Fjädrinand von Wiggh: Stridande sjöfåglar

Konstskatter från Ankeborgs Nationalgalleri. Bild: Finlands Nationalgalleri / Hannu Aaltonen

Konstskatter från Ankeborgs Nationalgalleri. Bild: Finlands Nationalgalleri / Hannu Aaltonen

Fjädrinand von Wiggh, ankeborgare
Stridande sjöfåglar
Ankeborgs Nationalgalleri

Naturmotiv är ett återkommande tema i Ankeborgs långa konsthistoria. Cornelius Knös, stadens grundare, var den första som förtrollades av vildmarken som omgav Fort Ankeborg, och i sin poesi lovsjunger han träskmarkerna där han skulle komma att grundlägga sin vimlande stad. Få av världens städer kan uppvisa en så vid variation vad gäller landskapstyper: glödheta öknar, blånande oceaner, omåttliga snömassor och spetsiga bergstoppar. Ankor som vaggar omkring i ett nordiskt skogslandskap är därför ingen oväntad syn.

Fjädrinand von Wigghs Stridande sjöfåglar visar ett arketypiskt triangeldrama i skogsmiljö. De båda kusinerna Kalle Anka och Alexander Lukas har i åratal uppvaktat samma kvinna, och konflikten är ännu inte löst. Von Wigghs fågelmålningar är ofta dynamiska och livfulla, och Stridande sjöfåglar är sprängfylld av dramatisk spänning. Med djärva penseldrag fångar konstnären det laddade ögonblicket strax innan den hämningslösa holmgången bryter lös.

Med åren har denna målning kommit att symbolisera kampen mellan gott och ont. Den eviga motsättningen mellan lyckans guldgosse och den otursförföljda vardagsankan inspirerar oss till att finna motståndskraft även då vi ställs inför till synes oövervinneliga odds.