Nantti Vonrikti: Taistelevat Ankat

Ankallisgallerian aarteita. Kuva: Kansallisgalleria / Hannu Aaltonen

Ankallisgallerian aarteita. Kuva: Kansallisgalleria / Hannu Aaltonen

Nantti Vonrikti, ankkalinnalainen
Taistelevat Ankat
Ankallisgalleria

Luontokuvauksilla on ankkalinnalaisessa taiteessa pitkät perinteet. Jo kaupungin perustaja Julle Ankanpää viehättyi Ankkalinnaketta ympäröivän erämaan suloista ja sepitti ylistyslyriikkaa rämeikölle, johon hän oli pian perustava kukoistavan kaupungin. Harvalla kaupungilla onkaan yhtä monivivahteinen luonto: kuumuutta hohkaavaa autiomaata, merta, metrisiä nietoksia ja taivasta kurkottavia, jyrkkäreunaisia vuoria. Ankkojen teutarointia pohjoismaisessa kangasmetsässä ei voi siis pitää outona.

Nantti Vonriktin teos Taistelevat Ankat tuo klassisen kolmiodraaman luonnon helmaan. Serkukset Aku Ankka ja Hannu Hanhi ovat jo vuosikymmeniä kilvoitelleet saman neitokaisen suosiosta ja kahakka jatkuu yhä. Vonrikti suosi useissa lintuaiheisissa teoksissaan toimintaa ja jännitystä, eikä Taistelevat Ankat -maalauksestakaan puutu dramatiikka. Voimakkain siveltimenvedoin Vonrikti vangitsee uhmakkaan hetken ennen käsirysyä.

Taistelevissa Ankoissa on nähty vuosien mittaan symboliikkaa hyvän ja pahan taistelusta. Tavallisen, epäonnisen kansalaisen ja tuurihaukan loputon kamppailu kannustaa sisukkaasti yrittämään, vaikka olosuhteet olisivatkin joskus onnettomat.