Italialaisen taiteilijan Amedeo Modiglianin (1884-1920) retrospektiivinen näyttely nähdään Ateneumissa 28. lokakuuta 2016 alkaen. Vain 35-vuotiaana kuuluisuutensa kynnyksellä kuollut taidemaalari ja kuvanveistäjä on nykyään yksi modernin taiteen kiinnostavimmista taiteilijoista.
Kokonaisuus on toistaiseksi laajin Pohjoismaissa esillä ollut Modigliani-näyttely. Yhteensä mukana on 83 maalausta, veistosta ja paperipohjaista työtä.
Näyttely tarjoaa mahdollisuuden tutustua Modiglianin monimuotoiseen työhön ja elämään Montparnassella, joka oli Pariisin taiteilijaelämän keskus 1900-luvun alkupuolella. Taiteilija tunnetaan erityisesti eleganteista naiskuvistaan, jotka ovat vaikuttaneet niin kuvataide- kuin muotimaailmaan. Modiglianin tyyli on tunnistettava: taiteilijan muotokuvissa toistuvat mantelinmuotoiset silmät sekä pitkät, kaarevat kaulat ja kädet. Näyttelyssä on esillä maalauksia, veistoksia ja grafiikkaa.
Yksi näyttelyn keskeisiä aiheita on taidekeräilijä Roger Dutilleul’n hankkimat Modiglianit. Dutilleul’n Modigliani-kokoelma on yksi maailman laajimmista, joka on keskitetty Lillen modernin taiteen museoon Ranskassa. Ateneumiin vuonna 1955 hankittu Taidemaalari Léopold Survagen muotokuva (1918) on maalattu Modiglianin parhaana luomiskautena, jolloin taiteilija asui ja työskenteli Nizzassa.
Karismaattisen Modiglianin elämäpiiriin kuului taidemaalareita, kuvanveistäjiä, kirjailijoita, runoilijoita ja säveltäjiä. Myös taiteilijan naisystävillä – runoilija Anna Ahmatovalla, taidekriitikko Beatrice Hastingsillä ja taideopiskelija Jeanne Hébuternellä – oli vaikutuksensa Modiglianin taiteeseen ja elämään. Näyttelyssä on mukana myös Modiglianin taiteilijaystävien, kuten Pablo Picasson ja Constantin Brâncusin, teoksia.
Modiglianin rajusta elämäntyylistä on kirjoitettu paljon. Taiteilijan runsaassa tuotannossa näkyy kuitenkin ulkoeurooppalaisen ja muinaisten aikakausien taiteen tuntemus. Kunnianhimoinen Modigliani halusi luoda veistoksillaan ja maalauksillaan uudenlaista kauneutta, joka yhdistäisi eri aikakausien ja mantereiden taiteen. Kuollessaan taiteilija oli lähes rahaton: elinaikanaan taiteilija piti vain yhden, kohun saatteleman yksityisnäyttelyn. Vuonna 2015 Modiglianin alastonmaalaus myytiin ennätykselliseen 170 miljoonan dollarin hintaan.
Ateneumista löytynyt Léopold Survagen kirje tuo uutta tutkimustietoa Modiglianista
Ateneumin kokoelmiin kuuluu tiettävästi ainoa suomalaisessa omistuksessa oleva Modiglianin öljyvärimaalaus, Taidemaalari Léopold Survagen muotokuva (1918). Modigliani-näyttelyn tuottamisen yhteydessä Ateneumin arkistoista löytyi Léopold Survagen museolle vuonna 1956 lähettämä kirje, jossa hän kertoo maalaustilanteesta ja teoksen omistushistoriasta. Kirjeenvaihto liittyi Modiglianin teoksen hankintaan ja liittämiseen Ateneumin kokoelmiin vuonna 1955. Kirje tuo uutta tietoa Modiglianista kansainväliseen tutkimukseen. Léopold Survage (1879–1968) kuului Modiglianin läheisimpiin taiteilijaystäviin.
Näyttelyn pääkuraattori on Lillen taidemuseon johtajana toiminut Sophie Lévy. Hänen lisäkseen näyttelyn kuraattoreita ovat Jeanne-Bathilde Lacourt ja Marie-Amélie Senot. Ateneumin näyttelystä vastaavat intendentit Anna-Maria von Bonsdorff ja Timo Huusko. Ateneumin näyttelyarkkitehtina on toiminut Osmo Leppälä.
Näyttely oli esillä Lillessä ja Budapestissa ennen Helsinkiä. Näyttelyn ovat tuottaneet La Réunion des Musées Nationaux (RMN) / Grand Palais ja Lille Métropole Musée d’art moderne, d’art contemporain et d’art brut yhteistyössä Unkarin kansallisgallerian / Budapestin taidemuseon ja Ateneumin taidemuseon kanssa. Myös Helsingin kaupunki on mukana tukemassa Modiglianin näyttelyä.