Rakkaudesta Ateneumiin

Rakkaudesta taiteeseen ja ystävyydestä Ateneumiin!

  • 3.11.2021 klo 18–19.30
suomeksi
Ateneum-sali
Liput: 20 €
Ateneumin ystävät 10 €

Yksityiskohta teoksesta Hugo Simberg: Keinutuolissa, Anni Bremer (1908). Kansallisgalleria / Ateneumin taidemuseo, Ateneumin ystävien kokoelma. Kuva: Kansallisgalleria / Antti Karvinen.

yhteistyössä Ateneumin ystävät ry:n kanssa

Illan aikana kuvataiteilijat Petri Ala-MaunusAnna Retulainen ja Aki Turunen esittelevät omin sanoin itselleen tärkeitä teoksia Ateneumin kokoelmasta. Esittelyjen jälkeen keskustellaan yhdessä taiteilijuudesta, inspiraatiosta ja luovuudesta ylipäänsä. 

Lippu 20 € (Ateneumin ystävät 10 €) verkkokaupasta ja museon lipunmyynnistä. Sisältää saman illan pääsylipun Ateneumiin. 

Tervetuloa! 

Petri Ala-Maunus, kuva© 2021 Miikka Pirinen

Petri Ala-Maunus tunnetaan maisemamaalauksistaan, jotka näyttävät ensinäkemältä 1800-luvun romanttisilta luontokuvauksilta, joissa jylhät näkymät ovat kasvaneet todellisuutta mahtavammiksi ja vaikuttavammiksi. Maalausten koskemattomassa, paratiisinomaisessa luonnossa ei löydy ihmistä tai tämän aikaansaamaa tuhoa. 

Petri Ala-Maunus (s. 1970) opiskeli 1990–1993 Kankaanpään taidekoulussa. Ala-Maunus jatkoi opintojaan Kuvataideakatemiassa ja valmistui vuonna 2011 maisteriksi. Ala-Maunuksen teos Vaara-Suomi pääsi vuonna 2017 Ateneumiin Eero Järnefeltin Kasken paikalle, kun tämä oli vuonna 2017 Suomen-kiertueella. Vaara-Suomeen Ala-Maunus siirsi Järnefeltin maiseman vuoteen 2893. Ala-Maunuksen teoksia on mm. Kiasman, Helsingin taidemuseon, Amos Andersonin taidemuseon ja Sara Hildénin taidemuseon kokoelmissa.

Anna Retulainen. Kuva:; Unto Raunio

Anna Retulainen lukeutuu Suomen eturivin taiteilijoihin. Työskentelyssään hän käsittelee maalauksen konventioita ja havaintoja. Retulaisen maalaukset koostuvat yksityiskohdista jokapäiväisestä elämästä, matkoilta tai taidehistoriallisista mestariteoksista. Hänelle piirtäminen on elämäntapa ja tapa luoda muistijälkiä, joiden avulla maalaukset syntyvät.

Anna Retulainen (s. 1969) asuu ja työskentelee Helsingissä ja Berliinissä. Hän on pitänyt lukuisia yksityisnäyttelyitä ja osallistunut ryhmänäyttelyihin 1990-luvun puolivälistä lähtien eri puolilla Eurooppaa. Retulainen on ollut ehdolla Carnegie Art Award -palkinnon saajaksi kahdesti, vuosina 1999 ja 2014. Hänen teoksiaan löytyy mm. Nykytaiteen museo Kiasman, Saastamoisen säätiön, Sara Hildénin taidemuseon, Serlachiuksen taidesäätiön ja Jenny ja Antti Wihurin rahaston kokoelmista, sekä lukuisista yritys- ja yksityiskokoelmista. Vuonna 2018 Suomen kulttuurirahasto myönsi Retulaiselle vuosittaisen 15 000 euron palkintonsa ja samana vuonna taiteilijan Metsä-maalauksista tuli ensimmäiset Presidentinlinnaan pysyvästi sijoitetut nykytaideteokset. Retulaisen retrospektiivinen yksityisnäyttely nähdään Sara Hildénin taidemuseossa 12.2.–22.5.2022.

Petri Ala-Maunus, kuva© 2021 Miikka Pirinen

Aki Turusen teoksissa materiaalinen, tekninen, ja taidehistoriallinen taituruus yhdistyvät omaperäiseen kuvastoon. Jatkuvasti uudistuvan taiteilijan teoksissa mystinen kuningatar saattaa pilkkoutua paloiksi, tai jalokivimäinen käärme sihistä samettisessa mustuudessa. 

Aki Turunen (s. 1983) on kouluttautunut taidemaalariksi Kuvataideakatemiassa ja Tanskan kuninkaallisessa
taideakatemiassa vuosina 2005-2011. Syksyllä 2020 nähtiin Helsinki Contemporaryssa hänen
näyttely ”Gonzaga Yellow”, joka eri perinteiden ja maalausmetodien kautta kysyi
leikkisästi, mikä maalaus on. Keltainen väri toimi teosten yhteisenä nimittäjänä.
Aiemmin Turusen yksityisnäyttelyitä on nähty mm. ”Kuningatarvariaatiot” Kenetin galleriassa vuonna 2018 ja ”Kaikki käärmeistä” Kluuvin galleriassa vuonna 2015. Teoksia on mm. Kiasman, Saastamoisen säätiön ja valtion kokoelmissa. Turunen opettaa maalaamista ja piirtämistä Vapaassa taidekoulussa ja istuu Osuuskunta Forum Boxin
hallituksessa.

LIITY YSTÄVÄKSI

Ateneumin ystävät on kohtaamispaikka taiteen ystäville. Toiminnan ytimessä on rakkaus Ateneumiin, intohimo taiteeseen sekä halu nähdä kuvataidetta ja kokea kulttuurielämää yhdessä.

Lue lisää

Ohjeemme turvalliseen museovierailuun

Huolehdimme yleisön turvallisuudesta sekä kiinnitämme hygieniaan ja siisteyteen erityistä huomiota. Tulethan museoon vain terveenä.

Tutustu ohjeisiin