Ateneum Teema: Ajan kysymys -luennot

Haluatko syventyä Ajan kysymys -näyttelyn teemoihin ja taustoihin näyttelyn tekijöiden kanssa? Kevään kolmella luennolla kerromme, miten olemme tarkastelleet Kansallisgallerian kokoelmaa aikamme isojen kysymysten näkökulmasta. Mitä nyt esille asetetut teokset kertovat menneisyydestämme ja tästä hetkestä? Entä voiko taiteen avulla suunnata katsetta tulevaan?

  • 19.4.2023 klo 18–19.30
  • 22.4.2023 klo 13–14.30
  • 26.4.2023 klo 18–19.30
suomeksi
Ateneum-sali
Liput: museolipulla
Kuvassa on karvaisia sikoja sekä harakoita maaseutumaisemassa.
Wright, Ferdinand von: Sikoja ja harakoita (1875), Kansallisgalleria / Ateneumin taidemuseo. Kuva: Kansallisgalleria / Hannu Aaltonen

Kevään kolme luentoa

Lue lisää kustakin luennosta klikkaamalla otsikkoa.

Ke 19.4. klo 18–19.30 Kansan kuvat – miltä suomalaisuus näyttää?

Teos kuvaa kaskenpolttoa. Kuvan keskellä nuori tyttö katsoo kohti.

Ajan kysymys -näyttely ei kerro yhtä yhtenäistä tarinaa, vaan se tarjoaa pohdittavaksi neljä erilaista teemaa, joiden kautta tarkastella eri aikoina syntynyttä taidetta. Museonjohtaja Marja Sakari pohtii luennollaan uuden kokoelmanäyttelyn suhdetta aikaamme ja ajassamme virtaaviin keskusteluihin.   

Monet Ateneumin taidemuseon tunnetuimmista teoksista liittyvät 1800-luvun isänmaakäsityksen leviämiseen. Illan toisella luennolla intendentti Timo Huusko valottaakin niitä aatteita ja pyrkimyksiä, joiden varassa taiteessa on rakennettu kuvaa suomalaisuudesta. Keitä kansankuvaus on sulkenut sisäänsä ja keitä jättänyt ulkopuolelle?  

La 22.4. klo 13–14.30 Luonnon aika – mikä on ihmisen osa luonnossa?

Kuvassa on karvaisia sikoja sekä harakoita maaseutumaisemassa.

Kuraattori Mariia Niskavaara ja amanuenssi Anne-Maria Pennonen kertovat luennollaan, millaisia luonnon kuvauksia Kansallisgallerian taidekokoelmasta löytyy ja miten kokoelma kuvaa luontosuhteemme historiaa. Näyttelyyn valitut teokset kertovat siitä, mitä on olla osa luontoa. Luennolla keskustellaan ihmisen luonnossa aikaansaamasta muutoksesta, mutta myös tavoista, joilla olemme kiinnittyneet muihin eläin- ja kasvilajeihin. 

Ke 26.4. klo 18–19.30 Moderni elämä – Miltä nykyaika tuntuu? Taiteen vallassa – kuka päättää, mitä kuvia katsomme?

Kuvassa istuu silmälasipäinen mies paperi kädessään.

Erikoistutkija Anu Utriainen johdattelee luennollaan modernin ja modernismin teemoihin. Miten taitelijat ovat kokeneet omaa aikaansa ja miten kokemus näkyy taiteessa? Luennolla selviää myös, miksi Ateneum on Suomen suurin modernin taiteen museo. 

Luentosarjan päätteeksi amanuenssi Hanne Selkokari sukeltaa kansallisen taidekokoelmamme vaiheisiin. Millainen joukko taiteen rakastajia ja vaalijoita, keräilijöitä ja museon johtajia on vuosikymmenten saatossa ollut vaikuttamassa siihen, millaisia teoksia kokoelmaan hankitaan? Ihmissuhteilla ja sattumallakin on ollut oma osansa siinä, mitä Ateneumiin tulijat saavat tänään nähdäkseen.