8 exponeringar – Tapio Wirkkala med andra ögon

8 exponeringar – Tapio Wirkkala med andra ögon. Bild: Finlands Nationalgalleri / Hannu Aaltonen

Den 2.6.2015 har 100 år förflutit sedan Tapio Wirkkala (1915–1985) föddes. Wirkkala var en ovanligt mångsidig konstnär som blev en förgrundsfigur för den moderna konstindustrin i Finland. Hans produktion täckte ett vidsträckt område alltifrån hemmets bruksföremål till abstrakt skulptur.

Wirkkala är en av den finländska och skandinaviska moderna designens grundpelare. I hans värld möts det lokala och internationella, norr och söder, unikt och massproduktion på ett exceptionellt sätt.

Till utställningen 8 exponeringar – Tapio Wirkkala med andra ögon har åtta konstnärer bjudits in: Elina Brotherus, Kira Gluschkoff, Pirjo Honkasalo, Jorma Puranen, Matti Saanio, Pentti Sammallahti, Rauno Träskelin och Sakari Viika. Varje konstnär gör ett nytt konstverk till utställningen utgående från sina egna premisser. Verken kompletterar bilden av Tapio Wirkkala och hans tankevärld och ger den fräscha synvinklar av i dag.

Tapio Wirkkala verkade som konstnärlig ledare för Konstindustriella läroverket i Ateneumbyggnaden åren 1951–54.

Utställningens kurator är konstnären Maaria Wirkkala.

Pressmeddelande

Magnus Enckells utställning till Ateneum – 150 år sedan den mångsidiga konstnärens födelse

  På Konstmuseet Ateneums tredje våning visas 23.10.2020–14.2.2021 en stor utställning av målaren Magnus Enckells (1870–1925) konst. Utställningen presenterar ett täckande urval ur en av guldålderns mest betydelsefulla konstnärers produktion och lyfter fram honom som en mångsidig opinionsbildare inom kulturlivet. Ateneum firar konstnärens 150-årsdag…

Läs mera