Säsongens konstnär

Fanny Churberg, Vårlandskap, 1876

Fanny Churberg, Vårlandskap, 1876. Finlands Nationalgalleri / Konstmuseet Ateneum. Bild: Finlands Nationalgalleri

FANNY CHURBERG – TRE ÅRSTIDER

Fanny Churberg (1845–1892) är en konstnär som i år är särskilt aktuell. Det har gått precis 100 år sedan hennes första separatutställning visades på Stenmans konstsalong i Helsingfors. År 1879 lämnade hon måleriet och började arbeta för att främja handarbetskulturen i Finland. Hon grundade föreningen Finska Handarbetets Vänner som fyller 140 år i år.

Churberg studerade landskapsmåleri privat i Düsseldorf. Hon hade en förmåga att avbilda väderförhållanden och naturvetenskapliga företeelser i sina verk. I målningarna kan man se och ana ljuset under olika årstider: den kalla vårsolen, skimrande solsken i ett sommarlandskap och mörkrets ankomst på senhösten.

Churberg gjorde anteckningar på sina skisser och teckningar inför de slutliga verken. I skissen Finskt landskap har hon vid sidan av blyerts använt också vit gouache. Med den har hon beskrivit vattnets fartfyllda lopp i en stenig bäckfåra.

 

Säsongens konstnär presenterar en konstnär och ett verk tillsammans med fördjupande arkivmaterial såsom t.ex. fotografier och brev. Säsongens verk finns i samlingsutställningens arkivsal.

Närmare information om konstnärer och verk finns på Finlands Nationalgalleris nättjänst Konstsamlingar.

Utställningen Historier inom finsk konst. Bild: Finlands Nationalgalleri / Hannu Aaltonen

Utställningen Historier inom finsk konst. Bild: Finlands Nationalgalleri / Hannu Aaltonen

Säsongens konstnär presenterar en konstnär och ett verk tillsammans med fördjupande arkivmaterial såsom t.ex. fotografier och brev. Säsongens verk finns också i samlingsutställningens arkivsal.

< Ställningstaganden | Tillbaka till temana | Annanstans i Ateneum >