Keskustelusarja: Ajan ja vallan näkökulmia

Miten Kansallisgallerian taidekokoelmaa voi tarkastella ilmastokriisin, identiteetin ja tasa-arvon näkökulmasta? Keskustelusarjassamme pohdimme tulevaisuuden kannalta oleellisia kysymyksiä ja etsimme vastauksia näihin aikamme suuriin haasteisiin asiantuntijoiden ja yleisön kanssa.

  • 22.3.2022 klo 17–18
suomeksi, verkkotapahtuma
Ateneum-sali | Myös verkossa
Liput: vapaa pääsy
Kuva, jossa taustalla ihmisiä museosalissa. Visuaalisessa ilmeessä tekstit Ateneum, keskustelusarja, Ajan ja vallan näkökulmia. Mikä saa näkyä? Kuka saa näyttää?
Ajan ja vallan näkökulmia -keskustelusarja

Keskustelut suorana myös verkossa

Keskustelusarja on osa Sitran Sivistys+ -hanketta ja se liittyy Ateneumissa vuonna 2023 avattavaan uuteen kokoelmanäyttelyyn. Keskustelut lähetettiin myös suorana Ateneumin Youtube-kanavalla. Tallenteet keskusteluista olivat nähtävillä kahden viikon ajan.

Keskustelujen teemat

Ti 22.3. Museot ja kuratointi

Ajan ja vallan kuvia -keskustelusarjan viides osa keskittyy kuratointiin. Tilaisuudessa pohditaan, miten Ateneumin uusi kokoelmanäyttely toteutuu museokävijöille mielekkäällä tavalla. Museon kuraattorien kanssa keskustelemassa ovat kuraattori, läänintaiteilija YTT Aura Seikkula ja professori Leila Koivunen. Keskustelua moderoi museonjohtaja Marja Sakari. Keskustelusarja toteutetaan yhteistyössä Sitran Sivistys+ -hankkeen kanssa.

Keskusteluun osallistuvat tammikuussa 2023 avattavan kokoelmanäyttelyn kuraattorit omien teemojensa kautta:

Museot ja valta, amanuenssi Hanne Selkokari
Museot ja identiteettipolitiikka, intendentti Timo Huusko
Luonnon aika, asiantuntija Mariia Niskavaara
Modernin kokeminen ja taide, erikoistutkija Anu Utriainen

Ti 14.12. Modernismin aika ja modernin elämän kokeminen

Mitä on modernismi ja miten se on vaikuttanut taiteeseen – miksi modernismin ajan teokset näyttävät siltä, miltä näyttävät? Keskustelussa pohdimme, mitkä ilmiöt ovat muokanneet 1900-luvun taidetta. Lähestymme kysymystä myös inhimillisen kokemuksen kautta; miltä moderni elämä tuntuu ja miten yhteiskunnalliset murrokset muuttavat ihmisen arkea.

Keskustelussa ovat mukana Sitran tulevaisuusasiantuntija Mikko Dufva, kirjailija Sirpa Kähkönen, professori Henrik Meinander, taidehistorioitsija ja akatemiatutkija Maija Koskinen sekä Kansallisgallerian kokoelmahallintajohtaja Riitta Ojanperä. Moderaattorina toimii Ateneumin taidemuseon erikoistutkija Anu Utriainen.

Ti 7.12. Luonnon aika

Mitä on luontokeskeinen sivistys ja kuinka se syntyy? Ihmisen olemassaolo on kytkeytynyt muiden lajien ja ekosysteemien olemassaoloon ja hyvinvointiin. Ilmastonmuutoksen ja kiihtyvän sukupuuttoaallon aikana tämä elintärkeä verkosto on vaarassa hajota, sillä inhimillinen toiminta vahingoittaa muiden lajien mahdollisuutta elämään. Taide on eri muodoissaan aina kuvannut ja kommentoinut suhdettamme sääilmiöihin, elinympäristöihimme ja niihin eläinlajeihin, joiden kumppaneina elämme. Voimmeko taiteen avulla astua ihmiskeskeisestä ajasta luontokeskeiseen sivistykseen?

Moderaattorina tohtorikoulutettava Mariia Niskavaara. Kommentoijana Ateneumin taidemuseon amanuenssi Anne-Maria Pennonen.

Keskustelijoina ovat:
Katri Jurvakainen, ympäristöaktivisti ja Tampereen yliopiston POISED-tutkimusryhmän (Political Philosophies and Sosiologies of Education) jäsen
Antti Majava, taiteilija ja kirjoittaja. BIOS-tutkimusyksikön jäsen ja yksi Mustarinda-seuran perustajista.
Vesa-Pekka Rannikko, kuvataiteilija
Paula Schönach, ympäristöpolitiikan dosentti

Ti 9.11. Museot ja identiteettipolitiikka

Suomessa taidemuseoiden kokoelmat on monien Euroopan maiden tavoin rakennettu tukemaan kertomusta kansallisen taiteen historiasta. Kuinka Ateneum voi esittää taidekokoelmiaan aiempaa moniulotteisemmin ja eri yleisöjen tarpeet huomioon ottaen? Moderaattorina Ateneumin intendentti Timo Huusko, vieraina diversiteettikonsultti Fatima Verwijnen ja kulttuurintutkija, yhteiskuntatieteilijä Anna Rastas. 

Ti 2.11. Museot ja valta

Onko museoilla yhteiskunnallista merkitystä ja valtaa? Moderaattorina Ateneumin museonjohtaja Marja Sakari, vieraina Museoviraston pääjohtaja Tiina Merisalo, Tiedekeskus Heurekan toimitusjohtaja Mikko Myllykoski, Kansallisgallerian pääjohtaja Kimmo Levä sekä Suomen Metsämuseo Luston kehittämisjohtaja, dosentti Leena Paaskoski. Kommentoijana Ateneumin amanuenssi Hanne Selkokari.

Ohjeemme turvalliseen museovierailuun

Huolehdimme yleisön turvallisuudesta sekä kiinnitämme hygieniaan ja siisteyteen erityistä huomiota. Tulethan museoon vain terveenä.

Tutustu ohjeisiin