Ateneum – klassikot uudessa valossa

Suomen taiteen tarina -kokoelmanäyttely Ateneumin taidemuseossa. Kuva: Kansallisgalleria / Hannu Pakarinen

Ateneum on maan tunnetuin taidemuseo ja Suomen taiteen koti. Kuvamme ovat iskostuneet suomalaisten yhteiseen muistiin: rakastetut kokoelmamme kattavat aikakauden 1800-luvulta moderniin. Kotimaiset ja kansainväliset menestysnäyttelymme avaavat uusia näkökulmia menneeseen ja tulevaan. Vuorollaan vaihtuvien näyttelyidemme tähtinä ovat vierailleet muun muassa Tove Jansson, Amedeo Modigliani, Pablo Picasso ja Helene Schjerfbeck.

Värikäs Suomen taiteen tarina -näyttely on Ateneumin kokoelmien juhlaa. Näyttely johdattaa kävijän läpi Suomen taiteen kehityskulun vuodesta 1809 aina 1960-luvulle asti. Esillä ovat rinta rinnan kokoelmiemme kotimaiset ja kansainväliset mestariteokset kuten Le Corbusierin Kaksi naista (1939), Eero Järnefeltin Kaski (1893), Edvard Munchin Kylpeviä miehiä (1907–08) ja Hugo Simbergin Haavoittunut enkeli (1903). Tiheä salonkiripustus vie ajatukset talon historiaan sadan vuoden taakse.

Olemme myös tapahtumien talo: järjestämme joka kuukausi työpajoja, luentoja, opastuksia ja klubeja. Näyttelyihin pureutuvissa seminaareissa kuullaan puheenvuoroja kotimaisilta ja kansainvälisiltä huippuasiantuntijoilta.

Ateneumin kivijalkana toimivat vuonna 1846 perustetun Suomen taideyhdistyksen kokoelmat. Tänä päivänä ne ovat kansallisomaisuuttamme. Omassa rakennuksessaan Ateneum on toiminut jo vuodesta 1888. Vuosien varrella talossa ovat viihtyneet menneiden aikojen ja tämän päivän kuuluisuudet: vielä 1980-luvulle asti rakennuksessa opiskeltiin taideteollisuusalan koulussa (nykyinen Aalto-yliopiston taiteiden ja suunnittelun korkeakoulu) sekä Taideyhdistyksen piirustuskoulussa (nykyinen Kuvataideakatemia).

Löydä omat lempiteoksesi ja ihastu uusiin tuttavuuksiin. Ovemme Helsingin sydämessä ovat avoinna juuri sinulle. Tervetuloa!