Eino Mäkinen

  • 5.11.2010–20.2.2011
Liput: museolipulla
Eino Mäkinen – Valokuvia ja elokuvia -näyttely. Kuva: Kansallisgalleria / Hannu Pakarinen
Eino Mäkinen – Valokuvia ja elokuvia -näyttely. Kuva: Kansallisgalleria / Hannu Pakarinen

Eino Mäkinen – Valokuvia ja elokuvia -näyttely esittelee laaja-alaisen visualistin, joka teki pääasiallisen elämäntyönsä kansatieteellisen elokuvan parissa. Eino Mäkisen (1908-1987) tuotanto ei silti mahdu yksittäisen otsakkeen alle, vaan hänet muistetaan myös Alvar Aallon hovivalokuvaajana sekä modernin taidevalokuvan puolestapuhujana. Ateneumissa on esillä Mäkisen valokuvia ja elokuvia 1920-40 -luvuilta.

Valokuvaajana Eino Mäkinen arvosteli 1920-luvun lopulla vanhakantaisen, harmonisen maisemakuvauksen perinnettä. ”Valolla kirjoittamista ja piirtämistä” tavoitellut Mäkinen halusi muodon jäljentämisen sijaan tuottaa dynaamisia näkyjä. Kuvan aikaansaama vaikutus nousi yksittäistä kuvaa tärkeämmäksi. Aiheet löytyivät jokapäiväisestä elämän menosta, kuten kaupunkiympäristön rytmistä ja geometriasta.

Eino Mäkinen tutustui arkkitehti Alvar Aaltoon 1930-luvun alussa. Vähitellen Mäkisestä tuli Aallon luottovalokuvaaja, joka sai lähes yksinoikeudella kuvata arkkitehdin rakennukset ja Artekille suunnittelemat huonekalut ja esineet. Mäkinen oli mukana Aallon apuna myös Pariisin (1937) ja New Yorkin (1939) maailmannäyttelyiden kuvakokonaisuuksien suunnittelussa ja toteutuksessa.

Elokuvaajana Mäkinen muistetaan kotimaisen kansanperinteen tarkkana ja esteettisesti tinkimättömänä tallentajana. Vuosina 1936-1939 hän työskenteli Kansatieteellinen Filmi Oy:n pääkuvaajana ja toimitusjohtajana. Yhtiön valmistamat yli 30 lyhytelokuvaa taltioivat jo kuvaushetkellä katoamassa olleet työmenetelmät ja -taidot (mm. kaskenpoltto, ruuhen veisto) myös jälkipolvien nähtäville. Kuuluisimmat elokuvansa hän teki yhdessä Kustaa Vilkunan kanssa.

Eino Mäkisen elokuvat ja pääosa valokuvista on talletettu Kansalliseen audiovisuaaliseen arkistoon (KAVA). Mäkisen ja erikoistutkija Lauri Tykkyläisen yhteistyön ansiosta kokoelmat tulivat silloiselle elokuva-arkistolle, joka on huolehtinut kuvaajan tuotannosta kokonaisvaltaisesti.

Ateneumissa esillä oleva näyttely on toteutettu yhteistyössä Kansallisen audiovisuaalisen arkiston kanssa. Näyttelyn kuraattori on valokuvasuunnittelija Kai Vase ja näyttelyarkkitehti Marja Kanervo.

Lisätietoa Suomen kulttuurirahaston Isien työt -julkaisuprojektista:
www.kansatieteellisetfilmit.fi/isientyot.htm