Kauden taiteilija

Fanny Churberg, Kevätmaisema, 1876.

Fanny Churberg, Kevätmaisema, 1876. Kansallisgalleria / Ateneumin taidemuseo. Kuva: Kansallisgalleria

30.4.−28.7.2019

FANNY CHURBERG − KOLME VUODENAIKAA

Ateneumin kauden taiteilija on Fanny Churberg (1845−1892). Kauden taiteilija on esillä Suomen taiteen tarina -kokoelmanäyttelyn arkistosalissa toisessa kerroksessa 30.4.−28.7.2019.

Fanny Churberg on tänä vuonna erityisen ajankohtainen taiteilija. Hänen ensimmäisestä yksityisnäyttelystään Stenmanin taidesalongissa Helsingissä tulee kuluneeksi 100 vuotta. Vuonna 1879 hän jätti maalaustaiteen ja ryhtyi tekemään työtä suomalaisen käsityökulttuurin hyväksi. Churbergin perustama Suomen Käsityön Ystävät täyttää tänä vuonna 140 vuotta.

Esillä on kolme hänen maalaustaan sekä muutamia luonnoksia ja piirroksia. Kahdessa vitriinissä on esillä materiaalia, jossa kerrotaan Churbergin taiteeseen kohdistuneesta tutkimuksesta ja suhtautumisesta hänen taiteeseensa tutkimuskirjallisuuden ja arkistomateriaalin kautta.

Düsseldorfissa maisemamaalausta yksityisesti opiskelleella Churbergilla on ollut taito ilmentää teoksissaan sääolosuhteita ja luonnontieteellisiä ilmiöitä. Hänen maalauksissaan voi nähdä ja aistia eri vuodenaikojen valon, kylmän kevätauringon, kesämaisemassa auringon kuumotuksen ja myöhäissyksyn pimeän tulon.

Churbergin kirjoitti muistiinpanoja luonnoksiin ja piirroksiin lopullisia teoksiaan varten. Suomalainen maisema -luonnoksessa hän on tuonut lyijykynän rinnalle myös valkoisen peitevärin. Sen avulla hän kuvaa veden vauhdikasta kulkua kivikkoisessa puronuomassa.

 

Kauden taiteilija esittelee taiteilijan ja teoksen syventävien arkistoaineistojen, esim. valokuvien ja kirjeiden avulla. Kauden teos löytyy kokoelmanäyttelyn arkistohuoneesta.

Lisätietoa teoksista ja taiteilijoista Kansallisgallerian Taidekokoelmat-verkkopalvelusta.

Suomen taiteen tarina -näyttely. Kuva: Kansallisgalleria / Hannu Aaltonen

Suomen taiteen tarina -näyttely. Kuva: Kansallisgalleria / Hannu Aaltonen

< Kantaaottavuus | Takaisin teemoihin | Muualla museossa >