Alvar Aalto – konsten och den moderna formen

Alvar Aalto – konsten och den moderna formen -utställningen. Bild: Finlands Nationalgalleri / Hannu Pakarinen

Alvar Aalto (1898–1976) är Finlands internationellt mest kända arkitekt och formgivare. Alvar Aalto – konsten och den moderna formen öppnar insiktsfulla synvinklar på Aaltos liv och produktion. Utställningen är täckande och åskådliggör hur Aaltos organiska formspråk utvecklades i samverkan med tidens bildkonstnärer.

Utställningen Alvar Aalto – konsten och den moderna formen är en del av programmet under det självständiga Finlands hundraårsjubileum.

Utställning presenterar Alvar Aalto som trendskapare inom den internationella modernismen

Utöver Aaltos egen omfattande produktion visas också verk av vänner som stod honom nära och av modernismens mästare såsom amerikanen Alexander Calder och fransmannen Fernand Léger. Också Arteks insats för den finländska konstens utveckling lyfts fram. Utställningen har producerats av Vitra Design Museum i samarbete med Alvar Aalto-museet och Ateneum.

Alvar Aalto hör till den internationella modernismens centrala aktörer. Han var en fullfjädrad kosmopolit med ett världsomspännande nätverk: tillsammans med sin arkitekthustru Aino Marsio-Aalto (1894–1949) var han aktiv redan på 1920-talet. För Aalto var idén helhetskonstverk, Gesamtkunstwerk, viktig: han arbetade mångsidigt inom arkitektur, stadsplanering, design och konst.

Den retrospektiva utställningen som Vitra Design Museums ansvarige kurator Jochen Eisenbrand har sammanställt presenterar Aaltos liv och produktion från 1920-talet fram till 1970-talet. På utställningen finns ett rikt urval ikoniska möbler och föremål samt arkitektritningar och miniatyrmodeller. Arkivmaterial, konstverk, fotografier och kortfilmer belyser också Aaltos mångsidighet som spänner över olika konstformer. Den tyske fotokonstnären Armin Linkes nya fotografier av Aaltos arkitektur ingår också.

Ateneum för in sin egen synvinkel i utställningen genom att presentera verk av Aaltos närmaste konstnärsvänner såsom tysk-franske Hans Arp (1886–1966), amerikanen Alexander Calder (1898–1976), fransmannen Fernand Léger (1881–1955) och ungraren László Moholy-Nagy (1895–1946). Dessutom visas ett stort antal verk från Villa Mairea, huset som Alvar Aalto ritade åt Maire Gullichsen och hennes make i Norrmark. Största delen av de konstverk man kan se på utställningen har i tiden kommit till Finland genom Arteks och Aaltos närkrets aktiva medverkan.

Arteks internationella konstutställningar lämnade bestående spår på den finska konstarenan

Alvar och Aino Aalto grundade Artek tillsammans med Maire Gullichsen och Nils-Gustav Hahl år 1935. I företagets manifest bestämdes att verksamheten också skulle omfatta presentation av konst samt konstupplysning. På 1930- och 1940-talet arrangerade Artek konstutställningar i sin butik och i Helsingfors Konsthall. Under åren 1950–97 fortsatte Galerie Artek verksamheten i ett separat galleri.

Arteks modiga och ambitiösa utställningar hämtade modernismens klassiker och den nyaste internationella samtidskonsten till Helsingfors. Utställningarna lämnade ett bestående spår på den finländska konstens arena och också i Konstmuseet Ateneums konstsamlingar. På Ateneums utställning visas ett stort urval verk som museet förvärvade från Arteks utställningar.

