Utställningsarkiv

Porträttet av republikens president Sauli Niinistö, 2017. Finska staten. Bild: Finlands Nationalgalleri / Jenni Nurminen

Porträttet av republiken Finlands president Sauli Niinistö, 2017

Porträttet av president Sauli Niinistö är ett kollektivt konstverk uppbyggt av hundra mindre verk, som skapats av ett lika stort antal konstnärer. Bland porträttets kreatörer finner vi skulptörer, grafiker, bild-, foto-, video- och performanskonstnärer. De tillhör den yngre generationen konstnärer, som verkar eller verkat i Finland. Varje konstnär har fått fria händer att framarbeta sitt eget bildfält.

Bekanta dig med utställningen
Ragnar Ekelund: Stadsvy, ca 1929. Finlands Nationalgalleri / Konstmuseet Ateneum, saml. Antell. Bild: Finlands Nationalgalleri / Jukka Romu

Fantastico! Italiensk konst från 1920- och 1930-talet

Fantastico! berättar om strömningen kallad magisk realism som föddes i Italien under slutet av första världskriget. Betecknande för de utställda verken är en stillhet och hemlighetsfull stämning samt konflikten mellan dröm och verklighet. Det är som om framställningarna av vardagen blottade existensens osynliga sida. På utställningen presenteras mästerverk av bland annat Giorgio de Chirico, Carlo Carrà, Felice Casorati, Antonio Donghi och Cagnaccio di San Pietro.

Bekanta dig med utställningen
Adel Abidin: Arkisto, 2018. Taiteilijan omistuksessa. Kuva: Kansallisgalleria / Jenni Nurminen

Adel Abidin: History Wipes

History Wipes visar upp videoinstallationer och skulpturer av nutidskonstnären Adel Abidin (f. 1973, Bagdad, Irak), av vilka en del är nya och en del har kommit till under de senaste åren. Verken av den internationellt erkände Abidin behandlar vår historias smärtpunkter och hur det är att vara människa i en värld som förändras mot en allt större osäkerhet.

Bekanta dig med utställningen
Fanny Churberg: Kaski, maisema Uudeltamaalta, 1872. Kansallisgalleria / Ateneumin taidemuseo, kok. Ahlström. Kuva: Kansallisgalleria / Jukka Romu

Ateneums turnerande samling

Utställningen visas i


Rovaniemi konstmuseum
6.1–23.4.2017

Uleåborgs konstmuseum
13.5–17.9.2017

Kuopio konstmuseum
6.10.2017–4.3.2018

Bekanta dig med utställningen
Ferdinand von Wright: Haminalahden puutarhassa, n. 1856-57. Kansallisgalleria / Ateneumin taidemuseo. Kuva: Kansallisgalleria

Bröderna von Wright

Konstnärsbröderna Magnus, Wilhelm och Ferdinand von Wright är kända för sina mångsidiga porträtt, landskap och fågelmålningar samt för sina vetenskapliga djur- och växtillustrationer. Den färgrika storutställningen kompletteras med nya verk av Sanna Kannisto och Jussi Heikkilä.

Utställningen Bröderna von Wright är en del av programmet under det självständiga Finlands hundraårsjubileum.

Bekanta dig med utställningen
Konstskatter från Ankeborgs Nationalgalleri. Bild: Finlands Nationalgalleri / Hannu Aaltonen

Konstskatter från Ankeborgs Nationalgalleri

För första gången någonsin visas mästerverk från Ankeborgs Nationalgalleri upp utanför sin hemstad. Efter många års intensiva förhandlingar har denna sällsynta ära nu förlänats konstmuseet Ateneum, detta som ett led i firandet av Finlands 100-åriga självständighet. Ankeborgskonstens pärlor visas vid sidan av Ateneum egna verk i utställningen Historier inom finsk konst. 

Bekanta dig med utställningen
Helene Schjerfbeck: Toipilas, 1888. Kansallisgalleria / Ateneumin taidemuseo. Kuva: Kansallisgalleria / Hannu Aaltonen

Klassiker på turné 2017

Ateneums mest älskade klassiker– Helene Schjerfbecks Konvalescenten (1888) och Eero Järnefelts Trälar under penningen / Sved (1893) – firade jubileumsåret Finland 100 med en turné till elva finländska konstmuseer.

