8 exponeringar – Tapio Wirkkala med andra ögon

8 exponeringar – Tapio Wirkkala med andra ögon. Bild: Finlands Nationalgalleri / Hannu Aaltonen

Den 2.6.2015 har 100 år förflutit sedan Tapio Wirkkala (1915–1985) föddes. Wirkkala var en ovanligt mångsidig konstnär som blev en förgrundsfigur för den moderna konstindustrin i Finland. Hans produktion täckte ett vidsträckt område alltifrån hemmets bruksföremål till abstrakt skulptur.

Wirkkala är en av den finländska och skandinaviska moderna designens grundpelare. I hans värld möts det lokala och internationella, norr och söder, unikt och massproduktion på ett exceptionellt sätt.

Till utställningen 8 exponeringar – Tapio Wirkkala med andra ögon har åtta konstnärer bjudits in: Elina Brotherus, Kira Gluschkoff, Pirjo Honkasalo, Jorma Puranen, Matti Saanio, Pentti Sammallahti, Rauno Träskelin och Sakari Viika. Varje konstnär gör ett nytt konstverk till utställningen utgående från sina egna premisser. Verken kompletterar bilden av Tapio Wirkkala och hans tankevärld och ger den fräscha synvinklar av i dag.

Tapio Wirkkala verkade som konstnärlig ledare för Konstindustriella läroverket i Ateneumbyggnaden åren 1951–54.

Utställningens kurator är konstnären Maaria Wirkkala.

Pressmeddelande

Ateneums vinter 2019–2020 fokuserar på Helene Schjerfbecks resor och konstnärernas Ruovesi

Ateneums program vintern 2019–2020 har ändrats. På Ateneums tredje våning visas 22.11.2019–26.1.2020 utställningarna Resorna ledde till mig själv – Helene Schjerfbeck och Konstnärernas Ruovesi. Utställningarna förenas av platsens betydelse för konstnärernas produktion. Avvikelsen från tidigare angett program är att utställningen Iconic Works flyttas till…

Läs mera
På Instagram