Siirry sivulla:
Teoksia ainutlaatuiselta taiteilijaparilta
Karin ja Åke Hellman debytoivat vuonna 1939. He toimivat urallaan taiteilijoina ja kuvataiteen opettajina eri taidekouluissa, Åke Hellman myös Helsingin yliopiston piirustussalin harjoitusmestarina. Molemmat ovat tehneet julkisiin tiloihin monumentaaliteoksia.
Hellmanit työskentelivät aikana, jolloin taiteen kenttä Suomessa kasvoi huomattavasti ja taiteen tekemisen tavat muuttuivat. He arvostivat teknistä ja materiaalista osaamista, ja molempien tuotannossa on elementtejä abstraktiosta ja surrealismista. Taiteilijoina he olivat kuitenkin keskenään hyvin erilaisia.
Karin Hellman oli yksi 1950–60-lukujen keskeisistä kollaasitekniikkaa käyttäneistä taiteilijoista. Modernistiset kokeilut erilaisilla materiaaliyhdistelmillä ja valmisesineillä laajensivat käsitystä kuvataiteesta. Suurikokoisissa kollaaseissa ja esinekoosteissa näkyy humanistinen elämänasenne ja kiinnostus myyttejä ja kertomuksia kohtaan.
Åke Hellmanin tuotanto kiinnittyy vahvemmin taidehistorian muotokuva- ja asetelmamaalauksen perinteeseen. Pitkään uraan mahtuu myös abstraktin ilmaisun kausi, mikä näkyy myöhemmin värinkäytön rikkautena. Kiinnostava kokonaisuus ovat metamaalaukset, joissa toistuu asetelman ja avoimen maiseman yhdistäminen, katsominen lähelle ja kauas.
Näyttelyn teokset on valittu Karin ja Åke Hellmanin lahjoituskokoelmasta, jonka Ateneumin taidemuseo/Kansallisgalleria sai taiteilijoiden perikunnalta vuonna 2019. Kiitämme lämpimästi Karl Johan Hellmania ja Åsa Hellmania tästä merkittävästä lahjoituksesta. Näyttelyn on kuratoinut erikoistutkija Anu Utriainen.
Mikä Fokus-sali?
Fokus-sali esittelee tiiviitä nostoja Ateneumin kokoelmien taiteilijoista tai teemoista. Fokus-sali sijaitsee museon toisessa kerroksessa Suomen taiteen tarina -kokoelmanäyttelyn yhteydessä.