Albert Edelfelt: Pariisin Luxembourgin puistossa, 1887. Kansallisgalleria / Ateneumin taidemuseo, kok. Antell. Kuva: Kansallisgalleria / Hannu Aaltonen
Albert Edelfelt: Pariisin Luxembourgin puistossa, 1887. Kansallisgalleria / Ateneumin taidemuseo, kok. Antell. Kuva: Kansallisgalleria / Hannu Aaltonen

Albert Edelfelt

10.3.–10.7.2022
Petit Palais, Pariisi

22.10.2022–12.3.2023
Göteborgin taidemuseo

Albert Edelfeltin (1854–1905) näyttely tarkastelee Edelfeltin koko uraa ja erityisesti hänen merkitystään kansainvälisenä vaikuttajana.

Retrospektiivi on Edelfeltin ensimmäinen yksityisnäyttely Pariisissa ja se esittelee suomalaistaiteilijan ranskalaiselle yleisölle. Taiteilija toimi tienraivaajana sekä yhteyksien luojana myöhemmille suomalaistaiteilijoille Pariisissa. Edelfeltillä oli myös merkittävä rooli Pariisin maailmannäyttelyissä vuosina 1889 ja 1900.

Ruotsissa Edelfeltin ensimmäinen näyttely pidettiin Göteborgissa vuonna 1884. Hänellä oli yhteyksiä kaupungin taidepiireihin ja hänen tukijoihinsa kuului paikallinen mesenaattipariskunta Pontus ja Göthilda Fürstenberg. Göteborgin taidemuseon kokoelmaan kuuluukin monia merkittäviä Albert Edelfeltin teoksia, ja siellä esitettävässä näyttelyssä tarkastellaan Ruotsin ja Göteborgin merkitystä kosmopoliitin taiteilijan uralle.

Näyttelyyn saadaan esille teoksia Kansallisgallerian / Ateneumin taidemuseon kokoelmista sekä ranskalaisten ja pohjoismaisten museoiden kokoelmista. Lisäksi nähdään teoksia julkisista ja yksityisistä kokoelmista Suomesta ja ulkomailta. Yhteensä esillä on noin 110 teosta. Näyttelyyn matkustavat muun muassa teokset Kuningatar Blanka (1877), Lapsen ruumissaatto (1879), Leikkiviä poikia rannalla (1884), Pariisin Luxembourgin puistossa (1887) sekä Ruokolahden eukkoja kirkonmäellä (1887).

Näyttelyn kuraattoreita ovat Ateneumin amanuenssit Anne-Maria Pennonen ja Hanne Selkokari sekä Petit Palais’n Anne-Charlotte Cathelineau ja Göteborgin taidemuseon Eva Nygårds.

Kansainvälistä yhteistyötä on tukenut Jane ja Aatos Erkon säätiö.

Siirry Petit Palais’n sivuille (ranskaksi)

Siirry Göteborgin taidemuseon sivuille (englanniksi)