Den magiska norden

Den magiska norden - Nationella mytologier. Bild: Finlands Nationalgalleri / Hannu Aaltonen

Folket, myterna och historierna i den norska och finländska konsten

Barndomsböckernas troll och djurberättelser. Mörkrädsla, Kalevalas hjältedåd och norska sagor såsom Vitbjörnskungen Valemon. Ateneums salar förtrollas från mitten av juni av verk som skapats utgående från dessa berättelser och myter; sagornas världar, stolta ödemarkslandskap och bilder av folkliga trosföreställningars väsen som samtidigt kan vara både skrämmande och fascinerande.

Omkring sekelskiftet 1900 ville bemärkta konstnärer i Norge och i Finland såsom Akseli Gallen-Kallela, Gerhard Munthe, Theodor Kittelsen och Hugo Simberg ta ett steg bort ifrån högkulturen och konstsalongerna.

De gjorde långa resor på landsbygden och forskade i det genuina folklivet och dess sägner i vilka djuren och naturfenomenen fick mäskliga drag. I sägnerna kunde troll och olika väsen delta i det vardagliga arbetet, de högaktades och man var rädd för deras kraft.

Konstnärerna gav fantasin vingar och skapade fantasivärldar baserade på sitt lands myter och sagor. Ett kapitel för sig var den norske målaren Edvard Munch i vars konst man kan se mannens sårbarhet och en mytisk jämförelse mellan kvinnans liv och naturens kretslopp.

Utställningen Den magiska norden ger en bild av den finländska och norska konstens särdrag, men samtidigt visar den hur modern och internationellt intressant konst man gjorde i våra nordiska avkrokar på den tiden.

Norska Nationalmuseets och Ateneums samutställnings kuratorer är Vibeke Waallann Hansen och Timo Huusko.

Utställningen visades i Norge 30.1–16.5.2015.

Pressmeddelande

Adel Abidins utställning behandlar vår historias smärtpunkter

På Konstmuseet Ateneum kan man den 14.3–22.4.2018 se nutidskonstnären Adel Abidins (f. 1973, Bagdad, Irak) utställning History Wipes. Utställningen visar upp videoinstallationer och skulpturer av den internationellt erkände Abidin, av vilka en del är nya och en del har kommit till under de senaste…

Läs mera
På Instagram

Öppettider

ti, fre 10–18
ons, to 10–20
lö, sö 10–17
må stängt

Biljettförsäljningen upphör 30 minuter före museet stängs.

SÄRSKILDA TIDER

Inträdesavgifter

Normal avgift 15 €
Nedsatt avgift 13 €
Under 18 år gratis
Med S-Förmånskortet 14 €

Biljettförsäljningen upphör 30 minuter före museet stängs.

Nedsatta avgifter och betalning
Kontaktuppgifter

Kaivokatu 2, 00100 Helsinki 0294 500 401 ainfo@ateneum.fi

Tillgänglighet

Våra dörrar ska stå öppna för så många som möjligt.

Tillgänglighet
Fråga om beställda guidningar

mån-fre kl. 9-15 +358 294 500 500

Ateneum Butiken

Gläd dig själv eller en vän: du kan köpa museets publikationer, affischer, postkort, presentartiklar och annat trevligt i Ateneum Butiken på museets bottenvåning.
Butikens telefonnummer är 0294 500 434.

Ateneum Butiken på nätet
ATENEUM BISTRO

Ateneum Bistro bjuder på klassiska finska bistrorätter med en modern twist. Lunch från tisdag till fredag kl. 11–14. Kaféet har dessutom ett kafésortiment.

Läs mer om Ateneum Bistro