Kokoelma: Ajan kysymys

Kokoelmanäyttelymme Ajan kysymys valottaa nykyhetken suuria kysymyksiä kuvataiteen tarjoaman peilin kautta. Samalla näyttely tarkastelee Suomen vanhinta ja laajinta taidekokoelmaa ja sen muodostumista uusin silmin.

  • Pysyvä näyttely
2. kerros
Liput: museolipulla

Kuva taiteilija Reidar Särestöniemen punasävyisestä maalauksesta Punapartainen jänkä.
Reidar Särestöniemi: Punapartainen jänkä (1970). Kansallisgalleria / Ateneumin taidemuseo. Kuva: Kansallisgalleria / Hannu Pakarinen.

Mukana ajankohtaisessa keskustelussa

Ajan kysymys -näyttely osallistuu 2000-luvun ajankohtaiseen keskusteluun teemavalinnoillaan: Luonnon aika, Kansan kuvat, Moderni elämä ja Taiteen vallassa.

Näyttely pyrkii haastamaan perinteisen, kronologisen lähestymistavan, jolla kokoelmaa on tarkasteltu. Taustalla kaikuvat kysymykset: miten Ateneumin kokoelma on vuosien saatossa muodostunut? Miten se voi olla kaikkien kokoelma?

Näyttelyn kuraattoriryhmään kuuluvat Ateneumin intendentti Timo Huusko (Kansan kuvat), museonjohtaja Marja Sakari, väitöskirjatutkija Mariia Niskavaara (Luonnon aika), amanuenssi Anne-Maria Pennonen (Luonnon aika), erikoistutkija Anu Utriainen (Moderni elämä) sekä amanuenssi Hanne Selkokari (Taiteen vallassa).

Näyttelytekstit

Voit lukea näyttelyn salitekstit rauhassa omalla laitteellasi. Tekstit ovat myös kuunneltavissa ruudunlukulaitteella.

Lue tekstit

Neljä teemaa

Luonnon aika kysyy, miten luonto muuttuu?
Olemmeko luonnon herroja, joilla on valta käyttää muita lajeja oman elämänsä resurssina? Vai osa herkkää lajien kudelmaa, jonka varassa myös oma elämämme lepää? Aikana, jolloin elinpiiriämme uhkaa ilmastokatastrofi ja massasukupuutto, joudumme kääntymään kansallisten taideaarteidemme puoleen uusien kysymysten kanssa.

Tutustu Luonnon aika -teeman teoksiin

Kansan kuvat kysyy, miltä suomalaisuus näyttää?
Monet Ateneumin taidemuseon tunnetuimmista teoksista liittyvät 1800-luvun isänmaakäsityksen leviämiseen. Teema käsittelee kansallisidentiteetin rakentamista kuvataiteessa, ja kysyy, ketkä jäävät ulkopuolelle.

Tutustu Kansan kuvat -teeman teoksiin

Moderni elämä kysyy, miltä nykyaika tuntuu?
Taiteilijat ovat kuvanneet kaupungistumisen ja teknologisen kehityksen herättämiä ristiriitaisia tunteita läpi 1900-luvun. Teoksissa vaihtelevat kehitysusko ja ahdistus, utopiat ja dystopiat, kaupungin rytmi ja ilot sekä toisaalta ulkopuolisuus ja vieraantuminen.

Tutustu Moderni elämä -teeman teoksiin

Taiteen vallassa kysyy, kuka käyttää valtaa?
Teema nostaa esiin intohimoiset taiteen rakastajat, vaalijat ja vallankäyttäjät eli keräilijät, lahjoittajat ja museon johtajat, jotka ovat vaikuttaneet Ateneumin taidekokoelman muotoutumiseen.

Tutustu Taiteen vallassa -teeman teoksiin

Rakastettujen ja monille tuttujen klassikoiden lisäksi kokoelmanäyttelyssä on mukana teoksia, jotka on nähty harvoin tai ei koskaan Ateneumin saleissa. Näyttely tulee olemaan nähtävillä useita vuosia ja sen sisältö päivittyy ajan kuluessa.

Taideteosten esillepano vaihtelee

Paperipohjaiset teokset ovat herkkiä valolle, ja sen vuoksi näyttelyyn vaihdetaan kolmen kuukauden välein uusia teoksia, esimerkiksi akvarelleja, piirustuksia ja grafiikkaa.

Kansallisgallerian asema velvoittaa Ateneumin taidemuseota lainaamaan taideteoksiaan muihin museoihin Suomessa ja ulkomailla. Jotkin teokset saattavat olla hetken aikaa pois näyttelystä, ja silloin niiden tilalle nostetaan uusia teoksia kokoelmistamme.

Syvenny teoksiin kuunnellen

Ateneum Guide tarjoaa näyttelykokemusta rikastavan ääniopastuksen Ajan kysymys -näyttelyyn. Ääniopas toimii oman puhelimesi internet-selaimella. Opastuksen käyttö on helppoa: teoskyltissä esitettävän QR-koodin tai teosnumeron avulla pääset suoraan teosesittelyn pariin.  Näyttelyn pääsivulla näet helposti, mitkä kaikki teokset ovat äänioppaassa mukana.

Avaa ääniopas

Podcast

Mitkä ovat aikamme merkittävimmät kysymykset? Ajan kysymys -podcastissa kulttuurin ja taiteen kiinnostavimmat henkilöt nostavat esiin kysymyksiä, joita jokaisen tulisi pysähtyä ajattelemaan. Keskusteluiden vetäjänä on toimittaja Ronja Salmi.

