Alvar Aalto – taide ja moderni muoto

  • 11.5.–24.9.2017
Liput: museolipulla
Alvar Aalto – taide ja moderni muoto -näyttely. Kuva: Kansallisgalleria / Hannu Pakarinen
Alvar Aalto – taide ja moderni muoto -näyttely. Kuva: Kansallisgalleria / Hannu Pakarinen

Alvar Aalto (1898–1976) on Suomen kansainvälisesti tunnetuin arkkitehti ja muotoilija. Alvar Aalto – taide ja moderni muoto avaa oivaltavia näkökulmia Aallon elämään ja tuotantoon. Kattava näyttely havainnollistaa, miten Aallon orgaaninen muotokieli kehittyi vuorovaikutuksessa ajan kuvataiteilijoiden kanssa.

Alvar Aalto – taide ja moderni muoto -näyttely on osa Suomen itsenäisyyden satavuotisjuhlavuoden ohjelmaa.

Näyttely tuo esiin Alvar Aallon kansainvälisen modernismin vaikuttajana

Aallon laajan tuotannon ohella mukana on teoksia hänen läheisiltä ystäviltään ja modernismin mestareilta, kuten yhdysvaltalaiselta Alexander Calderilta ja ranskalaiselta Fernand Légeriltä. Esiin tuodaan myös Artekin rooli suomalaisen taidekentän rakentajana. Näyttelyn on tuottanut Vitra Design Museum yhteistyössä Alvar Aalto -museon ja Ateneumin taidemuseon kanssa.

Alvar Aalto oli kansainvälisen modernismin keskeisimpiä vaikuttajia. Aalto oli täysiverinen kosmopoliitti maailmanlaajuisine verkostoineen: hän oli arkkitehtipuolisonsa Aino Marsio-Aallon (1894–1949) kanssa kansainvälisesti aktiivinen jo 1920-luvulta alkaen. Aallolle oli tärkeää kokonaistaideteoksen, Gesamtkunstwerkin idea: hän työskenteli monipuolisesti arkkitehtuurin, kaupunkisuunnittelun, designin ja taiteen parissa.

Vitra Design Museumin vastaavan kuraattorin Jochen Eisenbrandin kokoama retrospektiivinen näyttely esittelee Aallon elämää ja tuotantoa 1920-luvulta 1970-luvulle. Näyttelyssä nähdään runsaasti ikonisia huonekaluja ja esineitä sekä arkkitehtuuripiirustuksia ja pienoismalleja. Taiteidenvälisyys ja Aallon monialaisuus nousee esiin myös arkistomateriaalin, taideteosten, valokuvien ja lyhytelokuvien kautta. Mukana on lisäksi saksalaisen valokuvataiteilija Armin Linken uusia valokuvia Aallon arkkitehtuurista.

Ateneum tuo näyttelyyn oman näkökulmansa esittämällä Aallon läheisimpien taiteilijaystävien, kuten saksalais-ranskalaisen Hans Arpin (1886–1966), yhdysvaltalaisen Alexander Calderin (1898–1976), ranskalaisen Fernand Légerin (1881–1955) ja unkarilaisen László Moholy-Nagyn (1895–1946) teoksia. Mukana on runsaasti taideteoksia Aallon Maire Gullichsenille ja hänen puolisolleen suunnittelemasta Villa Maireasta Noormarkusta. Suurin osa näyttelyssä nähtävistä taideteoksista on tullut aikanaan Suomeen Artekin ja Aallon lähipiirin toiminnan kautta.

Artekin kansainväliset taidenäyttelyt jättivät pysyvän jäljen suomalaiseen taidekenttään

Alvar ja Aino Aalto perustivat Artekin yhdessä Maire Gullichsenin ja Nils-Gustav Hahlin kanssa vuonna 1935. Yrityksen manifestissa määriteltiin, että sen toimialoihin kuuluu myös taiteen esittely ja taidevalistus. 1930- ja 1940-luvuilla Artek järjesti taidenäyttelyitä myymälässään sekä Helsingin Taidehallissa. Vuosina 1950–97 näyttelytoimintaa jatkoi Galerie Artek erillisessä galleriatilassaan.

