Repin-näyttelysali, seinällä teokset Sadko ja Volgan lautturit
Kuva: Kansallisgalleria / Jenni Nurminen

Repin – perheiden reitti

Repin-näyttely on kiinnostava myös lapsille. Tarjoamme teille vinkkejä taiteen katsomiseen koko perheen voimin. Lapsen kanssa myös aikuiset voivat nähdä upeat teokset uudesta vinkkelistä. Pohdiskelkaa ja ihmetelkää yhdessä – ja löytäkää omat suosikkinne!

Ilja Repin oli venäläinen taiteilija, joka eli noin 100 vuotta sitten. Hänet tunnetaan keisareiden ja kuuluisien taiteilijoiden muotokuvista, isoja ihmisjoukkoja esittävistä suurikokoisista maalauksista sekä köyhienkin ihmisten todellisen elämän kuvaamisesta. Millaisia havaintoja, ajatuksia ja tunteita teokset herättävät teissä?

Sali 3.1 Opinnot ja aika Pariisissa

Kuvassa on yksitoista väsyneen näköistä miestä. He vetävät perässään laivaa, proomua, joka kuljettaa tavaraa isolla joella. Proomu on kulkenut alavirtaan virran mukana, mutta vastavirtaan sitä on vedettävä. Kuva esittää aikaa kauan sitten, jolloin aluksissa ei ollut vielä moottoreita. Ajatella, ihmiset vetämässä isoa laivaa – raskasta työtä!

Pohtikaa yhdessä:

Katsokaa tarkkaan kuvan henkilöitä ja heidän ilmeitään. Valitkaa yksi heistä. Mitä hänen ilmeensä ja asentonsa kertoo? Mitä hän mahtaa ajatella?

Sali 3.1 Opinnot ja aika Pariisissa

Volgan lautturit -maalauksesta Repin sai rahapalkinnon, jonka avulla hän pääsi matkustamaan ulkomaille. Hän lähtikin Ranskaan, Pariisiin. Pariisissa valmistui myös Sadko, jonka aihe tuli venäläisestä sadusta. Sadko oli seikkaileva kauppias, joka vieraili meren kuninkaan luona vedenalaisessa valtakunnassa. Hän soitti kannelta niin hyvin, että kuningas ei olisi halunnut päästää häntä pois. Tarinan mukaan kuningas tarjosi hänelle myös puolison, jota Sadko on juuri valitsemassa. 

  • Katsokaa maalausta tarkkaan. Mistä voi huomata, että ollaankin veden alla?
  • Onko maalauksessa jotain satumaista? Mitä?
  • Mitä luulette, kenet Sadko valitsee? Mistä voitte arvata sen?
  • Mitä mieltä olette, voiko puolison valita?

Keksikää yhdessä: Maalauksen tarina

Ensimmäinen aloittaa kertomuksen kuuluisilla sanoilla: Olipa kerran… Parin lauseen jälkeen seuraava jatkaa tarinaa edelleen. Millaisiin seikkailuihin viette merenalaisen väen?

teoskuva: Ilja Repin Säveltäjä Modest Musorgskin muotokuva (1881)

Sali 3.4 Muotokuvia

Ihmiset kiinnostivat Repiniä, ja ajatella, että hän teki yli 2000 muotokuvaa! Monet niistä esittävät hänen ystäviään, taiteilijoita, kirjailijoita, muusikoita ja näyttelijöitä.

Tässä näette tunnetun säveltäjän ja pianistin muotokuvat. Usein Repin maalasi mallin ilman taustan yksityiskohtia tai tavaroita, jotka olisivat kertoneet mallista jotain. Sen sijaan hän keskittyi mallin kasvoihin, katseeseen ja asentoon, ja usein niistä syntyykin vahva tunne mallin luonteesta.

Tehkää yhdessä: Puhuva pää

Valitkaa kiinnostava muotokuva. Mitä henkilö ajattelee ja tuntee? Kertokaa ääneen toisillenne, mitä henkilön päässä voisi liikkua.

teoskuva: Ilja Repin Pyryharakka (Taiteilijan tyttären Vera Repinan muotokuva) (1884)

Sali 3.6. Perhe  

Osa näyttelyn muotokuvista esittää Repinin omaa perhettä. Tässä on Vera Repina, taiteilijan tytär. Teoksen nimi, Pyryharakka, antaa ymmärtää, että Vera oli vilkas lapsi. Hän ei varmasti jaksanut istua kovin pitkää aikaa kerralla isänsä mallina. Olihan kaunis kesäpäivä, ja varmasti olisi ollut monta ihanaa asiaa jota lapset voivat tehdä. Maalaus on valoisa ja ilmava. Miltä Vera näyttää?  

Keksikää yhdessä:

Pyryharakka voi olla hauska hellittelynimi. Onko teillä tapana kutsua toisianne erilaisilla lempinimillä? Koettakaa keksiä mahdollisimman hyvin luonnetta tai lempipuuhia kuvaavia nimityksiä toisistanne. Lempinimen on tarkoitus ilahduttaa ja tuottaa hyvää mieltä.

Sali 3.9. Venäläisyyden kirjo

Saako museossa nauraa? Saa! Monissa Repinin maalauksissa on paljon ihmisiä, ja heillä kaikilla on omat ilmeensä ja eleensä. Tässä maalauksessa kaikilla näyttää olevan on ylenpalttisen hauskaa. Repin on maalannut sen osittain aitojen tapahtumien mukaan. Tapahtuma sijoittuu kauas historiaan, Turkin ja Venäjän sotaan vuosina 1672-1681.

Miehet kuvassa ovat kasakoita, jotka vastaavat Turkin sulttaanin kirjeeseen, jossa heitä vaaditaan olemaan uskollisia sulttaanille. Näyttää, että kasakat ovat asiasta eri mieltä. He haluavat olla vapaita.

Keksikää yhdessä:

Kuva on todellinen naurun meri, siellä on monenlaista naurua. Mitä kaikkia nauruja löydätte kuvasta?

  • Hohotusta?
  • Kikatusta?
  • Räkänaurua?
  • Ulvovaa naurua?
  • Hiljaisempaa hihitystä?
  • Hytkyvää hysteeristä naurua, joka ei meinaa loppua ja lopulta on kyynelet silmissä ja vatsa ihan kipeä?
  • Mitä vielä?