Kuuntele jaksoja Radio Helsingin sivuilla

Podcastia voit kuunnella myös Spotifyssa tai Apple Podcastsin kautta.

Kaksi henkilöä selin kameraan katselee teoksia Ajan kysymyksen näyttelysalissa

Testaa, millainen museovieras olet!

Oletko luonnonläheinen fiilistelijä vai kaikkiruokainen generalisti? Vai jotain aivan muuta?

Leikkimielinen testi paljastaa museopersoonasi ja johdattaa sinut samalla Ajan kysymys -näyttelyn teemoihin.

Siirry testiin

Näyttelyyn liittyvät tapahtumat

Avoimet opastetut kierrokset lapsille

Opastukset omalle ryhmälle

Tilaathan opastuksen viimeistään kaksi viikkoa ennen toivottua ajankohtaa. Opastetut kierrokset alkavat aina 15 minuuttia yli tasatunnin (esim. 14.15, 15.15). 

Opastus: Ajan kysymys -kokoelmanäyttely

Kuvassa on karvaisia sikoja sekä harakoita maaseutumaisemassa.

Opastetulla kierroksella tutustut Ajan kysymys -kokoelmanäyttelyyn Ateneumin oppaan johdolla. Näyttely tarkastelee Suomen vanhinta ja laajinta taidekokoelmaa ja sen muodostumista uusin silmin. Se osallistuu ajankohtaiseen keskusteluun teemoillaan Luonnon aika, Kansan kuvat, Moderni elämä ja Taiteen vallassa. Tuttujen klassikoiden rinnalla nähdään myös harvemmin esillä olleita teoksia.

Opastus antaa yleiskäsityksen Ateneumista sekä kokoelmanäyttelyn teemoista oppaan valitsemien avainteosten kautta. Jokaisella opastuksella on aikaa keskustelulle. 

Varaukset:

Varaa lomakkeella

Opastuskielet: suomi, selkosuomi, ruotsi, englanti ja venäjä
Hinta: 115 € / ryhmä + museon pääsyliput
Ryhmäkoko: 1–20 hlö
Kesto: 50 minuuttia

Mun Ateneum – koululaisopastus kokoelmanäyttelyyn

Kuvassa nuori pitkähiuksinen nainen seisoo kädet lanteilla vihreässä huoneessa ja katsoo kohti.

Millainen on ”Sun Ateneum”? Mistä kiinnostut? Mikä ei oikein innosta? Oletko kuin kotonasi vai tuntuuko paikka ihan oudolta?   

Opastuksella kurkistetaan museon historiaan, tutustutaan Ajan kysymys -näyttelyyn muutamien teosten kautta. Opastuksella on aikaa keskustella taiteesta ja tehdä siitä omia tulkintoja. Koska taide käsittelee usein ihmisenä olemista ja herättää tunteita, sen parissa on luontevaa harjoitella myös tunne- ja vuorovaikutustaitoja.  

Meille on tärkeää, että lapset ja nuoret tuntevat olonsa tervetulleiksi ja pääsevät osallistumaan aktiivisesti. Opastamisen ja osallistumisen tavat vaihtelevat ikäryhmittäin.   

Varaukset:

Varaa lomakkeella

Opastuskielet: suomi, ruotsi, englanti ja venäjä
Hinta: 70 €
Ryhmäkoko: max. 25 oppilasta
Kesto: 50 minuuttia

Opastuksen voi varata lomakkeella:

Ajan kysymys -näyttelyn opastus aikuisryhmälle

Mun Ateneum -koululaisopastus

Lisätiedot: 

Kansallisgallerian palvelumyynti
myynti@kansallisgalleria.fi
puh. 0294 500 500 (ma–pe klo 10–14) 

Tilaa palvelumyynnin uutiskirje

Studio

Studio on toiminnallinen tila sekä hengähdys-, keskustelu- ja levähdyspaikka. Se sijaitsee toisessa kerroksessa, pääsalimme läheisyydessä. Täällä voit syventyä yhteen taideteokseen, joka vaihtuu säännöllisin väliajoin. Tilassa kaikenikäiset voivat piirtää, levätä, lukea ja oleilla. Sieltä löydät myös palapelejä perheen pienimmille.

Näyttelyjulkaisu

Julkaisu sisältää museonjohtajan esipuheen ja 5 artikkelia sekä noin 80 kuvaa. OVH 25 €.

Ateneumin taidemuseon kokoelmanäyttely Ajan kysymys tarkastelee nykypäivän näkökulmasta Kansallisgallerian teoksia yli kahdelta vuosisadalta. Se kutsuu erilaiset ihmiset koolle keskustelemaan aikamme suurista kysymyksistä.

Tutustu julkaisuun

Ajan virta – Ateneumin taidetta ja historiaa

Vuorovaikutteinen Ajan virta -aikajana luo kiinnekohtia Ateneumin taiteen, rakennuksen historian sekä Suomen ja maailman tapahtumien välille. Ateneumin kymmeniä tuhansia teoksia käsittävästä kokoelmasta on mukana runsaat 200 teosta, joista suurimman osan löydät myös Ajan kysymys –näyttelystä. Aikajana kattaa ajanjakson 1700-luvulta 1990-luvulle.

Näyttelyn teoksia

Luonnon aika

Tutustu laajempaan teosvalikoimaan Kansallisgallerian sivulla

Moderni elämä

Tutustu laajempaan teosvalikoimaan Kansallisgallerian sivuilla

Kansan kuvat

Tutustu laajempaan teosvalikoimaan Kansallisgallerian sivuilla

Taiteen vallassa

Tutustu laajempaan teosvalikoimaan Kansallisgallerian sivuilla