Artekin rohkeat ja kunnianhimoiset näyttelyt toivat Helsinkiin modernismin klassikkoja ja uusinta kansainvälistä nykytaidetta. Näyttelyt jättivät pysyvän jäljen suomalaiseen taidekenttään ja myös Ateneumin taidemuseon kokoelmiin. Ateneumin näyttelyssä nähdäänkin laaja valikoima teoksia, jotka museo hankki Artekin järjestämistä taidenäyttelyistä.

Alvar Aalto - Taide ja moderni muoto -julkaisu
Alvar Aalto – Taide ja moderni muoto -julkaisu

Näyttelyn yhteydessä ilmestyy Ateneumin tuottama julkaisu Alvar Aalto – taide ja moderni muoto, jossa tarkastellaan Artekin näyttelytoimintaa sekä nostetaan esiin myös Aino Marsio-Aallon merkittävä elämäntyö taiteen, designin ja arkkitehtuurin näyttämöillä. Intendentti Sointu Fritzen toimittaman julkaisun artikkeleista vastaavat Jochen Eisenbrand, Susanna Pettersson sekä Renja Suominen-Kokkonen. Julkaisu on saatavilla suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi.
Tilaa nettikaupasta

Näyttelyn tuottaneen saksalaisen Vitra Design Museumin lisäksi näyttely on nähty ennen Helsinkiä Madridissa ja Barcelonassa Espanjassa sekä Aalborgissa, Tanskassa. Näyttelyn kansainvälisiä yhteistyökumppaneita ovat Microsoft (pääyhteistyökumppani) sekä Artek ja Iittala (yhteistyökumppanit). Ateneumin Alvar Aalto -näyttelyn pääyhteistyökumppani on Stora Enso.

Näyttely on osa Helsinki Design Weekin ohjelmaa. Pohjoismaiden suurin designfestivaali Helsinki Design Week järjestetään 7.–17.9.2017.

Toiminnallinen tila

Näyttelysalissa 23 on toiminnallinen tila, jossa oleviin esineisiin saa koskea. Siellä kävijät voivat tutustua muotojen ja materiaalien maailmaan kokeilemalla itse.
Miten eri tavoin perspektiivipiirroksia voi piirtää?
Kokeile esim. yhden- ja kahden perspektiivin piirtämistä lasille.

Hyväksy markkinointievästeet katsoaksesi videon.

Tapahtumia

TO 24.8. klo 13–17
Seminaari: Alvar Aalto – taide ja moderni muoto
Lue lisää

LA 9.9. klo 12–15
Seminaari: Aino Marsio-Aalto suunnittelijana
Lue lisää

SU 17.9. klo 14–14.45
Alvar Aalto -luento: museonjohtaja Susanna Pettersson
Ateneum-sali. Alvar Aalto, Artek ja kuvataide. Suomeksi. Pääsy museolipun hinnalla tai museokortilla. Vapaa pääsy Ateneumin ystäville: noutakaa sisäänpääsytarra kassalta.
Lue lisää

SU 17.9. klo 15 sekä
SU 24.9. klo 14
Elokuva: Mikä aika on Viipurissa? (2001–2004)
Ateneum-sali. Taiteilija Liisa Robertsin elokuva liittyy Alvar Aallon suunnitteleman Viipurin kaupunginkirjaston kunnostamiseen. Elokuvan dokumentaarinen ja fiktiivinen kuvamateriaali tuo esiin paikallisten nuorten käsityksiä Viipurista kerronnallisin keinoin. Taiteilija kertoo elokuvasta ja vastaa kysymyksiin näytösten jälkeen.
Lue lisää