Alice Neel

Alice Neel - modernin elämän maalari -näyttely. Kuva: Kansallisgalleria / Jenni Nurminen

modernin elämän maalari

Alice Neel (1900-1984) oli yksi 1900-luvun merkittävimmistä amerikkalaisista taidemaalareista. Hänen psykologisesti latautuneet muotokuvansa kertovat intiimejä ja epäsovinnaisia tarinoita yhtä lailla elämästä syrjäytyneistä, alakulttuurien edustajista, New Yorkin kulttuurivaikuttajista kuin myös taiteilijan omasta perheestä. Neel eli poikkeuksellisen kiinnostavan elämän yksinhuoltajana ja feministinä aikana, jolloin taidekenttä oli miehinen.

Hänet tunnetaan erityisesti ilmaisuvoimaisista, värikylläisistä muotokuvistaan, joissa taiteilija kuvaa malliensa persoonallisuutta kaunistelematta ja suoraan. Pitkän uransa aikana Neel maalasi erityisesti New Yorkissa. Ateneumin tuottama näyttely on vasta toinen Neelin laaja esittely Euroopassa.

Alice Neelin muotokuvissa on poikkeuksellista, hätkähdyttävää voimaa. Toisinaan kuvattu kohde katsoo suoraan katsojaan ja tuntuu tulevan aivan erityisen lähelle. Ajoittain katse on kääntynyt sisäänpäin ja torjuu katsojan. Neelin psykologisesti tarkka silmä ja virtuoosimainen maalaustaito tavoittavat jotain olennaista kuvattavasta ja hänen ympäristöstään. Taiteilijan alastonmaalaukset ovat poikkeuksellisia: maalari tarkastelee kohdettaan toteavasti ilman sievistelevää tai eroottista sävyä.

Neelin maalaamiin henkilöihin kuuluvat esimerkiksi pop-taiteilija Andy Warhol vuonna 1970 ja maataiteilija Robert Smithson vuonna 1962. Hän maalasi New Yorkin kulttuurivaikuttajien ohella myös muita julkisuuden merkkihenkilöitä. Usein mallit ovat Neelin perheenjäseniä, läheisiä ystäviä tai vain sattumalta tavattuja ihmisiä. Muotokuvien kautta avautuu taiteilijan poikkeuksellisen rikas ja monitahoinen elämä.

Näyttelyyn valitut kaupunkimaisemat osoittavat Neelin tutkineen ympäristöään tarkasti ja omintakeisesti. Pennsylvaniassa syntyneen taiteilijan ensimmäinen avioliitto vei hänet Kuubaan vuonna 1926. Myöhemmin hän juurtui New Yorkiin, jossa tutuksi tulivat muun muassa taiteilijoiden ja kirjailijoiden Greenwich Village, latinojen ja puertoricolaisten Spanish Harlem sekä Upper West Side.

Noin 70 maalausta käsittävän retrospektiivisen näyttelyn on kuratoinut johtava Alice Neel -asiantuntija Jeremy Lewison. Ateneumin tuottama näyttelyn esittävät Helsingin jälkeen Gemeentemuseum den Haag, Fondation Vincent van Gogh Arles ja Hampurin Deichtorhallen.

Näyttelyn yhteydessä julkaistaan runsaasti kuvitettu katalogi, joka tarjoaa kansainvälisine artikkeleineen moniulotteisen näkökulman Alice Neelin uraan. Jeremy Lewisonin ja Anu Utriaisen toimittama teos on ensimmäinen suomen kielellä Neelistä julkaistu kirja. Teos on saatavana myös englanniksi.
Osta näyttelykatalogi nettikaupasta Loppuunmyyty

Teoksia näyttelyyn ovat lainanneet lukuisat museot ja yksityishenkilöt: muun muassa amerikkalaiset Museum of Modern Art, Whitney Museum of American Art ja Metropolitan Museum of Art, Tate Lontoosta sekä Moderna Museet Tukholmasta.

Alice Neelin elämäkerta

Tutustu näyttelyn teemoihin

Opastukset

Alice Neel -näyttelyyn näyttelysaleissa suomeksi lauantaisin klo 13.

Näyttelyyn liittyviä tapahtumia

Ke 31.8. klo 18 ja ke 21.9. klo 18: Elokuva Alice Neel, Ateneum-sali
Ohjaus Andrew Neel, 2007. Kesto 82 min, Arthouse Films. Palkittu elokuva sisältää paljon arkistoaineistoa sekä Neelin läheisten, mallien ja taidemaailman vaikuttajien haastatteluja. Elokuvaohjaaja Andrew Neel on taiteilijan pojanpoika. Elokuva on englanninkielinen, ei tekstejä.

La 24.9. klo 10-16: Alice Neel ja taiteen muotokuvat -seminaari
Seminaarin keskiössä ovat taitavan ihmiskuvaajan Alice Neelin maalaukset sekä taiteen muoto- ja omakuvat yleisesti. Puhujina mm. Neel-asiantuntija Jeremy Lewison ja FT Marja Lahelma.

Museonjohtajan blogi

Susanna Pettersson: Museologinen tutkimus haastaa ja kirittää

Kesä on loistavaa aikaa lukemiselle ja uusien asioiden omaksumiselle. Omassa kirjapinossani on muun muassa ruotsalaisia dekkareita, japanilaista kulttuuria ja oman alani tutkimuskirjallisuutta. Näistä yksi käsittelee museologian historiaa, nykyhetkeä ja tulevaisuutta Pohjoismaissa. Nordisk Museologi, The First 25 Years. The Journal of Nordic Museology 1993–2018 juhlii…

Lue lisää
Instagramissa

Tilaa Ateneumin blogit

Lisää alla olevaan laatikkoon sähköpostiosoitteesi ja saat Ateneumin kuukausittaisen Kuukauden vieraan ja Museonjohtajan blogin suoraan sähköpostiisi.

Aukioloajat

ti, pe 10–18
ke, to 10–20
la, su 10–17
ma suljettu

Lipunmyynti päättyy puoli tuntia ennen museon sulkemisaikaa.

POIKKEAVAT AUKIOLOAJAT

Pääsymaksut

Normaali pääsymaksu 15 €
Alennettu pääsymaksu 13 €
Alle 18-vuotiaat maksutta
S-Etukortilla 14 €
Yhteislippu Ateneumiin ja Kiasmaan 24/20 €

Lipunmyynti päättyy puoli tuntia ennen museon sulkemisaikaa.

Alennukset ja maksutavat
Yhteystiedot

Kaivokatu 2, 00100 Helsinki ainfo@ateneum.fi 0294 500 401

Saavutettavuus

Liikkumisesteetön sisäänkäynti museoon Ateneuminkujalta.

Lue lisää saavutettavuudesta
Opasvaraukset

(ma-pe 9-15) 0294 500 500

Opastustiedustelu
Museokauppa

Ateneumin museokauppa sijaitsee sisäpihalla ja palvelee museon aukioloaikoina.
Kaupan puhelinnumero 0294 500 434.

Kansallisgallerian verkkokauppa
ATENEUM BISTRO

Ateneum Bistro tarjoaa klassista suomalaista bistroruokaa modernilla twistillä. Lounasta on tarjolla tiistaista perjantaihin klo 11-14. Lisäksi tarjolla on kahvilatuotteita.

Lisää Ateneum Bistrosta