Gallen-Kallela (1865-1931) matkusti joulukuun 1923 alussa Yhdysvaltoihin, missä hänen näyttelynsä oli esillä The Art Institute of Chicagossa vuosien 1923-24 taitteessa. Gallen-Kallela vietti ensin kahdeksan kuukautta Chicagossa ja lähialueilla, ja muutti elokuussa 1924 vaimonsa Maryn ja tyttärensä Kirstin kanssa Taosiin, Uuteen Meksikoon.

Gallen-Kallelat vuokrasivat talon rikkaalta newyorkilaiselta seurapiirirouvalta, Mabel Dodge Luhanilta, joka oli muuttanut Taosiin 1916 ja mennyt naimisiin paikallisen pueblointiaani Tony Luhanin kanssa. Mabel Dodge Luhan oli lahjoittanut kaupungille sairaalan ja huolehti intiaanien elinoloista. 1920- ja 30-luvuilla Luhan kutsui vieraakseen eri alojen taiteilijoita, ja rakennutti kotinsa ympärille heille kuusi vierastaloa, jollaisen Gallen-Kallela perheineenkin vuokrasi. Talo sijaitsi intiaanireservaatin puolella.

Yksi vieraista oli kirjailija D. H. Lawrence, joka oli juuri lähdössä Meksikoon, kun Gallen-Kallela saapui Taosiin. Lawrence ja Gallen-Kallela tutustuivat toisiinsa. Lawrence palasi myöhemmin paikkakunnalle Mabel Dodge Luhanin lahjoittamalle ranchille, ja kiitokseksi Lawrence antoi Luhanille käsikirjoituksen romaaniin Poikia ja rakastajia.

Taosin taiteilijayhteisössä oli jo 1917 sata taiteilijaa. Gallen-Kallelan sinne houkutteli välillisesti Victor Higgins (1884-1949), joka oli tullut Taosiin jo 1914 ja johon Gallen-Kallela oli tutustunut Chicagossa taidenäyttelynsä yhteydessä. Muita taiteilijoita, joihin Gallen-Kallela Taosissa tutustui, olivat mm. Walter Ufer (1876-1936) ja Higginsin appi Sheldon Parsons (1866-1943).

Muita Taosin yhteisöön kuuluneita taiteilijoita olivat mm. taidemaalari Georgia O’Keeffe, valokuvaaja Ansel Adams ja kirjailija Willa Cather. Taosin vireä taiteilijayhteisö toimii edelleen.

FOKUS-näyttelyt Ateneumissa

Ateneumin taidemuseon laajasta kokoelmasta voidaan kerrallaan pitää esillä vain pientä osaa. FOKUS-otsikon alla museon kokoelmanäyttelyn yhteydessä nähdään pienempiä näyttelykokonaisuuksia, joissa syvennytään lähemmin johonkin Ateneumin kokoelmien teokseen, taiteilijaan tai aihepiiriin.

Museonjohtajan blogi

Susanna Pettersson: Museologinen tutkimus haastaa ja kirittää

Kesä on loistavaa aikaa lukemiselle ja uusien asioiden omaksumiselle. Omassa kirjapinossani on muun muassa ruotsalaisia dekkareita, japanilaista kulttuuria ja oman alani tutkimuskirjallisuutta. Näistä yksi käsittelee museologian historiaa, nykyhetkeä ja tulevaisuutta Pohjoismaissa. Nordisk Museologi, The First 25 Years. The Journal of Nordic Museology 1993–2018 juhlii…

Lue lisää
Instagramissa

Tilaa Ateneumin blogit

Lisää alla olevaan laatikkoon sähköpostiosoitteesi ja saat Ateneumin kuukausittaisen Kuukauden vieraan ja Museonjohtajan blogin suoraan sähköpostiisi.

Aukioloajat

ti, pe 10–18
ke, to 10–20
la, su 10–17
ma suljettu

Lipunmyynti päättyy puoli tuntia ennen museon sulkemisaikaa.

POIKKEAVAT AUKIOLOAJAT

Pääsymaksut

Normaali pääsymaksu 15 €
Alennettu pääsymaksu 13 €
Alle 18-vuotiaat maksutta
S-Etukortilla 14 €
Yhteislippu Ateneumiin ja Kiasmaan 24/20 €

Lipunmyynti päättyy puoli tuntia ennen museon sulkemisaikaa.

Alennukset ja maksutavat
Yhteystiedot

Kaivokatu 2, 00100 Helsinki ainfo@ateneum.fi 0294 500 401

Saavutettavuus

Liikkumisesteetön sisäänkäynti museoon Ateneuminkujalta.

Lue lisää saavutettavuudesta
Opasvaraukset

(ma-pe 9-15) 0294 500 500

Opastustiedustelu
Museokauppa

Ateneumin museokauppa sijaitsee sisäpihalla ja palvelee museon aukioloaikoina.
Kaupan puhelinnumero 0294 500 434.

Kansallisgallerian verkkokauppa
ATENEUM BISTRO

Ateneum Bistro tarjoaa klassista suomalaista bistroruokaa modernilla twistillä. Lounasta on tarjolla tiistaista perjantaihin klo 11-14. Lisäksi tarjolla on kahvilatuotteita.

Lisää Ateneum Bistrosta