FOKUS: Ilona Harima

FOKUS: Ilona Harima. Kuva: Kansallisgalleria / Jenni Nurminen

Ateneumin taidemuseon kokoelmanäyttelyn yhteyteen avautui Ilona Hariman (1911-1986) taidetta esittelevä kokonaisuus. Nykyisin lähes unohdettu taiteilija herätti ensinäyttelyssään vuonna 1934 huomiota omaperäisillä, itämaisiin kulttuureihin ja uskontoihin viittaavilla teoksillaan. Ateneumin FOKUS-näyttelyssä on esillä Hariman maalauksia ja piirustuksia eri kokoelmista sekä kirjeitä, asiakirjoja ja valokuvia taiteilijan arkistosta. Vuonna 2011 tuli kuluneeksi sata vuotta taiteilijan syntymästä.

Ilona Harima piti harvat näyttelynsä vuosien 1934 ja 1960 välillä, ja hänen taiteellinen tuotantonsa poikkeaa aikansa yleislinjasta. Harima oli jo nuorena innostunut itämaisista taiteista ja kulttuureista, ja nämä virikkeet näkyvät teosten esitystavassa ja aiheissa. Erityisesti häntä kiehtoi Intian ja Tiibetin kuvamaailma. Lisäksi Harima kiinnostui esoteerisista uskonnoista ja okkultismista. Hän kuvasi maalauksissaan omaa elämänkatsomustaan, joka painottui panteismin ja teosofian ohella myös hindulaisuuteen ja buddhalaisuuteen.

Hariman tuotanto käsittää pääasiallisesti henkilöaiheita, joiden lisäksi hän teki myös maisemapiirustuksia sekä eläinaiheisia teoksia. Henkilöaiheet kuvaavat yleensä eri tavoin valaistuneita ja jumalallisia hahmoja, tai sitten lapsia, nuoria tyttöjä ja enkeleitä. Tavallisesti hahmot ovat eläinten tai erilaisten mielikuvituksellisten kasvien ympäröimiä, minkä lisäksi kuviin sisältyy runsaasti muuta symboliikkaa; liekkiaiheita, auringonkehriä ja valonsäteitä, tyhjyydestä tuijottavia silmiä, lootuskukkia sekä veteen liittyviä vertauskuvia ja taivaankappaleita. Aihemaailmasta ja esitystavasta johtuen maalauksille on usein ominaista voimakas satukuvituksen tuntu.

Varsinkin Hariman varhaistuotannossa ääriviivoilla ja piirustuksella oli tärkeä asema myös hänen maalauksissaan. Hän olikin taitava ja ilmeikäs piirtäjä, mikä näkyy hyvin hänen monissa lyijykynäpiirustuksissaan.

Näyttelyssä esillä oleva arkistomateriaali ja osa taideteoksista sisältyvät Kuvataiteen keskusarkiston saamaan lahjoituskokoelmaan. Ilona Hariman tuotannosta kertova Valaistumisen tiellä -julkaisu on vapaasti luettavissa ja ladattavissa internetissä (PDF-tiedosto).

Ateneumin taidemuseon laajasta kokoelmasta voidaan kerrallaan pitää esillä vain pientä osaa. FOKUS-otsikon alla museon kokoelmanäyttelyn yhteydessä nähdään pienempiä näyttelykokonaisuuksia, joissa syvennytään lähemmin johonkin Ateneumin kokoelmien teokseen, taiteilijaan tai aihepiiriin. Ilona Hariman tuotantoa esittelevä FOKUS-näyttely on toteutettu Ateneumin ja Kuvataiteen keskusarkiston yhteistyönä, ja sen ovat koonneet tutkija Helena Hätönen ja projektipäällikkö Erkki Anttonen.

Museonjohtajan blogi

Marja Sakarin blogi: Kopiointia, lainaamista vai omimista?

  Koronavirus on hallinnut uutisiamme maaliskuun puolivälistä lähtien. Oli iloinen – ja turruttavasta uutisvirrasta herättävä – yllätys nähdä kesäkuisessa uutislähetyksessä tiede- ja kulttuuriministeri Hanna Kososen yllä von Wrightin veljesten maalauksiin perustuvan malliston kukkamekko. Makia Clothingin mekon kuosi perustuu Magnus von Wrightin pieneen yksityiskokoelmaan kuuluvaan…

Lue lisää