Säsongens konstnär

Albert Edelfelt, Läsande Parisiska, 1880. Finlands Nationalgalleri / Konstmuseet Ateneum, saml. Antell. Bild: Finlands Nationalgalleri / Antti Kuivalainen

Albert Edelfelt: Läsande Parisiska (1880)

Albert Edelfelts målning Läsande Parisiska var länge deponerad i statsrådets festvåning Smolna, som är ritat av Carl Ludvig Engel 1822 och ligger vid Södra Esplanaden i Helsingfors. Målningen har nu returnerats till Ateneum och kan ses där under den tid renoveringen av festvåningen pågår, fram till ca maj 2019.

Målningen föreställer en av Edelfelt anlitad kvinnlig modell som är känd under namnet Virginie. Den är målad 1880 när Edelfelt hade bott sex år i Paris. Virginies historia har sysselsatt mångas tankar genom att skulptören Ville Vallgren, som kände Edelfelt, på 1930-talet berättade att Virginie hade varit Edelfelts älskarinna, och att hon hade fått två barn med honom. De kunde emellertid inte gifta sig eftersom ett sådant äktenskap inte hade kunnat godkännas i det finländska ståndssamhället.

 

Säsongens konstnär presenterar en konstnär och ett verk tillsammans med fördjupande arkivmaterial såsom t.ex. fotografier och brev. Säsongens verk finns i samlingsutställningens arkivsal.

Närmare information om konstnärer och verk finns på Finlands Nationalgalleris nättjänst Konstsamlingar.

Utställningen Historier inom finsk konst. Bild: Finlands Nationalgalleri / Hannu Aaltonen

Utställningen Historier inom finsk konst. Bild: Finlands Nationalgalleri / Hannu Aaltonen

Säsongens konstnär presenterar en konstnär och ett verk tillsammans med fördjupande arkivmaterial såsom t.ex. fotografier och brev. Säsongens verk finns också i samlingsutställningens arkivsal.

< Ställningstaganden | Tillbaka till temana | Annanstans i Ateneum >