Eläinten aika

Eläinten aika -näyttely. Kuva: Kansallisgalleria / Hannu Aaltonen

Ateneumin kevään suurnäyttely Eläinten aika esittelee uutta ja vanhaa eläinaiheista taidetta ja kertoo, kuinka kuvataiteilijat ovat lähestyneet eläinaiheita eri vuosisatojen aikana. Nähtävillä on yli 350 teosta 180 taiteilijalta. Teoksista valtaosa on peräisin Valtion taidemuseon eli Ateneumin, Kiasman ja Sinebrychoffin taidemuseon kokoelmista. Merkittäviä teoksia on saatu lainaksi myös muista taidemuseoista sekä yksityisiltä ja suoraan kuvataiteilijoilta. Esillä on maalauksia, veistoksia, grafiikkaa, piirustuksia ja valokuvia, valikoituja teoksia 1500-luvulta nykypäivään.

Eläimet ovat yksi länsimaisen taiteen pysyvimpiä aiheita. Näyttelyn monipuoliset teemat valottavat eläinten roolien muuntumista vuosisatojen aikana ja tarjoavat taustaa nykyiselle ihmisen ja eläimen tasa-arvoistuvalle suhteelle. Teemallisuuden myötä nyt voidaan esitellä museoiden kokoelmien harvemmin nähtyjä osia. Näyttelyyn koottujen teosten poikkeuksellinen historiallinen perspektiivi aina 1500-luvulta nykypäivään mahdollistaa myös mielenkiintoiset ajalliset rinnastukset – aivan kaikki ei sittenkään ole vuosien saatossa muuttunut.

Eläimet ovat keskeisessä asemassa myyteissä, uskomuksissa ja tarinoissa, mutta ne ovat kuuluneet ja kuuluvat myös jokapäiväiseen elämäämme monin eri tavoin. Eläimestä tuli ihmiselle riista ja karja, toimeentulon perusta ja turva. Ihminen valjasti hevosen tekemään raskaimmat työt ja viemään henkensä kaupalla soturit taistelutantereelle. Mutta se on mennyttä aikaa, nyt hevosesta on tullut ratsu ja ravuri. Villistä sudesta ihminen koulutti ja jalosti koiran itselleen turvaksi, ystäväksi ja lemmikiksi. Rottia ja hiiriä jahtaavasta navettakissastakin on tullut kehräävä lemmikki, jos kohta tarkoin itsenäisyyttään vaaliva. Eläinten roolit ovat muuntuneet vuosisatojen aikana.

Taideteollisen korkeakoulun opiskelijat ovat toteuttaneet näyttelyyn Maria Laukan ja Alexander Reichsteinin johdolla lapsille oman Satumetsässä-kokonaisuuden, jossa voi kohdata ihmeellisiä eläimiä ja lukea eläinsatuja.

Näyttelyyn liittyy myös runsaasti eläinaiheista ohjelmaa kaikenikäisille museovieraille.

Museonjohtajan blogi

Susanna Pettersson: Museologinen tutkimus haastaa ja kirittää

Kesä on loistavaa aikaa lukemiselle ja uusien asioiden omaksumiselle. Omassa kirjapinossani on muun muassa ruotsalaisia dekkareita, japanilaista kulttuuria ja oman alani tutkimuskirjallisuutta. Näistä yksi käsittelee museologian historiaa, nykyhetkeä ja tulevaisuutta Pohjoismaissa. Nordisk Museologi, The First 25 Years. The Journal of Nordic Museology 1993–2018 juhlii…

Lue lisää
Instagramissa

Tilaa Ateneumin blogit

Lisää alla olevaan laatikkoon sähköpostiosoitteesi ja saat Ateneumin kuukausittaisen Kuukauden vieraan ja Museonjohtajan blogin suoraan sähköpostiisi.

Aukioloajat

ti, pe 10–18
ke, to 10–20
la, su 10–17
ma suljettu

Lipunmyynti päättyy puoli tuntia ennen museon sulkemisaikaa.

POIKKEAVAT AUKIOLOAJAT

Pääsymaksut

Normaali pääsymaksu 15 €
Alennettu pääsymaksu 13 €
Alle 18-vuotiaat maksutta
S-Etukortilla 14 €
Yhteislippu Ateneumiin ja Kiasmaan 24/20 €

Lipunmyynti päättyy puoli tuntia ennen museon sulkemisaikaa.

Alennukset ja maksutavat
Yhteystiedot

Kaivokatu 2, 00100 Helsinki ainfo@ateneum.fi 0294 500 401

Saavutettavuus

Liikkumisesteetön sisäänkäynti museoon Ateneuminkujalta.

Lue lisää saavutettavuudesta
Opasvaraukset

(ma-pe 9-15) 0294 500 500

Opastustiedustelu
Museokauppa

Ateneumin museokauppa sijaitsee sisäpihalla ja palvelee museon aukioloaikoina.
Kaupan puhelinnumero 0294 500 434.

Kansallisgallerian verkkokauppa
ATENEUM BISTRO

Ateneum Bistro tarjoaa klassista suomalaista bistroruokaa modernilla twistillä. Lounasta on tarjolla tiistaista perjantaihin klo 11-14. Lisäksi tarjolla on kahvilatuotteita.

Lisää Ateneum Bistrosta