Se turnésidorna

Bekanta dig med utställningen
Alvar Aalto – konsten och den moderna formen -utställningen. Bild: Finlands Nationalgalleri / Hannu Pakarinen

Alvar Aalto – konsten och den moderna formen

Alvar Aalto (1898–1976) är Finlands internationellt mest kända arkitekt och formgivare. Alvar Aalto – konsten och den moderna formen öppnar insiktsfulla synvinklar på Aaltos liv och produktion. Utställningen är täckande och åskådliggör hur Aaltos organiska formspråk utvecklades i samverkan med tidens bildkonstnärer.

Utställningen Alvar Aalto – konsten och den moderna formen är en del av programmet under det självständiga Finlands hundraårsjubileum.

Bekanta dig med utställningen
Ljus förändrar allt – Tuomo Seppos samling. Foto: Finlands Nationalgalleri / Jenni Nurminen

Ljus förändrar allt – Tuomo Seppos samling

Kajanabon Tuomo Seppo (f. 1937), lektor i franska och engelska, har ägnat hela sitt liv åt att samla finländsk konst. Han har beslutat donera sin samling på närmare 2 000 verk till Konstmuseet Ateneum som hör till Nationalgalleriet. Utställningen täcker en period från början av 1900-talet till 2010-talet.

Bekanta dig med utställningen
Lennart Segerstråle. Bild: Konstmuseet Ateneum / Anna Kari

Lennart Segerstråle

Lennart Segerstråles (1892–1975) arvingar donerade 18 målningar och 24 grafiska blad av Lennart Segerstråle till Konstmuseet Ateneum i november 2016. Sex av de donerade målningarna av Segerstråle visas i salen 33 på Ateneums tredje våning. De donerade verken representerar modernistiskt idémåleri, som var mycket ovanligt inom konsten i Finland.

Bekanta dig med utställningen
Tuulikki Pietilä -utställning. Foto: Finlands Nationalgalleri / Jenni Nurminen

Tuulikki Pietilä

Tuulikki Pietilä (1917–2009) hör till de ledande finländska grafikerna efter andra världskriget. Utställningen presenterar ett tvärsnitt av en experimentlysten och tekniskt mångsidig konstnärs omfattande produktion för att markera att hon i år skulle ha fyllt 100 år. I den Pietiläsamling som Ateneum fått motta som testamentsdonation finns nästan alla hennes arbeten.

Bekanta dig med utställningen
Utställningen Amedeo Modigliani. Bild: Finlands Nationalgalleri / Jenni Nurminen

Amedeo Modigliani

Den italienske målaren och skulptören Amedeo Modiglianis (1884–1920) retrospektiva utställning visas på Ateneum från och med den 28 oktober 2016. Konstnären stod på tröskeln till berömmelse när han dog endast 35 år gammal och hör numera till den moderna konstens intressantaste konstnärer.

Bekanta dig med utställningen
Kaarina Kaikkonen: Valon paino, 2016. Kuva: Kansallisgalleria / Jenni Nurminen

Kaarina Kaikkonen

Bildhuggaren Kaarina Kaikkonen har realiserat två beställningsverk för konstmuseet Ateneum, ett för museets innergård och ett för den lilla parken mot Centralgatan. Kaikkonen är känd för sina rumsliga installationer och inleder en ny serie på Ateneum där samtidskonstnärer skapar verk för museets innergård. Kaikkonen, som hör till Finlands kändaste samtidskonstnärer, har gjort verk som väckt entusiasm både i Finland och på andra håll i världen. Man kan se verken utan att betala inträdesavgift till museet.

Bekanta dig med utställningen
Utställningen Alice Neel - det moderna livets målare. Bild: Finlands Nationalgalleri / Jenni Nurminen

Alice Neel

Alice Neel (1900–1984) hör till 1900-talets mest betydelsefulla amerikanska målare. Hennes psykologiskt laddade porträtt är intima och okonventionella berättelser om såväl människor på livets skuggsida, representanter för subkulturer som av kultureliten i New York och hennes egen familj. Alice Neel levde ett ovanligt intressant liv som ensamförsörjande och feminist under en tid då konstfältet dominerades av män.

