Amedeo Modigliani

  • 28.10.2016–5.2.2017
Liput: museolipulla
Amedeo Modigliani -näyttely. Kuva: Kansallisgalleria / Jenni Nurminen
Amedeo Modigliani -näyttely. Kuva: Kansallisgalleria / Jenni Nurminen

Italialaisen taiteilijan Amedeo Modiglianin (1884-1920) retrospektiivinen näyttely nähdään Ateneumissa 28. lokakuuta 2016 alkaen. Vain 35-vuotiaana kuuluisuutensa kynnyksellä kuollut taidemaalari ja kuvanveistäjä on nykyään yksi modernin taiteen kiinnostavimmista taiteilijoista.

Kokonaisuus on toistaiseksi laajin Pohjoismaissa esillä ollut Modigliani-näyttely. Yhteensä mukana on 83 maalausta, veistosta ja paperipohjaista työtä.

Näyttely tarjoaa mahdollisuuden tutustua Modiglianin monimuotoiseen työhön ja elämään Montparnassella, joka oli Pariisin taiteilijaelämän keskus 1900-luvun alkupuolella. Taiteilija tunnetaan erityisesti eleganteista naiskuvistaan, jotka ovat vaikuttaneet niin kuvataide- kuin muotimaailmaan. Modiglianin tyyli on tunnistettava: taiteilijan muotokuvissa toistuvat mantelinmuotoiset silmät sekä pitkät, kaarevat kaulat ja kädet. Näyttelyssä on esillä maalauksia, veistoksia ja grafiikkaa.

Yksi näyttelyn keskeisiä aiheita on taidekeräilijä Roger Dutilleul’n hankkimat Modiglianit. Dutilleul’n Modigliani-kokoelma on yksi maailman laajimmista, joka on keskitetty Lillen modernin taiteen museoon Ranskassa. Ateneumiin vuonna 1955 hankittu Taidemaalari Léopold Survagen muotokuva (1918) on maalattu Modiglianin parhaana luomiskautena, jolloin taiteilija asui ja työskenteli Nizzassa.

Karismaattisen Modiglianin elämäpiiriin kuului taidemaalareita, kuvanveistäjiä, kirjailijoita, runoilijoita ja säveltäjiä. Myös taiteilijan naisystävillä – runoilija Anna Ahmatovalla, taidekriitikko Beatrice Hastingsillä ja taideopiskelija Jeanne Hébuternellä – oli vaikutuksensa Modiglianin taiteeseen ja elämään. Näyttelyssä on mukana myös Modiglianin taiteilijaystävien, kuten Pablo Picasson ja Constantin Brâncusin, teoksia.

Modiglianin rajusta elämäntyylistä on kirjoitettu paljon. Taiteilijan runsaassa tuotannossa näkyy kuitenkin ulkoeurooppalaisen ja muinaisten aikakausien taiteen tuntemus. Kunnianhimoinen Modigliani halusi luoda veistoksillaan ja maalauksillaan uudenlaista kauneutta, joka yhdistäisi eri aikakausien ja mantereiden taiteen. Kuollessaan taiteilija oli lähes rahaton: elinaikanaan taiteilija piti vain yhden, kohun saatteleman yksityisnäyttelyn. Vuonna 2015 Modiglianin alastonmaalaus myytiin ennätykselliseen 170 miljoonan dollarin hintaan.

Ateneumista löytynyt Léopold Survagen kirje tuo uutta tutkimustietoa Modiglianista

Ateneumin kokoelmiin kuuluu tiettävästi ainoa suomalaisessa omistuksessa oleva Modiglianin öljyvärimaalaus, Taidemaalari Léopold Survagen muotokuva (1918). Modigliani-näyttelyn tuottamisen yhteydessä Ateneumin arkistoista löytyi Léopold Survagen museolle vuonna 1956 lähettämä kirje, jossa hän kertoo maalaustilanteesta ja teoksen omistushistoriasta. Kirjeenvaihto liittyi Modiglianin teoksen hankintaan ja liittämiseen Ateneumin kokoelmiin vuonna 1955. Kirje tuo uutta tietoa Modiglianista kansainväliseen tutkimukseen. Léopold Survage (1879–1968) kuului Modiglianin läheisimpiin taiteilijaystäviin.

