Eläinten aika

Eläinten aika -näyttely. Kuva: Kansallisgalleria / Hannu Aaltonen

Ateneumin kevään suurnäyttely Eläinten aika esittelee uutta ja vanhaa eläinaiheista taidetta ja kertoo, kuinka kuvataiteilijat ovat lähestyneet eläinaiheita eri vuosisatojen aikana. Nähtävillä on yli 350 teosta 180 taiteilijalta. Teoksista valtaosa on peräisin Valtion taidemuseon eli Ateneumin, Kiasman ja Sinebrychoffin taidemuseon kokoelmista. Merkittäviä teoksia on saatu lainaksi myös muista taidemuseoista sekä yksityisiltä ja suoraan kuvataiteilijoilta. Esillä on maalauksia, veistoksia, grafiikkaa, piirustuksia ja valokuvia, valikoituja teoksia 1500-luvulta nykypäivään.

Eläimet ovat yksi länsimaisen taiteen pysyvimpiä aiheita. Näyttelyn monipuoliset teemat valottavat eläinten roolien muuntumista vuosisatojen aikana ja tarjoavat taustaa nykyiselle ihmisen ja eläimen tasa-arvoistuvalle suhteelle. Teemallisuuden myötä nyt voidaan esitellä museoiden kokoelmien harvemmin nähtyjä osia. Näyttelyyn koottujen teosten poikkeuksellinen historiallinen perspektiivi aina 1500-luvulta nykypäivään mahdollistaa myös mielenkiintoiset ajalliset rinnastukset – aivan kaikki ei sittenkään ole vuosien saatossa muuttunut.

Eläimet ovat keskeisessä asemassa myyteissä, uskomuksissa ja tarinoissa, mutta ne ovat kuuluneet ja kuuluvat myös jokapäiväiseen elämäämme monin eri tavoin. Eläimestä tuli ihmiselle riista ja karja, toimeentulon perusta ja turva. Ihminen valjasti hevosen tekemään raskaimmat työt ja viemään henkensä kaupalla soturit taistelutantereelle. Mutta se on mennyttä aikaa, nyt hevosesta on tullut ratsu ja ravuri. Villistä sudesta ihminen koulutti ja jalosti koiran itselleen turvaksi, ystäväksi ja lemmikiksi. Rottia ja hiiriä jahtaavasta navettakissastakin on tullut kehräävä lemmikki, jos kohta tarkoin itsenäisyyttään vaaliva. Eläinten roolit ovat muuntuneet vuosisatojen aikana.

Taideteollisen korkeakoulun opiskelijat ovat toteuttaneet näyttelyyn Maria Laukan ja Alexander Reichsteinin johdolla lapsille oman Satumetsässä-kokonaisuuden, jossa voi kohdata ihmeellisiä eläimiä ja lukea eläinsatuja.

Näyttelyyn liittyy myös runsaasti eläinaiheista ohjelmaa kaikenikäisille museovieraille.

Tiedotteet

Teemme kaideremonttia 7.10.2019 alkaen

Parannamme Ateneumin pääportaikon turvallisuutta. Molemmille puolille portaikkoa sekä osaan sivuportaikoista rakennetaan 7.10.2019 alkaen noin 90 cm seinästä sijoitettavat kaiteet, jotka ovat nykyisiä seinässä olevia kaiteita esteettömämpi vaihtoehto. Uudet kaiteet helpottavat yleisön kulkemista portaikossa. Umpimessinkiä olevat kaiteet ovat Kansallisgallerian, Senaatti-kiinteistöjen, Museoviraston ja Helsingin kaupungin rakennusvalvonnan…

Lue lisää
Instagramissa