FOKUS: Taiteilijaelämää Taosissa

FOKUS: Taiteilijaelämää Taosissa. Kuva: Kansallisgalleria / Jenni Nurminen

Ateneumin kokoelmanäyttelyn yhteyteen avattiin FOKUS-näyttely, jossa oli esillä Akseli Gallen-Kallelan ja muiden Taosin taiteilijayhteisössä USAssa työskennelleiden taiteilijoiden teoksia. Akseli Gallen-Kallelan maalaamista Taos-maisemista ja tuokiokuvista seitsemän kuuluu Ateneumin kokoelmiin, ja ne ovat nyt esillä Taiteilijaelämää Taosissa -näyttelyssä. Teoksista neljä teosta palaa kotiin Suomen Yhdysvaltain suurlähetystöstä Washingtonista, missä ne ovat olleet talletuksessa.

Lisäksi esillä ovat Yhdysvaltain suurlähetystöstä Helsingistä lainatut viisi Taosin taiteilijayhteisöön kuuluneiden taiteilijoiden teosta. Kaksi niistä on Sheldon Parsonsin tekemiä, yksi Walter Uferin, yksi Victor Higginsin ja yksi Fritz Scholderin tekemä.

Akseli Gallen-Kallela ja Taos

Akseli Gallen-Kallela (1865-1931) matkusti joulukuun 1923 alussa Yhdysvaltoihin, missä hänen näyttelynsä oli esillä The Art Institute of Chicagossa vuosien 1923-24 taitteessa. Gallen-Kallela vietti ensin kahdeksan kuukautta Chicagossa ja lähialueilla, ja muutti elokuussa 1924 vaimonsa Maryn ja tyttärensä Kirstin kanssa Taosiin, Uuteen Meksikoon.

Gallen-Kallelat vuokrasivat talon rikkaalta newyorkilaiselta seurapiirirouvalta, Mabel Dodge Luhanilta, joka oli muuttanut Taosiin 1916 ja mennyt naimisiin paikallisen pueblointiaani Tony Luhanin kanssa. Mabel Dodge Luhan oli lahjoittanut kaupungille sairaalan ja huolehti intiaanien elinoloista. 1920- ja 30-luvuilla Luhan kutsui vieraakseen eri alojen taiteilijoita, ja rakennutti kotinsa ympärille heille kuusi vierastaloa, jollaisen Gallen-Kallela perheineenkin vuokrasi. Talo sijaitsi intiaanireservaatin puolella.

Yksi vieraista oli kirjailija D. H. Lawrence, joka oli juuri lähdössä Meksikoon, kun Gallen-Kallela saapui Taosiin. Lawrence ja Gallen-Kallela tutustuivat toisiinsa. Lawrence palasi myöhemmin paikkakunnalle Mabel Dodge Luhanin lahjoittamalle ranchille, ja kiitokseksi Lawrence antoi Luhanille käsikirjoituksen romaaniin Poikia ja rakastajia.

Taosin taiteilijayhteisössä oli jo 1917 sata taiteilijaa. Gallen-Kallelan sinne houkutteli välillisesti Victor Higgins (1884-1949), joka oli tullut Taosiin jo 1914 ja johon Gallen-Kallela oli tutustunut Chicagossa taidenäyttelynsä yhteydessä. Muita taiteilijoita, joihin Gallen-Kallela Taosissa tutustui, olivat mm. Walter Ufer (1876-1936) ja Higginsin appi Sheldon Parsons (1866-1943).

Muita Taosin yhteisöön kuuluneita taiteilijoita olivat mm. taidemaalari Georgia O’Keeffe, valokuvaaja Ansel Adams ja kirjailija Willa Cather. Taosin vireä taiteilijayhteisö toimii edelleen.

FOKUS-näyttelyt Ateneumissa

Ateneumin taidemuseon laajasta kokoelmasta voidaan kerrallaan pitää esillä vain pientä osaa. FOKUS-otsikon alla museon kokoelmanäyttelyn yhteydessä nähdään pienempiä näyttelykokonaisuuksia, joissa syvennytään lähemmin johonkin Ateneumin kokoelmien teokseen, taiteilijaan tai aihepiiriin.

Tiedotteet

Kilpailukutsu: Erasmus-ohjelma 35 vuotta -erikoisrahan suunnittelukilpailu

Valtiovarainministeriön asettama juhlarahalautakunta järjestää suunnittelukilpailun kahden euron erikoisrahan taiteellisen suunnittelun toteutuksesta osana Euroopan komission järjestämää erikoisrahan suunnittelukilpailua. Erikoisrahan aiheena on Erasmus-ohjelma (nykyisin Erasmus+). Erikoisrahalla juhlistetaan Erasmus-ohjelman 35-vuotisjuhlavuotta vuonna 2022. Kilpailuaika päättyy 6. marraskuuta 2020. Erasmus+ on Euroopan unionin koulutuksen, nuorisoalan sekä urheilun ohjelma. Ohjelma…

Lue lisää