Kalevala

  • 27.2.–9.8.2009
Liput: museolipulla
Kalevala -näyttely. Kuva: Kansallisgalleria / Kirsi Halkola
Kalevala -näyttely. Kuva: Kansallisgalleria / Kirsi Halkola

Kalevalan 160-vuotisjuhlavuoden kunniaksi Ateneumin taidemuseossa nähdään Kalevala-aiheisen taiteen suurnäyttely. Laajin Kalevala-taiteen katselmus moniin vuosikymmeniin esittelee yli 200 teosta liki kuudeltakymmeneltä kansalliseepoksesta aiheensa ammentaneelta taiteilijalta.

Näyttely esittelee Kalevalan monet kasvot – sen, miten kansalliseepoksemme on puhutellut kuvataiteilijoita kaikkina aikoina, ilmestymishetkestään aina nykypäivään asti. Ateneumin taidemuseon amanuenssin Riitta Ojanperän kuratoimassa näyttelyssä on esillä maalauksia, veistoksia, grafiikkaa ja valokuvia 1850-luvulta 1900-luvun lopulle. Taiteilijanimiä ovat mm. R.W. Ekman, Akseli Gallen-Kallela, Heikki W. Virolainen ja Wäinö Aaltonen.

Näyttelyn historiallinen osuus rakentuu teemoittain kootuista saleista, joissa on esillä taiteilijoiden näkemyksiä mm. Väinämöisestä, Kullervosta ja Ainosta sekä maailman synnystä ja Tuonelan virrasta. Eepoksen henkilöt ja aiheet edustavat yleisinhimillisiä teemoja ja myyttejä, jotka kertovat vahvaa tarinaansa myös yli kansallisuusrajojen.

Kalevalaa juhlistetaan Ateneumissa myös tilausteoksilla. Kalevalaseura tilasi kymmeneltä kuvataiteilijalta ja kymmeneltä oman aikamme säveltäjältä heidän näkemyksensä siitä, miltä Kalevala näyttää ja kuulostaa vuonna 2009. Uudet taideteokset ja sävellykset muodostavat näyttelyssä oman kokonaisuutensa.

Taiteilijoiden Kalevala 2009 -hankkeessa mukana olevat kuvataiteilijat ovat Martti Aiha, Juhana Blomstedt, Ulla Jokisalo, Kuutti Lavonen, Stiina Saaristo, Risto Suomi, Nanna Susi, Marjatta Tapiola, Katja Tukiainen ja Santeri Tuori. Säveltäjistä mukana ovat Kimmo Hakola, Pekka Jalkanen, Olli Kortekangas, Einojuhani Rautavaara, Herman Rechberger, Aulis Sallinen, Jukka Tiensuu, Riikka Talvitie, Jovanka Trbojevic ja Lotta Wennäkoski.

Katso Katja Tukiaisen video Kevätjuhla-teoksen valmistumisesta: Spring Fete and how I made it.

Kalevala-näyttelyn yhteydessä on ilmestynyt kuraattori Riitta Ojanperän toimittama kirja Kalevala kuvissa, joka esittelee Kalevalan merkitystä kotimaisille kuvataiteilijoille ja näiden tekemiä tulkintoja kalevalaisista teemoista. Runsaasti kuvitettua 272-sivuista kirjaa myydään Ateneumin museokaupassa sekä verkkokaupassa.

Kalevalan luokkakuva – Kalevala-taidetta kouluille on koulujen käyttöön suunniteltu sivusto, jossa tarkastellaan Kalevalaa ja sen inspiroimaa kuvataidetta eri ajoilta. Sivuston yli 60 taideteosta avautuvat äidinkielen, kirjallisuuden ja kuvataiteen oppiaineisiin liittyvien tehtävien avulla. Sitä voi käyttää itsenäisesti osana kouluopetusta tai yhdistää opetukseen myös museokäynnin. Sivusto on tuotettu yhdessä Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran kanssa.

Peijaiset – Kalevalaa ysiluokkalaisille on museopedagoginen hanke, jonka Ateneumin taidemuseo toteutti osana Kalevala-näyttelyä. Projektia vetivät kuvataiteilijat Lea ja Pekka Kantonen, ja koululaisyhteistyön suunnittelivat ja toteuttivat Kuvataideakatemian Tila-aikataiteen osaston opiskelijat. Mukana oli kaksi helsinkiläistä perusopetuksen 9. luokkaa. Tavoitteena oli tuoda Kalevala, Kalevala-taide ja kansanrunous elävästi ja omakohtaisesti koululaisten ulottuville sekä osallistaa heitä aktiivisiksi toimijoiksi. Hankkeessa myös tutkittiin taiteellisten prosessien ulottamista koulumaailmaan.