Mun Ateneum -hankkeen päätösseminaari

Tervetuloa Mun Ateneum -hankkeen päätösseminaariin! Tilaisuus on tarkoitettu opettajille, museoiden ja kulttuurilaitosten yleisötyöntekijöille ja muille lasten- ja nuorten kulttuurikasvatuksesta kiinnostuneille. Seminaari sisältää kaksi työpajaa, jotka valitaan ilmoittautumisen yhteydessä. 

  • 8.5.2023 klo 09–15
suomeksi, ammattilaisille
Ateneum-sali
Liput: vapaa pääsy
Ilmoittaudu alta Liput-linkistä

Etäkohtaamisten kehittämishanke alakouluille 

Teethän ilmoittautumisen ylläolevan ilmoittautumislinkin kautta.

Mun Ateneum oli Ateneumin taidemuseon etäkohtaamisten kehittämishanke 5.–6.-luokkalaisille. Valtakunnallisessa hankkeessa tarjottiin 400 koululuokalle etäkohtaamisia oheismateriaaleineen. Mun Ateneum -ohjelman keskiössä ovat olleet vuorovaikutus, oppilaiden osallisuus sekä laaja-alainen osaaminen ja monialainen oppiminen.  

Mun Ateneum -hanke on toteutettu Opetus- ja kulttuuriministeriön tuella.    

Ohjelma 

9.00 Ilmoittautuminen alkaa   

9.30 Seminaarin avaus, Satu Itkonen, Yleisötyön päällikkö, Ateneumin taidemuseo  

Etämuseovierailu osana laaja-alaista osaamista, hanketuottaja Inka Yli-Tepsa ja yleisötyön tuottaja Mari Jalkanen  

10.30 Työpaja I   

Selkokieli/ Mitä kuvassa on meneillään?/ Havaintopiirustus opetusmenetelmänä/Tunne- ja vuorovaikutustaidot  

11.45 Omakustanteinen lounas lähialueen ravintoloissa   

13.00 Työpaja II  

Selkokieli/ Mitä kuvassa on meneillään?/ Havaintopiirustus opetusmenetelmänä/Tunne- ja vuorovaikutustaidot  

14.15 Iltapäiväkahvit  

14.30 Yhteenveto ja loppukeskustelu   

15.00 Hyvää kotimatkaa!  

Työpajavaihtoehdot

Valitse ilmoittautuessasi kaksi seuraavista:

Selkokieli

Satu Itkonen, yleisötyön päällikkö. Paikka: Kolmio  

Työpajassa tutustutaan selkokieleen. Mitä se on, kuka siitä hyötyy ja kuka suorastaan tarvitsee sitä kipeästi? Selkeällä kielellä ja aktiivisella kuuntelemisella varmistetaan, että kaikki pystyvät seuraamaan ohjausta ja osallistumaan. Jokainen ohjaustilanne tarjoaa myös tilaisuuden antaa osallistujille malli arvostavasta ja hyväksyvästä vuorovaikutuksesta. Keskustelevassa ja osallistavassa työpajassa pohditaan selkokielen mahdollisuuksia taide- ja museoympäristössä.    

   

Mitä kuvassa on meneillään? – Visual Thinking Strategies (VTS)  

Mari Jalkanen, yleisötyön tuottaja. Paikka: Näyttelysalit  

VTS-opetusmenetelmä on yksinkertaisuudessaan keskustelurunko, joka ohjaa katsomaan yhtä kuvaa tarkasti ja keskustelemaan siitä ryhmässä. Keskustelun aikana voikin sitten tapahtua monenlaista: jokainen osallistuja tulee kuulluksi ja nähdyksi, itsetunto kohoaa, kriittinen ajattelu kehittyy ja kielen osaaminen vahvistuu.  Ryhmästä riippuu, millaiset tavoitteet ja mahdollisuudet korostuvat. Työpajassa käydään läpi menetelmän perusteet ja keskustellaan taideteoksista Ajan kysymys -näyttelyssä.   

   

Havaintopiirustus opetusmenetelmänä  

Erica Othman, museolehtori. Paikka: Työpaja  

Työpajassa keskitytään havaintopiirustukseen opetusmenetelmänä pohtien esimerkiksi etäyhteyksien hyötyjä ja haasteita ohjaukselle. Opetusmenetelmään tutustutaan myös itse tehden ja ryhmässä keskustellen. Vaikka lyijykynä tekniikkana on yksinkertainen ja arkinen, se voi parhaimmillaan olla mielenkiintoinen, kaikille saavutettava ja haastettakin antava väline. Lyijykynä on kuin taikasauva, jonka avulla voi loihtia mitä vain.    

  

Tunne- ja vuorovaikutustaidot  

Marjukka Puustinen, erityisopettaja / psykoterapeutti. Paikka: Ateneum-sali  

Työpajassa tutustutaan tunne- ja vuorovaikutustaitoihin, joita tarvitaan kohtaamistyössä. Aikuisten omat tunnetaidot ja tietoisuus omista sisäisistä prosesseista auttavat edistämään lasten ja nuorten tunnetaitojen kehittymistä. Taito validoida toisen kokemusta sanoin ja luoda kehollisesti turvallista ilmapiiriä edistävät ilmaisuun uskaltautumista. Tärkeää on myös osata luoda tilaa kunkin omalle, ainutlaatuiselle kokemukselle arvottamatta tai ”tietämällä paremmin”. Työpajassa tutustutaan joihinkin työkaluihin sekä teorian että matalan kynnyksen harjoitusten kautta.