FOKUS: Ilona Harima

FOKUS: Ilona Harima. Kuva: Kansallisgalleria / Jenni Nurminen

Ateneumin taidemuseon kokoelmanäyttelyn yhteyteen avautui Ilona Hariman (1911-1986) taidetta esittelevä kokonaisuus. Nykyisin lähes unohdettu taiteilija herätti ensinäyttelyssään vuonna 1934 huomiota omaperäisillä, itämaisiin kulttuureihin ja uskontoihin viittaavilla teoksillaan. Ateneumin FOKUS-näyttelyssä on esillä Hariman maalauksia ja piirustuksia eri kokoelmista sekä kirjeitä, asiakirjoja ja valokuvia taiteilijan arkistosta. Vuonna 2011 tuli kuluneeksi sata vuotta taiteilijan syntymästä.

Ilona Harima piti harvat näyttelynsä vuosien 1934 ja 1960 välillä, ja hänen taiteellinen tuotantonsa poikkeaa aikansa yleislinjasta. Harima oli jo nuorena innostunut itämaisista taiteista ja kulttuureista, ja nämä virikkeet näkyvät teosten esitystavassa ja aiheissa. Erityisesti häntä kiehtoi Intian ja Tiibetin kuvamaailma. Lisäksi Harima kiinnostui esoteerisista uskonnoista ja okkultismista. Hän kuvasi maalauksissaan omaa elämänkatsomustaan, joka painottui panteismin ja teosofian ohella myös hindulaisuuteen ja buddhalaisuuteen.

Hariman tuotanto käsittää pääasiallisesti henkilöaiheita, joiden lisäksi hän teki myös maisemapiirustuksia sekä eläinaiheisia teoksia. Henkilöaiheet kuvaavat yleensä eri tavoin valaistuneita ja jumalallisia hahmoja, tai sitten lapsia, nuoria tyttöjä ja enkeleitä. Tavallisesti hahmot ovat eläinten tai erilaisten mielikuvituksellisten kasvien ympäröimiä, minkä lisäksi kuviin sisältyy runsaasti muuta symboliikkaa; liekkiaiheita, auringonkehriä ja valonsäteitä, tyhjyydestä tuijottavia silmiä, lootuskukkia sekä veteen liittyviä vertauskuvia ja taivaankappaleita. Aihemaailmasta ja esitystavasta johtuen maalauksille on usein ominaista voimakas satukuvituksen tuntu.

Varsinkin Hariman varhaistuotannossa ääriviivoilla ja piirustuksella oli tärkeä asema myös hänen maalauksissaan. Hän olikin taitava ja ilmeikäs piirtäjä, mikä näkyy hyvin hänen monissa lyijykynäpiirustuksissaan.

Näyttelyssä esillä oleva arkistomateriaali ja osa taideteoksista sisältyvät Kuvataiteen keskusarkiston saamaan lahjoituskokoelmaan. Ilona Hariman tuotannosta kertova Valaistumisen tiellä -julkaisu on vapaasti luettavissa ja ladattavissa internetissä (PDF-tiedosto).

Ateneumin taidemuseon laajasta kokoelmasta voidaan kerrallaan pitää esillä vain pientä osaa. FOKUS-otsikon alla museon kokoelmanäyttelyn yhteydessä nähdään pienempiä näyttelykokonaisuuksia, joissa syvennytään lähemmin johonkin Ateneumin kokoelmien teokseen, taiteilijaan tai aihepiiriin. Ilona Hariman tuotantoa esittelevä FOKUS-näyttely on toteutettu Ateneumin ja Kuvataiteen keskusarkiston yhteistyönä, ja sen ovat koonneet tutkija Helena Hätönen ja projektipäällikkö Erkki Anttonen.

Museonjohtajan blogi

Susanna Pettersson: Museologinen tutkimus haastaa ja kirittää

Kesä on loistavaa aikaa lukemiselle ja uusien asioiden omaksumiselle. Omassa kirjapinossani on muun muassa ruotsalaisia dekkareita, japanilaista kulttuuria ja oman alani tutkimuskirjallisuutta. Näistä yksi käsittelee museologian historiaa, nykyhetkeä ja tulevaisuutta Pohjoismaissa. Nordisk Museologi, The First 25 Years. The Journal of Nordic Museology 1993–2018 juhlii…

Lue lisää
Instagramissa

Tilaa Ateneumin blogit

Lisää alla olevaan laatikkoon sähköpostiosoitteesi ja saat Ateneumin kuukausittaisen Kuukauden vieraan ja Museonjohtajan blogin suoraan sähköpostiisi.

Aukioloajat

ti, pe 10–18
ke, to 10–20
la, su 10–17
ma suljettu

Lipunmyynti päättyy puoli tuntia ennen museon sulkemisaikaa.

POIKKEAVAT AUKIOLOAJAT

Pääsymaksut

Normaali pääsymaksu 15 €
Alennettu pääsymaksu 13 €
Alle 18-vuotiaat maksutta
S-Etukortilla 14 €
Yhteislippu Ateneumiin ja Kiasmaan 24/20 €

Lipunmyynti päättyy puoli tuntia ennen museon sulkemisaikaa.

Alennukset ja maksutavat
Yhteystiedot

Kaivokatu 2, 00100 Helsinki ainfo@ateneum.fi 0294 500 401

Saavutettavuus

Liikkumisesteetön sisäänkäynti museoon Ateneuminkujalta.

Lue lisää saavutettavuudesta
Opasvaraukset

(ma-pe 9-15) 0294 500 500

Opastustiedustelu
Museokauppa

Ateneumin museokauppa sijaitsee sisäpihalla ja palvelee museon aukioloaikoina.
Kaupan puhelinnumero 0294 500 434.

Kansallisgallerian verkkokauppa
ATENEUM BISTRO

Ateneum Bistro tarjoaa klassista suomalaista bistroruokaa modernilla twistillä. Lounasta on tarjolla tiistaista perjantaihin klo 11-14. Lisäksi tarjolla on kahvilatuotteita.

Lisää Ateneum Bistrosta