Kauden taiteilija

Albert Edelfelt, Lukeva pariisitar, 1880. Kansallisgalleria / Ateneumin taidemuseo, kok. Antell. Kuva: Kansallisgalleria / Antti Kuivalainen

Albert Edelfelt: Lukeva Pariisitar (1880)

Albert Edelfeltin Lukeva Pariisitar -maalaus oli pitkään esillä talletusteoksena Valtioneuvoston juhlahuoneistossa, eli Carl Ludvig Engelin 1822 suunnittelemassa Smolnassa Helsingin Eteläesplanadilla. Juhlahuoneiston remontin ajaksi maalaus on nyt palautettu nähtäville Ateneumiin. Maalaus on esillä toukokuuhun 2019 asti (tarkka päivä vahvistuu myöhemmin).

Maalaus esittää Edelfeltin mallina ollutta naista, joka tunnetaan nimellä Virginie. Se on maalattu vuonna 1880, jolloin Edelfelt oli asunut Pariisissa kuusi vuotta. Virginien tarina on askarruttanut monia, sillä Edelfeltin tuntenut kuvanveistäjä Ville Vallgren kertoi 1930-luvulla, että Virginie oli Edelfeltin rakastajatar ja synnytti Edelfeltille kaksi lasta. Naimisiin he eivät kuitenkaan voineet mennä, koska suomalaisessa sääty-yhteiskunnassa sitä ei olisi hyväksytty.

 

Kauden taiteilija esittelee taiteilijan ja teoksen syventävien arkistoaineistojen, esim. valokuvien ja kirjeiden avulla. Kauden teos löytyy kokoelmanäyttelyn arkistohuoneesta.

Lisätietoa teoksista ja taiteilijoista Kansallisgallerian Taidekokoelmat-verkkopalvelusta.

Suomen taiteen tarina -näyttely. Kuva: Kansallisgalleria / Hannu Aaltonen

Suomen taiteen tarina -näyttely. Kuva: Kansallisgalleria / Hannu Aaltonen

< Kantaaottavuus | Takaisin teemoihin | Muualla museossa >