Fokus-sali: Inspiraationa Veljekset von Wright

  • 2.6.–30.8.2020
Liput: museolipulla
Ferdinand von Wright: Huuhkaja iskee jänikseen, 1860. Kansallisgalleria / Ateneumin taidemuseo. Kuva: Museokuva
Ferdinand von Wright: Huuhkaja iskee jänikseen, 1860. Kansallisgalleria / Ateneumin taidemuseo. Kuva: Museokuva

Ateneumin kesäkauden 2020 teemana on inspiraatio. Taiteen klassikot ovat olleet taiteilijoiden ja suunnittelijoiden inspiraation lähteitä kautta aikojen. Fokus-salin näyttely tarkastelee von Wrightin veljesten teoksia, jotka ovat toimineet innoituksena muun muassa kädentaitojen harrastajille ja katumuodin suunnittelijoille. Samaan teemaan syventyy näyttely Inspiraatio – nykytaide & klassikot, joka on esillä 18.6.–20.9.2020.

SIJAINTI: TOINEN KERROS, FOKUS-SALI

Fokus-sali esittelee tiiviitä nostoja Ateneumin kokoelmien taiteilijoista tai teemoista.

Taiteilijaveljekset Magnus (1805–1868), Wilhelm (1810– 1887) ja Ferdinand (1822–1906) von Wright kuvasivat usein teoksissaan lintuja, kaloja, kasveja ja maisemia. Niiden perustana olivat veljesten tarkat luontohavainnot. Tutut ja selkeät kuva-aiheet tekevät teoksista helposti lähestyttäviä.

Ferdinand von Wrightin maalaus Taistelevat metsot (1886) on yhä Suomen kopioiduin taideteos. Se on levinnyt lukuisina öljymaalauksina, ristipistotöinä ja seinävaatteina suomalaiskotien sisustukseen. Maalausta on käytetty kuva- aiheena myös postimerkeissä ja Arabian vuosilautasissa. Suuri osa suomalaisista tuntee teoksen, ja vuosien saatossa se on toiminut innoituksen lähteenä useille taiteilijoille.

Wrightin taiteilijaveljesten luontoaiheiset teokset ovat innoittaneet myös nykypäivän katumuodin vaatesuunnittelijoita. Yksityiskohtaisia ja tieteellisen tarkasti kuvattuja aiheita on monistettu skeittilautojen koristeeksi tai siirretty silkkipainotekniikan avulla kankaalle.

Näyttelyssä on esillä 19 teosta ja luonnoskirjaa von Wrightin veljeksiltä. Lisäksi mukana on Makia Clothingin vaatteiden suunnitteluprosessista kertovia luonnoksia ja Seven Inch Skateboardsin rullalautoja. Taistelevat metsot on esillä Suomen taiteen tarina -näyttelyn Klassikot-salissa.

18. kesäkuuta 2020 alkaen Ateneumin kolmannessa kerroksessa nähdään näyttely Inspiraatio – nykytaide & klassikot, joka esittelee Euroopan taiteen klassikoiden inspiroimaa nykytaidetta. Siirry näyttelyn sivulle

Inspiroidu Ateneumin kokoelmien teoksista

Kansallisgallerian sivuilta löytyy 12 000 tekijänoikeusvapaata taideteoskuvaa, jotka ovat kenen tahansa käytettävissä, jaettavissa ja muokattavissa. Näitä kuvia saa käyttää vapaasti, sillä teosten tekijänoikeuden suoja-aika (70 vuotta taiteilijan kuolinvuoden päättymisestä) on päättynyt. Inspiroidu taiteesta ja käytä kuvia, kuten haluat!
Siirry Kansallisgallerian sivuille

Tutustu von Wrightin veljesten teoksiin 

Kaikkiin Kansallisgallerian kokoelmiin kuuluviin von Wrightin veljesten teoksiin voit tutustua Kansallisgallerian sivuilla.

Tutustu Ferdinand von Wrightin teoksiin

Tutustu Magnus von Wrightin teoksiin

Tutustu Wilhelm von Wrightin teoksiin

Katso lyhytelokuva: Ferdinand von Wright – Taistelevat metsot (1886)

Hyväksy markkinointievästeet katsoaksesi videon.