Fokus-sali: Karin ja Åke Hellman

Åke Hellman: Sakset (Karin) (1970) (vas.) ja Maalari (Omakuva arktista taustaa vasten) (1970) (oik.). Kansallisgalleria / Ateneumin taidemuseo. Kuva: Kansallisgalleria / Hannu Aaltonen.

Kuvataiteilijat Karin Hellman (1915−2004) ja Åke Hellman (1915−2017) ovat monin tavoin ainutlaatuinen taiteilijapari. He jakoivat pitkän yhteisen elämänsä aikana sekä ammatin että Porvoossa sijaitsevan ateljeekodin, jossa työskentelivät useiden vuosikymmenten ajan. Näyttelyn teokset on valittu Karin ja Åke Hellmanin lahjoituskokoelmasta, jonka Ateneumin taidemuseo / Kansallisgalleria sai taiteilijoiden perikunnalta vuonna 2019.

SIJAINTI: TOINEN KERROS, FOKUS-SALI

Fokus-sali esittelee tiiviitä nostoja Ateneumin kokoelmien taiteilijoista tai teemoista.

Karin ja Åke Hellman debytoivat vuonna 1939. He toimivat urallaan taiteilijoina ja kuvataiteen opettajina eri taidekouluissa, Åke Hellman myös Helsingin yliopiston piirustussalin harjoitusmestarina. Molemmat ovat tehneet julkisiin tiloihin monumentaaliteoksia.

Hellmanit työskentelivät aikana, jolloin taiteen kenttä Suomessa kasvoi huomattavasti ja taiteen tekemisen tavat muuttuivat. He arvostivat teknistä ja materiaalista osaamista, ja molempien tuotannossa on elementtejä abstraktiosta ja surrealismista. Taiteilijoina he olivat kuitenkin keskenään hyvin erilaisia.

Karin Hellman oli yksi 1950–60-lukujen keskeisistä kollaasitekniikkaa käyttäneistä taiteilijoista. Modernistiset kokeilut erilaisilla materiaaliyhdistelmillä ja valmisesineillä laajensivat käsitystä kuvataiteesta. Suurikokoisissa kollaaseissa ja esinekoosteissa näkyy humanistinen elämänasenne ja kiinnostus myyttejä ja kertomuksia kohtaan.

Åke Hellmanin tuotanto kiinnittyy vahvemmin taidehistorian muotokuva- ja asetelmamaalauksen perinteeseen. Pitkään uraan mahtuu myös abstraktin ilmaisun kausi, mikä näkyy myöhemmin värinkäytön rikkautena. Kiinnostava kokonaisuus ovat metamaalaukset, joissa toistuu asetelman ja avoimen maiseman yhdistäminen, katsominen lähelle ja kauas.

Näyttelyn teokset on valittu Karin ja Åke Hellmanin lahjoituskokoelmasta, jonka Ateneumin taidemuseo/Kansallisgalleria sai taiteilijoiden perikunnalta vuonna 2019. Kiitämme lämpimästi Karl Johan Hellmania ja Åsa Hellmania tästä merkittävästä lahjoituksesta. Näyttelyn on kuratoinut erikoistutkija Anu Utriainen.

Katso kaikki Ateneumin kokoelmaan kuuluvat Hellmanien teokset Kansallisgallerian sivuilla

Tapahtumat

Keskustelutilaisuus: Taiteilijaelämää – Karin ja Åke Hellman
La 31.10.2020 klo 14-15.30  Ateneum-sali
Perheen työtä ja arkea avaavat taiteilijoiden lapset, keramiikkataiteilija Åsa Hellman ja arkkitehti Karl Johan Hellman. Keskustelun johdattelijoina ovat erikoistutkija Anu Utriainen ja koordinaattori Lene Wahlsten Ateneumin taidemuseosta.  Lue lisää 

Tiedotteet

Kilpailukutsu: Erasmus-ohjelma 35 vuotta -erikoisrahan suunnittelukilpailu

Valtiovarainministeriön asettama juhlarahalautakunta järjestää suunnittelukilpailun kahden euron erikoisrahan taiteellisen suunnittelun toteutuksesta osana Euroopan komission järjestämää erikoisrahan suunnittelukilpailua. Erikoisrahan aiheena on Erasmus-ohjelma (nykyisin Erasmus+). Erikoisrahalla juhlistetaan Erasmus-ohjelman 35-vuotisjuhlavuotta vuonna 2022. Kilpailuaika päättyy 6. marraskuuta 2020. Erasmus+ on Euroopan unionin koulutuksen, nuorisoalan sekä urheilun ohjelma. Ohjelma…

Lue lisää