Lennart Segerstrålen kantaaottavia teoksia esillä Ateneumissa kuukauden ajan

Taidemaalari ja graafikko Lennart Segerstrålen (1892–1975) perikunta lahjoitti marraskuussa 2016 Kansallisgalleriaan kuuluvalle Ateneumin taidemuseolle 18 Segerstrålen maalausta ja 24 grafiikan vedosta. Kuusi näistä maalauksista saadaan nyt muutama kuukausi lahjoituksen jälkeen yleisön nähtäville: suurikokoiset teokset ovat esillä salissa 33 perjantaista 17.3. klo 12 alkaen 16.4.2017 asti. Käynti saliin on museon kolmannen kerroksen tasanteelta. Teosten kantaaottavat ja yhteiskunnalliset aiheet ovat ajankohtaisia myös tänä päivänä.

Teokset tuovat esiin uudenlaisia piirteitä Segerstrålesta taiteilijana. Lahjoitetut teokset edustavat Suomen taiteessa varsin harvinaista modernistista aatemaalausta. Ne valottavat hänen sisällöllisiä pyrkimyksiään, syvää humanistisuutta ja rauhanomaista positiivisuutta. Kansallisgallerian kokoelmiin kuuluu yhteensä 105 Segerstrålen teosta: perikunnan lahjoitus täydentää merkittävällä tavalla taiteilijan teosvalikoimaa.

Esille saatavien näyttävien aatemaalausten keskeisenä teemana on hyvän ja pahan eli valon ja varjon vastakkainasettelu. Tämä ajattelu näkyy maalausten sommittelussa, jossa teokset jakautuvat tummaan ja valoisaan osaan. Merkittävä esimerkki tästä on teos Maailman palo (1939): Segerstråle on signeerannut sen 1. syyskuuta 1939, jolloin Saksa hyökkäsi Puolaan aloittaen toisen maailmansodan. Maailman palo on harvinainen, dramaattisesti toteutettu ja voimakkaan visionäärinen maalaus, jollaisia kukaan muu ei tehnyt Suomen taiteessa ennen sotia.

Rauhanaatteen ohella Segerstråle käsitteli teoksissaan monia sotien jälkeiselle ajalle tärkeitä moraalisia kysymyksiä, kuten kehitysmaiden ongelmia ja roturistiriitoja (esim. Piikkilanka vai sovitus, 1971) sekä ympäristöongelmia (Ympäristön tuho, 1973).

Segerstråle tunnetaan erityisesti Suomen Pankin Finlandia-freskoista

Suomalainen Lennart Segerstråle tunnetaan monista lintu- ja eläinaiheisista maalauksistaan sekä erityisesti päätyöstään, Suomen Pankin Finlandia-freskoista (1938–1943). Lisäksi hän teki sotien jälkeen herkkätunnelmaisia maisemamaalauksia. Merkittävän osan Segerstrålen tuotannosta muodostavat 1930-luvun puolivälistä lähtien suuret monumentaalimaalaukset eli freskot, lasimaalaukset ja isokokoiset kankaille toteutetut öljytyöt.

Samaan aikaan Lennart Segerstrålen teosten kanssa esillä on kaksi muuta lahjoituskokoelmasta koottua näyttelyä: Tuulikki Pietilä 9. huhtikuuta 2017 asti sekä Valo muuttaa kaiken – Tuomo Sepon kokoelma 16. huhtikuuta 2017 asti.

Aukioloajat
Ti, pe klo 10–18 | Ke, to klo 10–20 | La, su klo 10–17 | Ma suljettu

Sisäänpääsymaksut
Normaali pääsymaksu 15 € | Alennettu pääsymaksu 13 € | Alle 18-vuotiaat maksutta | S-Etukortilla 14 €

Medialle
Lisätiedot:
Tiedottaja Anna Kari, p. 040 717 8185, anna.kari at ateneum.fi

Twitter: @AteneumMuseum | Facebook: AteneumArtMuseum | Instagram: ateneummuseum

Ateneumin pääyhteistyökumppanit ovat Helsingin Sanomat, HOK-Elanto ja KPMG.

Ateneumin taidemuseo on osa Kansallisgalleriaa, yhdessä nykytaiteen museo Kiasman sekä Sinebrychoffin taidemuseon kanssa. www.kansallisgalleria.fi

Tilaa Ateneumin blogit

Lisää alla olevaan laatikkoon sähköpostiosoitteesi ja saat Ateneumin kuukausittaisen Kuukauden vieraan ja Museonjohtajan blogin suoraan sähköpostiisi.

Aukioloajat

ti, pe 10–18
ke, to 10–20
la, su 10–17
ma suljettu

Lipunmyynti päättyy puoli tuntia ennen museon sulkemisaikaa.

POIKKEAVAT AUKIOLOAJAT

Pääsymaksut

Normaali pääsymaksu 15 €
Alennettu pääsymaksu 13 €
Alle 18-vuotiaat maksutta
S-Etukortilla 14 €

Lipunmyynti päättyy puoli tuntia ennen museon sulkemisaikaa.

Alennukset ja maksutavat
Yhteystiedot

Kaivokatu 2, 00100 Helsinki 0294 500 401 ainfo@ateneum.fi

Saavutettavuus

Liikkumisesteetön sisäänkäynti museoon Ateneuminkujalta.

Lue lisää saavutettavuudesta
Opasvaraukset

(ma-pe 9-15) 0294 500 500

Opastustiedustelu
Museokauppa

Ateneumin museokauppa sijaitsee sisäpihalla ja palvelee museon aukioloaikoina.
Kaupan puhelinnumero 0294 500 434.

Kansallisgallerian verkkokauppa
ATENEUM BISTRO

Ateneum Bistro tarjoaa klassista suomalaista bistroruokaa modernilla twistillä. Lounasta on tarjolla tiistaista perjantaihin klo 11-14. Lisäksi tarjolla on kahvilatuotteita.

Lisää Ateneum Bistrosta