Keskustelusarja: Ajan ja vallan näkökulmia

Miten Kansallisgallerian taidekokoelmaa voi tarkastella ilmastokriisin, identiteetin ja tasa-arvon näkökulmasta? Keskustelusarjassamme pohdimme tulevaisuuden kannalta oleellisia kysymyksiä ja etsimme vastauksia näihin aikamme suuriin haasteisiin asiantuntijoiden ja yleisön kanssa.

  • 7.12.2021 klo 17–19
  • 14.12.2021 klo 17–19
suomeksi
Ateneum-sali
Liput: vapaa pääsy
Kuva, jossa taustalla ihmisiä museosalissa. Visuaalisessa ilmeessä tekstit Ateneum, keskustelusarja, Ajan ja vallan näkökulmia. Mikä saa näkyä? Kuka saa näyttää?
Ajan ja vallan näkökulmia -keskustelusarja

Keskustelut suorana myös verkossa

Keskustelusarja on osa Sitran Sivistys+ -hanketta ja se liittyy Ateneumissa vuonna 2023 avattavaan uuteen kokoelmanäyttelyyn. Keskustelua voi kuunnella myös suorana Ateneumin Youtube-kanavalla. Tallenteet keskusteluista ovat nähtävillä kahden viikon ajan.

Keskustelujen teemat

Ti 7.12. Luonnon aika

Mitä on luontokeskeinen sivistys ja kuinka se syntyy? Ihmisen olemassaolo on kytkeytynyt muiden lajien ja ekosysteemien olemassaoloon ja hyvinvointiin. Ilmastonmuutoksen ja kiihtyvän sukupuuttoaallon aikana tämä elintärkeä verkosto on vaarassa hajota, sillä inhimillinen toiminta vahingoittaa muiden lajien mahdollisuutta elämään. Taide on eri muodoissaan aina kuvannut ja kommentoinut suhdettamme sääilmiöihin, elinympäristöihimme ja niihin eläinlajeihin, joiden kumppaneina elämme. Voimmeko taiteen avulla astua ihmiskeskeisestä ajasta luontokeskeiseen sivistykseen?

Moderaattorina tohtorikoulutettava Mariia Niskavaara. Kommentoijana Ateneumin taidemuseon amanuenssi Anne-Maria Pennonen.

Keskustelijoina ovat:
Katri Jurvakainen, ympäristöaktivisti ja Tampereen yliopiston POISED-tutkimusryhmän (Political Philosophies and Sosiologies of Education) jäsen
Antti Majava, taiteilija ja kirjoittaja. BIOS-tutkimusyksikön jäsen ja yksi Mustarinda-seuran perustajista.
Vesa-Pekka Rannikko, kuvataiteilija
Paula Schönach, ympäristöpolitiikan dosentti

Ti 14.12. Modernismin aika ja modernin elämän kokeminen

Mitä on modernismi ja miten se on vaikuttanut taiteeseen – miksi modernismin ajan teokset näyttävät siltä, miltä näyttävät? Keskustelussa pohdimme, mitkä ilmiöt ovat muokanneet 1900-luvun taidetta. Lähestymme kysymystä myös inhimillisen kokemuksen kautta; miltä moderni elämä tuntuu ja miten yhteiskunnalliset murrokset muuttavat ihmisen arkea.

Keskustelussa ovat mukana Sitran tulevaisuusasiantuntija Mikko Dufva, kirjailija Sirpa Kähkönen, professori Henrik Meinander sekä Kansallisgallerian kokoelmahallintajohtaja Riitta Ojanperä. Moderaattorina toimii Ateneumin taidemuseon erikoistutkija Anu Utriainen.

Menneet keskustelut

Ti 2.11. Museot ja valta

Onko museoilla yhteiskunnallista merkitystä ja valtaa? Moderaattorina Ateneumin museonjohtaja Marja Sakari, vieraina Museoviraston pääjohtaja Tiina Merisalo, Tiedekeskus Heurekan toimitusjohtaja Mikko Myllykoski, Kansallisgallerian pääjohtaja Kimmo Levä sekä Suomen Metsämuseo Luston kehittämisjohtaja, dosentti Leena Paaskoski. Kommentoijana Ateneumin amanuenssi Hanne Selkokari.

Ti 9.11. Museot ja identiteettipolitiikka

Suomessa taidemuseoiden kokoelmat on monien Euroopan maiden tavoin rakennettu tukemaan kertomusta kansallisen taiteen historiasta. Kuinka Ateneum voi esittää taidekokoelmiaan aiempaa moniulotteisemmin ja eri yleisöjen tarpeet huomioon ottaen? Moderaattorina Ateneumin intendentti Timo Huusko, vieraina diversiteettikonsultti Fatima Verwijnen ja kulttuurintutkija, yhteiskuntatieteilijä Anna Rastas. 

Ohjeemme turvalliseen museovierailuun

Huolehdimme yleisön turvallisuudesta sekä kiinnitämme hygieniaan ja siisteyteen erityistä huomiota. Tulethan museoon vain terveenä.

Tutustu ohjeisiin