A colourful autumn landscape from Lappland. Small lakes in the lower lands, light clouds in the sky.
Anton Lindforss, Autumn (1941). FNG, Hoving collection. Photo: FNG / Hannu Pakarinen

Among Forests and Lakes

6.5.–17.10.2021
National Nordic Museum, Seattle

Näyttely tarkastelee suomalaisten taiteilijoiden tapaa kuvata synnyinmaansa maisemia ja ilmaista niiden herättämiä tunnetiloja.

Landscape Masterpieces from the Finnish National Gallery

Näyttelyn teokset ulottuvat 1850-luvulta tähän päivään. Teoksia nähdään Suomen etelärannikolta ja saaristosta pohjoisen tuntureille ja Jäämerelle asti. Varhaisimmat teokset ovat ajalta, jolloin Suomi oli suuriruhtinaskuntana osa Venäjää, eikä maassa ollut vielä taideakatemioita. Monet taiteilijat matkustivat tuolloin ensin Düsseldorfiin ja Müncheniin, ja myöhemmin Pariisiin opiskelemaan maalausta.

Ajan luonnontieteellisten ihanteiden ja kansallisuusaatteen mukaisesti taiteilijat kuvasivat kotimaansa maisemia ja kansaa, ja olivat siten osaltaan mukana luomassa kansallista identiteettiä. Tämän vuoksi maisemamaalaus on ollut yksi merkittävistä taiteen lajeista Suomen taidehistoriassa sen varhaisista vaiheista lähtien. Sillä oli merkittävä rooli kansakunnan ja kansallisen identiteetin rakentamisessa.

Näyttelyn taiteilijoita ovat H. Ahtela, Väinö Blomstedt, Fanny Churberg, Albert Edelfelt, Gabriel Engberg, Alfred William Finch, Akseli Gallen-Kallela, Gunvor Grönvik, Pekka Halonen, Marja Helander, Werner Holmberg, Lea Ignatius, Eero Järnefelt, Aimo Kanerva, Anton Lindforss, Mauno Markkula, Hjalmar Munsterhjelm, Hugo Simberg, Torsten Wasastjerna ja Victor Westerholm.

Näyttelyn kuraattorit ovat Ateneumin erikoistutkija Anu Utriainen ja amanuenssi Hanne Selkokari. Näyttely jakautuu neljään teemaan, joita ovat Vuodenajat, Maiseman sisällä, Symbolistinen ja symbolinen maisema ja Pohjoisen erämaan houkutus. Näyttelyssä nähdään noin 50 teosta Kansallisgalleriaan kuuluvan Ateneumin taidemuseon kokoelmista.

Lue lisää näyttelystä National Nordic Museumin sivuilla


Tutustu näyttelyyn sen kuraattorien johdolla

Videolla näyttelystä kertovat Ateneumin erikoistutkija Anu Utriainen ja amanuenssi Hanne Selkokari. Video on englanninkielinen.

Hyväksy markkinointievästeet katsoaksesi videon.
Videolla näyttelystä Among Forest and Lakes kertovat sen kuraattorit Anu Utriainen ja Hanne Selkokari. Englanninkielinen.