Ateneumissa nähdään maailman kenties tunnetuimman kuvanveistäjän Auguste Rodinin (1840–1917) veistoksia esittävä näyttely. Pariisissa vaikuttanut Rodin toi kuvanveistoon ilmeikkyyttä ja draamaa pintaa rikkovalla ja ruumiillisuutta korostavalla käsittelytavallaan. Näyttely kattaa Rodinin veistokset varhaisteoksista myöhäistuotantoon.
Näyttelyssä tarkastellaan niin ikään Rodinin suhdetta hänen suomalaisiin oppilaisiinsa, Sigrid af Forsellesiin ja Hilda Flodiniin. Näyttely on toteutettu yhteistyössä Tukholman Nationalmuseetin kanssa ja valtaosa teoksista saadaan suoraan Pariisin Rodin-museosta.
Rosoisia veistoksia pidettiin aikanaan liian uskaliaina ja keskeneräisinä
Auguste Rodin oli poikkeuksellinen taiteilija, joka muutti pysyvästi koko kuvanveiston. Useat hänen veistoksistaan ovat kuvanveiston klassikoita: esimerkiksi Suudelmasta ja Ajattelijasta on lukemattomia toisintoja. Vielä 1800-luvun viimeisinäkin vuosina teokset saivat vaihtelevia arvioita. Niitä pidettiin joko liian uskaliaina ja realistisina tai ne käsitettiin keskeneräisiksi ja sisällöllisesti puutteellisiksi.
Rodinia voidaan pitää yhtenä viimeisistä klassisista kuvanveistäjistä samalla kun hänen elävä ja spontaani muotokielensä oli täysin edistyksellistä ja uutta. Se, mitä pidettiin keskeneräisenä, oli Rodinille täysin viimeisteltyä ja valmista. Ihmisvartalo oli Rodinin teoksissa keskeinen tekijä: hän osasi vangita yhteen hahmoon sekä realistisen vartalon että voimakkaan tunteen ilmaisun.
Näyttely kattaa Rodinin veistokset varhaisteoksista myöhäistuotantoon. Se pyrkii valottamaan Rodinin tuotantoa ja kokeellista lähestymistapaa kuvanveistoon sekä hänen työteliästä uraansa ja kiehtovaa elämäänsä.
Rodinin suomalaiset oppilaat Sigrid af Forselles ja Hilda Flodin osana näyttelyä
Sigrid af Forselles (1860–1935) ja Hilda Flodin (1877–1958) olivat Rodinin oppilaita ja ateljeeapulaisia Pariisissa. Näyttely tarkastelee Rodinin suhdetta hänen suomalaisiin oppilaisiinsa sekä paljastaa uutta tietoa Rodinin yhteyksistä Suomeen. Af Forselles avusti Rodinia Calais’n porvareiden toteuttamisessa ja hänen omaksi suurteoksekseen jäi viisiosainen reliefisarja Ihmissielun kehitys. Flodin toimi Rodinin assistenttina vuosina 1903–1906. Palattuaan Suomeen vuonna 1096 Flodin keskittyi lähinnä piirtämiseen, koska kuvanveistäjän ammattia pidettiin vielä tuolloin naiselle sopimattomana.
Näyttely levittäytyy neljään saliin Ateneumin ensimmäisessä ja kolmannessa kerroksessa. Esillä on yhteensä 70 veistosta, joista 51 on Rodinin teoksia. Näyttely on tuotettu Tukholman Nationalmuseumin, Ateneumin taidemuseon, Pariisin Musée Rodinin sekä sen entisen pääkuraattorin Antoinette Le Normand-Romainin välisenä yhteistyönä. Useat museot ja yksityiset taiteen keräilijät ovat lainanneet teoksiaan näyttelyyn.
Auguste Rodin -teemapäivä 20.3.2016
Lataa tästä aineisto, jossa on taustatietoa, vinkkejä ja tehtäviä kouluille näyttelyyn liittyen. (PDF, 1608kt)