Bekanta dig med utställningen
Utställningen Den stora ryttaren. Bild: Finlands Nationalgalleri / Jenni Nurminen

Den stora ryttaren

På tredje våningen i Konstmuseet Ateneum visas italiensk grafik samt verk av finländska kvinnliga skulptörer. De grafiska arbetena hör till Rolando och Siv Pieraccinis omfattande italienska donationssamling. I de kvinnliga finländska konstnärernas skulpturer kan man emellertid se impulser från den italienska skulpturkonsten.

Bekanta dig med utställningen
Japanomani i den nordiska konsten 1875–1918. Bild: Finlands Nationalgalleri / Hannu Pakarinen

Japanomani i den nordiska konsten 1875–1918

I och med att Japan blev öppet på 1860-talet vaknade ett stort intresse för den japanska kulturen. Att samla på japansk konst och japanska föremål blev ett modefenomen. Detta hade stor inverkan på bildkonsten, formgivningen, hantverket och modet. Den österländska konstuppfattningen landsteg också i de nordiska länderna och gjorde en oåterkallelig inverkan på konstnärerna inom alla områden.

Bekanta dig med utställningen
Auguste Rodin: Danaidi, 1885, denna marmor 1889. Konstmuseet Ateneum. Bild: Finlands Nationalgalleri / Janne Mäkinen

Auguste Rodin

Ateneum kommer att presentera verk av världens kanske kändaste skulptör, Auguste Rodin (1840–1917), för den finländska publiken.

Bekanta dig med utställningen

Henri Cartier-Bresson

Ateneums höst lyses upp av en strålande stjärna från Frankrike. Henri Cartier-Bresson (1908–2004) hörde till förra århundradets mest betydelsefulla fotografer och han var en av den internationella fotostudion Magnum Photos grundare.

Bekanta dig med utställningen

Akseli Gallen-Kallela och Pekka Halonen 150 år

Konstmuseet Ateneum firar Akseli Gallen-Kallelas och Pekka Halonens jubileumsår i form av två hela salar. Allmänheten kan bekanta sig med Gallen-Kallelas och Halonens konstnärskarriärer utifrån sju olika verk.

Bekanta dig med utställningen
Den magiska norden - Nationella mytologier. Bild: Finlands Nationalgalleri / Hannu Aaltonen

Den magiska norden

Barndomsböckernas troll och djurberättelser. Mörkrädsla, Kalevalas hjältedåd och norska sagor såsom Vitbjörnskungen Valemon. Ateneums salar förtrollas från mitten av juni av verk som skapats utgående från dessa berättelser och myter; sagornas världar, stolta ödemarkslandskap och bilder av folkliga trosföreställningars väsen som samtidigt kan vara både skrämmande och fascinerande.

Bekanta dig med utställningen
8 exponeringar – Tapio Wirkkala med andra ögon. Bild: Finlands Nationalgalleri / Hannu Aaltonen

8 exponeringar – Tapio Wirkkala med andra ögon

Den 2.6.2015 har 100 år förflutit sedan Tapio Wirkkala (1915–1985) föddes. Wirkkala var en ovanligt mångsidig konstnär som blev en förgrundsfigur för den moderna konstindustrin i Finland. Hans produktion täckte ett vidsträckt område alltifrån hemmets bruksföremål till abstrakt skulptur.

Bekanta dig med utställningen
Ismo Hölttö -näyttely. Kuva: Kansallisgalleria / Hannu Aaltonen

Ismo Hölttö

Fotografen Ismo Hölttös (f. 1940) fotoutställning på Konstmuseet Ateneum öppnar på våren ett fönster mot Finland och Helsingfors för ett halvt sekel sedan. De svartvita bilderna berättar om en tid då den enkla livsstilen och landsbygdskulturen byttes ut mot den moderna stadens snabba puls. Framför oss breder bilder ut sig med bekanta hus, gårdar och gator från 1960-talets Helsingfors som sprudlar av intensivt liv på många nivåer.

Bekanta dig med utställningen