Siirry sivulla:
100 vuotta taiteilijan syntymästä
Eino Ruutsalo siirtyi vauhdikkaasti välineestä toiseen ja yhdisteli ennakkoluulottomasti eri ilmaisumuotoja. Hän teki 1960-luvulla pääasiassa visuaalista runoutta, kokeellisia lyhytelokuvia, esinekoosteita, valokineettisiä teoksia sekä dokumentti- ja näytelmäelokuvia. Hänen laajaan tuotantoonsa kuuluu myös grafiikkaa, maalauksia ja veistoksia. Vapaa työskentelytapa eri taiteenlajien parissa ja niiden välialueilla teki Ruutsalosta kotimaisen nykytaiteen edelläkävijän.
Eino Ruutsalon teoksia oli esillä merkittävissä kansainvälisissä yhteyksissä, muun muassa taidemuotojen rajoja ylittäneen Fluxus-taiteen kanssa jo 1960-luvulla. Hänen kokeellisia lyhytelokuviaan oli levityksessä Yhdysvalloissa ja niitä esitetään yhä edelleen kansainvälisissä taidemuseoissa ja elokuvatapahtumissa.
Näyttelyn ovat kuratoineet tutkija Marko Home ja Ateneumin näyttelytuottaja Katja Ikäläinen. Marko Homeen taidehistorian väitöstutkimus Ruutsalon 1960-luvun taiteesta valmistui syyskuussa 2021.
Lue aiheesta lisää:
Tutustu väitöskirjaan Helsingin yliopiston sivuilla
FNG Research -artikkeli

Mikä Fokus-sali?
Fokus-sali esittelee tiiviitä nostoja Ateneumin kokoelmien taiteilijoista tai teemoista. Fokus-sali sijaitsee museon toisessa kerroksessa Suomen taiteen tarina -kokoelmanäyttelyn yhteydessä.
Näyttelyyn liittyviä tapahtumia
Sisältöä ei löytynyt.