Fokus-sali: Eino Ruutsalon kokeellinen 1960-luku

Kuvataiteilija ja elokuvantekijä Eino Ruutsalo (1921–2001) oli 1960-luvulla maamme taidekentän keskeisiä kokeilijoita. Hän toteutti monia teoksiaan yhteistyössä muusikoiden, runoilijoiden ja tanssijoiden kanssa. Kotimaisen kokeellisen elokuvan pioneeri Ruutsalosta tuli kansainvälistä tunnustusta saaneella filmillään Kineettisiä kuvia (1962). Yhden salin näyttely juhlistaa taiteilijan satavuotissyntymäpäivää.

  • 14.9.2021–27.3.2022
Fokus-sali
Liput: museolipulla
Kaksi valokineettistä taideteosta taidegalleriassa
Näyttely Eino Ruutsalon kokeellinen 1960-luku Fokus-salissa. Colorado 2 ja 3 (1970). Lahden visuaalisten taiteiden museo Malva. Kuva: Kansallisgalleria / Hannu Pakarinen.

100 vuotta taiteilijan syntymästä

Voit ostaa lippusi ovelta. Tällä hetkellä emme myy ennakkolippuja. Emme vaadi koronapassia näyttelyihin. Lue ohjeemme turvalliseen vierailuun

Eino Ruutsalo siirtyi vauhdikkaasti välineestä toiseen ja yhdisteli ennakkoluulottomasti eri ilmaisumuotoja. Hän teki 1960-luvulla pääasiassa visuaalista runoutta, kokeellisia lyhytelokuvia, esinekoosteita, valokineettisiä teoksia sekä dokumentti- ja näytelmäelokuvia. Hänen laajaan tuotantoonsa kuuluu myös grafiikkaa, maalauksia ja veistoksia. Vapaa työskentelytapa eri taiteenlajien parissa ja niiden välialueilla teki Ruutsalosta kotimaisen nykytaiteen edelläkävijän.

Eino Ruutsalon teoksia oli esillä merkittävissä kansainvälisissä yhteyksissä, muun muassa taidemuotojen rajoja ylittäneen Fluxus-taiteen kanssa jo 1960-luvulla. Hänen kokeellisia lyhytelokuviaan oli levityksessä Yhdysvalloissa ja niitä esitetään yhä edelleen kansainvälisissä taidemuseoissa ja elokuvatapahtumissa.

Näyttelyn ovat kuratoineet tutkija Marko Home ja Ateneumin näyttelytuottaja Katja Ikäläinen. Marko Homeen taidehistorian väitöstutkimus Ruutsalon 1960-luvun taiteesta valmistui syyskuussa 2021. Tutustu väitöskirjaan Helsingin yliopiston sivuilla

Marko Homeen kirjoittama ja Parvs-kustantamon julkaisema kirja Eino Ruutsalo – Kineettisten kuvien maalari on ilmestynyt. Kirjan voi ostaa Ateneumin museokaupasta.

Mies katsoo kameraan. Mustavalkoinen kuva.
Eino Ruutsalo vuonna 1969. Yksityiskohta. Kuva: Amos Andersonin taidemuseon näyttelyarkisto / Amos Rex.

Mikä Fokus-sali?

Fokus-sali esittelee tiiviitä nostoja Ateneumin kokoelmien taiteilijoista tai teemoista. Fokus-sali sijaitsee museon toisessa kerroksessa Suomen taiteen tarina -kokoelmanäyttelyn yhteydessä.

Näyttelyyn liittyviä tapahtumia

Katso kaikki tapahtumat

Ruutsalon elokuvia myös Kino Reginassa

Keskustakirjasto Oodissa sijaitsevassa Kino Reginassa nähdään Eino Ruutsalon elokuvien sarja 15.12.2021–19.1.2022.

Katso elokuvat ja näytösajat Kino Reginan sivuilla

Näyttelyn teoksia