FOKUS: Hommage à Erkki Sakari Heinonen

FOKUS: Hommage à Erkki Sakari Heinonen. Kuva: Kansallisgalleria / Kirsi Halkola

Erkki Sakari Heinosen (1933-2010) taide on syntynyt kaukana keskuksista, pohjoispohjalaisen Haapajärven maisemassa. Erityisesti grafiikanteoksissaan Heinonen on kuvannut usein paikallista, itselleen läheistä arjen todellisuutta. Huumorin sävyttämä yhteiskuntakritiikki, unet ja todellisuus lyövät kättä luovuuden kanssa.

Esillä on Heinosen omakuvia 1960-luvun taitteesta sekä grafiikantöitä 1960-70 -luvuilta. Erityisesti grafiikassaan Heinonen kuvasi usein paikallista, itselleen läheistä arkea. Teoksissa huumorin sävyttämä yhteiskuntakritiikki, unet ja todellisuus lyövät kättä luovuuden kanssa. Näyttelyssä on lisäksi mukana Heinosen kirjeitä, näyttelykutsuja, käsikirjoitustekstejä sekä valokuvia hänestä ja hänen elinympäristöstään.

Haapajärvellä elänyt ja työskennellyt taidemaalari ja taidegraafikko Erkki Sakari Heinonen suoritti taideopintonsa Turun Taideyhdistyksen piirustuskoulussa vuosina 1951-53, jolloin hänen opettajiinsa kuului mm. taidemaalari Otto Mäkilä. Heinonenkin aloitti taiteilijauransa taidemaalarina, mutta ajan myötä taidegrafiikasta tuli hänen pääasiallinen kuvataiteellinen ilmaisumuotonsa. Heinosen grafiikantuotannossa varhaisten, kokeellisten 1960-luvun teosten jälkeen seurasi realistisempi vaihe yhteiskunnallisesti kantaaottavine aiheineen. Heinosen aikalaisia ja myös Turun koulun kasvatteja olivat 1960-luvulla samanlaisia kokeilevia grafiikantöitä tehneet taidegraafikot Eino Ahonen ja Simo Hannula.

Erkki Sakari Heinonen työsti koko laajan taidegrafiikan tuotantonsa pohjoispohjalaisessa maaseutuympäristössä. Tästä näkökulmastaan hän seurasi aktiivisesti kulttuurin ja erityisesti pohjoisen taidemaailman tapahtumia, ja toi ajatuksiaan esille myös kirjoittaen. Luonnossa ja omissa oloissaan viihtyneen taiteilijan ja kirjoittajan tuotanto onkin varsin runsas, sisältäen kuvataiteen teosten lisäksi laajan kirjeenvaihdon, artikkeleita vuosikymmenien ajalta sekä varhaisempien vuosien fiktiivisiä kertomuksia. Näyttelyssä esillä olevat arkistomateriaalit sisältyvät Kuvataiteen keskusarkistoon lahjoitettuihin Erkki Sakari Heinosen arkistoon ja Raimo Metsänheimon kirjekokoelmaan.

Kuvataiteen keskusarkiston ja Ateneumin yhteistyönä syntynyt fokusnäyttely on esillä museon kolmannessa kerroksessa.

 

FOKUS: Hommage à Erkki Sakari Heinonen

Ateneumin taidemuseon laajasta kokoelmasta voidaan kerrallaan pitää esillä vain pientä osaa. FOKUS-otsikon alla museon kokoelmanäyttelyn yhteydessä nähdään pienempiä näyttelykokonaisuuksia, joissa syvennytään lähemmin johonkin Ateneumin kokoelmien teokseen, taiteilijaan tai aihepiiriin. Fokusnäyttelyn Hommage à Erkki Sakari Heinonen on koonnut Kuvataiteen keskusarkiston amanuenssi Maritta Mellais.

Tiedotteet

Kilpailukutsu: Erasmus-ohjelma 35 vuotta -erikoisrahan suunnittelukilpailu

Valtiovarainministeriön asettama juhlarahalautakunta järjestää suunnittelukilpailun kahden euron erikoisrahan taiteellisen suunnittelun toteutuksesta osana Euroopan komission järjestämää erikoisrahan suunnittelukilpailua. Erikoisrahan aiheena on Erasmus-ohjelma (nykyisin Erasmus+). Erikoisrahalla juhlistetaan Erasmus-ohjelman 35-vuotisjuhlavuotta vuonna 2022. Kilpailuaika päättyy 6. marraskuuta 2020. Erasmus+ on Euroopan unionin koulutuksen, nuorisoalan sekä urheilun ohjelma. Ohjelma…

Lue lisää