Alvar Aalto - Konsten och den moderna formen

Alvar Aalto – Konsten och den moderna formen

Ateneums publikation Alvar Aalto – konsten och den moderna formen granskar Arteks utställningsverksam-het och lyfter också fram Aino Marsio-Aaltos betydelsefulla livsverk på konstens, formgivningens och arkitekturens arena. För artiklarna i publikationen som redigerats av intendent Sointu Fritze svarar Jochen Eisenbrand, Susanna Pettersson och Renja Suominen-Kokkonen. Publikationen ges ut på finska, svenska och engelska.
Beställ från webbshoppen

Utställningen har visats hos utställningens producent tyska Vitra Design Museum och dessutom i Madrid och Barcelona i Spanien samt i Aalborg i Danmark innan den kom till Helsingfors. Utställningens samarbetspartner är Microsoft (Global Sponsor) samt Artek och Iittala (Sponsors). Ateneums huvudsponsorer är Helsingin Sanomat, HOK-Elanto, KPMG och Stora Enso. Alvar Aalto-utställningen på Ateneum sponsoreras av OP.

Alvar Aalto är tema också på biografen Orion
På biografen Orion visas 14.5–18.6 filmserien Alvar Aalto och Filmistudio Projektio. Alvar Aalto var ordförande för och eldsjälen bakom Finlands första filmklubb, Filmistudio Projektio, som verkade under perioden 1934–1936. Tilläggsuppgifter om seriens visningar på Orions webbplats:
kavi.fi/fi/elokuvasarja/alvar-aalto-ja-filmistudio-projektio

Aktivitetsrum

I utställningssal 23 finns ett aktivitetsrum. Föremålen i det rummet får vidröras. Besökarna i rummet kan bekanta sig med formernas och materialens värld genom att experimentera själva.
På vilka olika sätt kan man rita perspektivritningar?
Testa t.ex. enpunkts- eller tvåpunktsperspektivteckning på glas.

Evenemang

TO 24.8 kl. 13–17
Seminarium: Alvar Aalto – konsten och den moderna formen

Läs mer

LÖ 9.9 kl. 12–15
Seminarium: Designern Aino Marsio-Aalto
Läs mer

SÖ 17.9 kl. 14
Alvar Aalto-föreläsning: museichef Susanna Pettersson
Läs mer

SÖ 17.9 kl. 15 och
SÖ 24.9 kl. 14
Filmförevisning: Vad är klockan i Viborg? (2001–2004)
Ateneumsalen. Konstnär Liisa Roberts är på plats och svarar på frågor om filmen efter båda föreställningarna.
Läs mer

Pressmeddelande

Porträttet av republikens president Niinistö ställs ut på Ateneum

Porträttet av republikens president Sauli Niinistö ställs ut på konstmuseet Ateneum tisdagen den 5 juni. Porträttet kan ses på museet fram till den 2 september 2018, varefter det flyttas tillbaka till sessionssalen för presidentföredragningar i Statsrådsborgen. Porträttet ställs ut på konstmuseets andra våning i…

Läs mera
På Instagram

Öppettider

ti, fre 10–18
ons, to 10–20
lö, sö 10–17
må stängt

Biljettförsäljningen upphör 30 minuter före museet stängs.

SÄRSKILDA TIDER

Inträdesavgifter

Normal avgift 15 €
Nedsatt avgift 13 €
Under 18 år gratis
Med S-Förmånskortet 14 €
Kombinationsbiljett till Ateneum och Kiasma 24/20 €

Biljettförsäljningen upphör 30 minuter före museet stängs.

Nedsatta avgifter och betalning
Kontaktuppgifter

Kaivokatu 2, 00100 Helsinki 0294 500 401 ainfo@ateneum.fi

Tillgänglighet

Våra dörrar ska stå öppna för så många som möjligt.

Tillgänglighet
Fråga om beställda guidningar

mån-fre kl. 9-15 +358 294 500 500

Ateneum Butiken

Gläd dig själv eller en vän: du kan köpa museets publikationer, affischer, postkort, presentartiklar och annat trevligt i Ateneum Butiken på museets bottenvåning.
Butikens telefonnummer är 0294 500 434.

Ateneum Butiken på nätet
ATENEUM BISTRO

Ateneum Bistro bjuder på klassiska finska bistrorätter med en modern twist. Lunch från tisdag till fredag kl. 11–14. Kaféet har dessutom ett kafésortiment.

Läs mer om Ateneum Bistro