Den magiska norden

Den magiska norden - Nationella mytologier. Bild: Finlands Nationalgalleri / Hannu Aaltonen

Folket, myterna och historierna i den norska och finländska konsten

Barndomsböckernas troll och djurberättelser. Mörkrädsla, Kalevalas hjältedåd och norska sagor såsom Vitbjörnskungen Valemon. Ateneums salar förtrollas från mitten av juni av verk som skapats utgående från dessa berättelser och myter; sagornas världar, stolta ödemarkslandskap och bilder av folkliga trosföreställningars väsen som samtidigt kan vara både skrämmande och fascinerande.

Omkring sekelskiftet 1900 ville bemärkta konstnärer i Norge och i Finland såsom Akseli Gallen-Kallela, Gerhard Munthe, Theodor Kittelsen och Hugo Simberg ta ett steg bort ifrån högkulturen och konstsalongerna.

De gjorde långa resor på landsbygden och forskade i det genuina folklivet och dess sägner i vilka djuren och naturfenomenen fick mäskliga drag. I sägnerna kunde troll och olika väsen delta i det vardagliga arbetet, de högaktades och man var rädd för deras kraft.

Konstnärerna gav fantasin vingar och skapade fantasivärldar baserade på sitt lands myter och sagor. Ett kapitel för sig var den norske målaren Edvard Munch i vars konst man kan se mannens sårbarhet och en mytisk jämförelse mellan kvinnans liv och naturens kretslopp.

Utställningen Den magiska norden ger en bild av den finländska och norska konstens särdrag, men samtidigt visar den hur modern och internationellt intressant konst man gjorde i våra nordiska avkrokar på den tiden.

Norska Nationalmuseets och Ateneums samutställnings kuratorer är Vibeke Waallann Hansen och Timo Huusko.

Utställningen visades i Norge 30.1–16.5.2015.

Pressmeddelande

Ilja Repin, en av världens mest kända konstnärer på Ateneum våren 2021

  På Ateneums tredje våning visas 19.3–29.8.2021 en utställning av den internationelle mästaren, bildkonstnären Ilja Repin (1844–1930). Repin är Rysslands berömdaste målare, även älskad i Finland: hans ateljéhem låg på finska sidan i Kuokkala i Terijoki åren 1917–1930. Utställningen görs i samarbete med Tretjakovgalleriet…

Läs mera