Rakkaudesta Ateneumiin

Mitkä Ateneumin teokset koetaan merkityksellisiksi? Kirjailija Joel Haahtela, arkkitehti Asmo Jaaksi ja kuvataiteilija Rauha Mäkilä nostavat esille heitä puhuttelevimmat teokset. Tervetuloa kuuntelemaan keskustelua ja saamaan tuoreita näkökulmia Ateneumin taiteeseen.

  • 21.9.2023 klo 17–19
suomeksi
Ateneum-sali
Liput: Peruslippu 16,5 €, Ateneumin ystäville 11,5 €. Hintaan lisätään lippu.fi 1,5 € palvelumaksu.
Lippu sisältää museon pääsymaksun.
Magnus Enckellin teos Lukeva tyttö. Nainen lukee kirjaa istuen.

Tapahtuman kulku

Tapahtumassa kolme Suomen kulttuurialan henkilöä, kirjailija Joel Haahtela, arkkitehti Asmo Jaaksi ja kuvataiteilija Rauha Mäkilä, keskustelevat Ateneumin taidemuseon kokoelman teoksista.

Jokainen puhuja on valinnut kolme kokoelmateosta, jotka ovat heille itselle tärkeitä tai muuten ajatuksia herättäviä. Teokset ovat voineet kulkea puhujan matkassa pitkään mukana, tai ne ovat voineet muuttua merkitykselliseksi myöhemmin elämässä, esimerkiksi työn kautta. Jokainen puhuja esittelee valitsemansa teokset, jonka jälkeen niistä keskustellaan yhdessä.  

Tapahtumassa yleisö pääsee syventymään niin tuttuihin kuin tuntemattomiinkin kokoelmateoksiin ja saa tuoreita näkökulmia taiteeseen. 

Puhujat: kirjailija Joel Haahtela, arkkitehti Asmo Jaaksi ja kuvataiteilija Rauha Mäkilä. Tilaisuutta moderoi Ateneumin ystävien tuottaja-koordinaattori Emma Valjakka. 

Joel Haahtela. Kuva: Dorit Salutskij.

Joel Haahtela (s. 1972) on suomalainen kirjailija ja lääketieteen lisensiaatti. Hän on ollut ehdolla Finlandia-palkinnon saajaksi romaaneillaan Elena (2003) ja Katoamispiste (2010). Haahtelan romaani Perhoskerääjä oli Runeberg-palkintoehdokkaana vuonna 2007. Haahtela on työskennellyt lääkärinä HUSissa, Keskussotilassairaalassa ja Jorvin sairaalassa.

Asmo Jaaksi. Kuva: Hannu Rytky

Asmo Jaaksi (s. 1966) on suomalainen arkkitehti. Hän on ollut arkkitehtitoimisto JKMM Arkkitehtien suunnittelija ja osakas vuodesta 1998 eli toimiston perustamisesta lähtien. Jaaksi on toiminut suunnittelijana tai pääsuunnittelijana mm. seuraavissa kohteissa: Amos Rex -taidemuseo, OP-Pohjolan pääkonttori, Tiedekulma, Taideyliopiston Kuvataideakatemian Mylly-rakennus sekä tänä vuonna avautuneessa Chappe-museossa Tammisaaressa.

Kuvassa Rauha Mäkilä katsoo kuvan vasempaan laitaan päin. Taustalla Mäkilän teos.
Rauha Mäkilä. Kuva: Juliana Harkki

Rauha Mäkilä (s. 1980) on Helsingissä työskentelevä kuvataiteilija, joka valmistui Kuvataideakatemiasta vuonna 2007. Hänen teoksiaan on mm. Kiasman, HAMin, Saastamoisen säätiön, Jenny ja Antti Wihurin säätiön ja Niemistön säätiön kokoelmissa. Mäkilä on tunnettu hänen kirkasvärisistä maalauksistaan, jotka kuvaavat arkisia tilanteita ja kohtaamisia. Taiteilija saa inspiraationsa populaarikulttuurista sekä omasta elämästään ja perheestään. 

Liity ystäväksi

Ateneumin ystävät on kohtaamispaikka taiteen ystäville. Toiminnan ytimessä on rakkaus Ateneumiin, intohimo taiteeseen sekä halu nähdä kuvataidetta ja kokea kulttuurielämää yhdessä.

Lue lisää