Muotokuva museonjohtaja Marja Sakarista. Nainen hymyilee ja katsoo kohti kameraa.
Museonjohtaja Marja Sakari. Kuva: Ville Malja.

Marja Sakarin blogi: Avaudumme murrosajan kysymyksille

Avaudumme uudelleen vuoden remonttitauon jälkeen huhtikuun 14. päivänä. Ateneum avautuu uudenlaisena ja uudistettuna. Muutoksia on nähtävissä niin museon yleisissä tiloissa kuin tavassamme tarkastella kokoelmaa.

Yhtä aikaa museon kanssa avautuu uusi kokoelmanäyttelymme Ajan kysymys, joka tulee olemaan nähtävillä usean vuoden ajan. Olemme kokeneet viime vuosina useita suuria, koko maailmaa mullistaneita murroksia, jotka toimivat alkusysäyksenä myös uudelle näyttelylle. Lopulliseen näyttelyyn päivänpolttavista puheenaiheista valikoituivat seuraavat neljä.

Taiteen valta kysyy, kuka käyttää valtaa. Luonnon aika pohtii, miten luonto muuttuu. Kansan kuvat miettii, miltä suomalaisuus näyttää. Moderni elämä puntaroi, miltä nykyaika tuntuu.

Kaiken taustalla kaikuvat peruskysymyksemme: mitä tarinoita kokoelmamme voi nykypäivän katsojalle kertoa? Miten se on vuosien saatossa muodostunut ja miten se voi aidosti olla kaikkien yhteinen kokoelma? Teokset elävät tässä ajassa, mutta kaikilla meillä on valta tulkita niitä omista lähtökohdistamme.

Ajan kysymys -näyttelyssä olemme pyrkineet haastamaan tavan, jolla kokoelmaa yleensä katsotaan. Haluamme osallistua yhteiskunnalliseen keskusteluun ja nähdä, onko keskustelua mahdollista käydä yhtä lailla suuren yleisön rakastamien klassikoiden kuin vähemmän tunnettujen teosten avulla. Tavoitteenamme on kutsua erilaiset ihmiset yhteiseen pohdintaan, sillä maailman myllerryksessä tarvitsemme syvää ymmärrystä ja yhteisiä kokemuksia ehkä enemmän kuin koskaan.

Toivon, että tapaan Ateneumin taidemuseossa tänä vuonna juuri sinut, konkarikävijä, taiteen rakastaja, ensikertalainen sekä epäilijä. Taiteen tarjoaman heijastuspinnan kautta voimme katsoa mennyttä, nähdä nykyisen aikamme ja kuvitella tulevaa. Teosten avulla voimme avautua elintärkeille kysymyksille. Myös niille, joiden juuret ovat kaukana historiassa. Yhdessä voimme avautua taiteen voimalle.

Kirjoittaja:Marja Sakari

Museonjohtaja, FT
marja.sakari [a] ateneum.fi

research.fng.fi/our-experts