Näyttelyn pääkuraattori on Lillen taidemuseon johtajana toiminut Sophie Lévy. Hänen lisäkseen näyttelyn kuraattoreita ovat Jeanne-Bathilde Lacourt ja Marie-Amélie Senot. Ateneumin näyttelystä vastaavat intendentit Anna-Maria von Bonsdorff ja Timo Huusko. Ateneumin näyttelyarkkitehtina on toiminut Osmo Leppälä.

Näyttely oli esillä Lillessä ja Budapestissa ennen Helsinkiä. Näyttelyn ovat tuottaneet La Réunion des Musées Nationaux (RMN) / Grand Palais ja Lille Métropole Musée d’art moderne, d’art contemporain et d’art brut yhteistyössä Unkarin kansallisgallerian / Budapestin taidemuseon ja Ateneumin taidemuseon kanssa. Myös Helsingin kaupunki on mukana tukemassa Modiglianin näyttelyä.

NÄYTTELYN TEEMAT

Lue lisää näyttelyn teemoista.

PALVELUT MODIGLIANI-NÄYTTELYSSÄ

Lisätietoa näyttelyvieraille

Amedeo Modigliani -kirja
Amedeo Modigliani -kirja

MUSEOKAUPASTA

Näyttelyn yhteydessä julkaistaan kirja, joka esittelee Modiglianin vaiheikasta elämää ja taidetta. Teos on ensimmäinen suomenkielinen julkaisu taiteilijasta vuosikymmeniin.
Tilaa kirja nettikaupasta.

YLELLINEN LAHJAIDEA! Osta Hetki Modiglianin seurassa: uusi kokonaisuus sisältää pääsyn näyttelyyn, näyttelyesittelyn pienryhmässä, herkkuhetken Café Modiglianissa sekä uuden Modigliani-kirjan yhteishintaan 48 €. Voit ostaa lipun lauantaille 21.1.2017 tai lauantaille 28.1.2017 klo 11. Lippuja on saatavilla rajoitettu määrä. Saatavilla museokaupastamme sekä verkkokaupasta www.museoshop.fi.

PAJAT MODIGLIANI-NÄYTTELYSSÄ

Eiffel-tila. Kuva: Osmo Leppälä
Eiffel-tila. Kuva: Osmo Leppälä

Amedeo Modiglianin näyttelyssä on Eiffel-tila, jossa järjestetään taidepajoja sekä italian kielen oppitunteja. Voit myös varata Modigliani-opastuspaketin omalle porukalle! Lue lisää

MODIGLIANI-TAPAHTUMIA

LA 26.11. klo 14 || LA 17.12. klo 14
Elokuva: Elin päivästä päivään (Les Amants de Montparnasse), Ateneum-sali
Ohjaus Jacques Becker ja Max Ophüls, 1958. Rooleissa mm. Gérard Philipe, Anouk Aimée ja Lilli Palmer. Ranskalais-italialainen elokuva kertoo italialaisen taidemaalari Amedeo Modiglianin viimeisestä elinvuodesta Montparnassessa, Pariisissa. Kesto 108 minuuttia, tekstitetty englanniksi. Yhteistyössä: Institut français de Finlande. Pääsy museolipun hinnalla.

TO 10.11. klo 17  ||  TO 1.12. klo 17  ||  TO 26.1. klo 17
Amedeo Modigliani -luento
Intendentti Anna-Maria von Bonsdorff avaa näyttelyn teemoja. Pääsy museolipun hinnalla.

Katso kaikki tapahtumat