Fokus-sali: Karin ja Åke Hellman

Kuvataiteilijat Karin Hellman (1915−2004) ja Åke Hellman (1915−2017) ovat monin tavoin ainutlaatuinen taiteilijapari. He jakoivat pitkän yhteisen elämänsä aikana sekä ammatin että Porvoossa sijaitsevan ateljeekodin, jossa työskentelivät useiden vuosikymmenten ajan. Näyttelyn teokset on valittu Karin ja Åke Hellmanin lahjoituskokoelmasta, jonka Ateneumin taidemuseo / Kansallisgalleria sai taiteilijoiden perikunnalta vuonna 2019.

  • 15.9.2020–28.3.2021
Fokus-sali
Liput: museolipulla
teoskuva: yhteismuotokuva Karin ja Åke Hellman
Åke Hellman: Scissors (Karin) (1970) and Åke Hellman: Painter (Self-Portrait against Arctic Background) (1970).. Finnish National Gallery / Ateneum Art Museum. Photo: Finnish National Gallery / Hannu Aaltonen.

Teoksia ainutlaatuiselta taiteilijaparilta

Karin ja Åke Hellman debytoivat vuonna 1939. He toimivat urallaan taiteilijoina ja kuvataiteen opettajina eri taidekouluissa, Åke Hellman myös Helsingin yliopiston piirustussalin harjoitusmestarina. Molemmat ovat tehneet julkisiin tiloihin monumentaaliteoksia.

Hellmanit työskentelivät aikana, jolloin taiteen kenttä Suomessa kasvoi huomattavasti ja taiteen tekemisen tavat muuttuivat. He arvostivat teknistä ja materiaalista osaamista, ja molempien tuotannossa on elementtejä abstraktiosta ja surrealismista. Taiteilijoina he olivat kuitenkin keskenään hyvin erilaisia.

Karin Hellman oli yksi 1950–60-lukujen keskeisistä kollaasitekniikkaa käyttäneistä taiteilijoista. Modernistiset kokeilut erilaisilla materiaaliyhdistelmillä ja valmisesineillä laajensivat käsitystä kuvataiteesta. Suurikokoisissa kollaaseissa ja esinekoosteissa näkyy humanistinen elämänasenne ja kiinnostus myyttejä ja kertomuksia kohtaan.

Åke Hellmanin tuotanto kiinnittyy vahvemmin taidehistorian muotokuva- ja asetelmamaalauksen perinteeseen. Pitkään uraan mahtuu myös abstraktin ilmaisun kausi, mikä näkyy myöhemmin värinkäytön rikkautena. Kiinnostava kokonaisuus ovat metamaalaukset, joissa toistuu asetelman ja avoimen maiseman yhdistäminen, katsominen lähelle ja kauas.

Näyttelyn teokset on valittu Karin ja Åke Hellmanin lahjoituskokoelmasta, jonka Ateneumin taidemuseo/Kansallisgalleria sai taiteilijoiden perikunnalta vuonna 2019. Kiitämme lämpimästi Karl Johan Hellmania ja Åsa Hellmania tästä merkittävästä lahjoituksesta. Näyttelyn on kuratoinut erikoistutkija Anu Utriainen.

Mikä Fokus-sali?

Fokus-sali esittelee tiiviitä nostoja Ateneumin kokoelmien taiteilijoista tai teemoista. Fokus-sali sijaitsee museon toisessa kerroksessa Suomen taiteen tarina -kokoelmanäyttelyn yhteydessä.

Teoksia näyttelyssä