Kaksi lasta ja vanhempi kävelevät sisään näyttelytiloihin pitäen käsistä kiinni.
Kuva: Kansallisgalleria / Jenni Nurminen

Lasten kanssa

Ateneum on huikean kiinnostava talo myös lapsille. Lapsen kanssa myös aikuiset voivat nähdä tutut klassikot uudesta vinkkelistä. Pohdiskelkaa ja ihmetelkää yhdessä – ja löytäkää omat suosikkinne!

Tervetuloa Ateneumiin!

Ateneum on maamme suurin taidemuseo ja Suomen taiteen koti. Täällä on esillä Kansallisgallerian kokoelmiin kuuluvia teoksia, jotka ovat suomalaisten yhdessä omistamia.

Pysyvän kokoelmanäyttelyn lisäksi museossa on myös vaihtuvia näyttelyitä. Ateneumista voittekin löytää vanhoja tuttuja teoksia – ja aina myös jotain uutta.

Usein kysyttyä

Vapaa pääsy alle 18-vuotiaille

Kaikki alle 18-vuotiaat pääsevät Ateneumiin ilmaiseksi. Pääsylipputarrat saatte lipunmyynnistä.

Aukioloajat ja pääsyliput

Saapuminen

Sisäänkäynnit ovat Kaivokadulla ja Ateneuminkujalla. Esteetön kulku on ainoastaan Ateneuminkujalta.

Jättäkää päällysvaatteet, reput ja isot kassit ilmaiseen naulakkoon tai säilytyslokeroihin, joita on ensimmäisessä kerroksessa.

Saapuminen ja esteettömyys

Suomen taiteen tarina -näyttelytiloissa; edustalla penkki, jossa istuu kaksi lasta vierekkäin. Taaempana kolme maalausta vierekkäin ja niitä katselemassa kolme aikuista.
Kuva: Kansallisgalleria / Jenni Nurminen.

Kokoelmanäyttely Suomen taiteen tarina

Ateneumin taidemuseossa on maan vanhin ja laajin taidekokoelma. Rakastetut klassikkoteokset löytyvät museon toisesta kerroksesta, jossa on esillä kokoelmanäyttely Suomen taiteen tarina.

Kokoelmanäyttely tarjoaa aikamatkan Suomen taiteeseen ja historiaan. Taideteoksista löytyy elämää, ihmisiä ja luontoa yli sadan vuoden ajalta. Kierros alkaa Maisema-salista (19), mutta voitte toki aloittaa mistä vain. 

Lasten opastukset

Voit tilata näyttelyihin lapsille suunnatun opastetun kierroksen tai näyttelyintron omalle ryhmällesi. Meillä voit myös viettää iloiset taidesynttärit.

Tiedustelut ja varaukset:
puh. 0294 500 500 (ma–pe klo 10–14), sähköposti: myynti [a] kansallisgalleria.fi

Opastettu kierros Skissi-kissan kanssa

Opas kutsuu lapset kanssaan matkalle, jolla kohdataan monenlaisia teoksia. Mitä kaikkea niistä voi löytääkään? Opastus ruokkii lasten mielikuvitusta ja tarjoaa omakohtaista tarttumapintaa taiteeseen. Matkassa mukana seikkailee myös Ateneumin kissamaskotti, Skissi.

Opastus sopii 4–8-vuotiaille. Lapset voivat osallistua kierrokselle vain aikuisen seurassa (max. viisi lasta / aikuinen).

Skissin kanssa voi myös viettää synttäreitä! Katso lisätietoja

Rajoitukset voivat vaikuttaa saatavuuteen sekä ryhmäkokoihin.

Opastuskielet: suomi, selkosuomi, ruotsi ja englanti
Hinta: 
95 € + pääsyliput
Päiväkodit ja koulut arkisin 70 €
Ryhmäkoko: 1–20 hlö, max. 5 lasta per aikuinen
Kesto: noin 45 min

Aikamatkalla – näyttelyintro lapsille

Aikamatkalla – Lasten johdanto Suomen taiteen tarinaan

Tervetuloa aikamatkalle taiteen maailmaan! Lapsille suunnattu näyttelyintro avaa kiehtovia näkymiä taiteeseen ja tutustuttaa Suomen taiteen tarina -kokoelmanäyttelyyn.

Ateneumin oppaan johdolla siirrytään teosten matkassa maalta kaupunkiin ja koetaan samalla aikamatka läpi taiteen vuosikymmenien. Kaikki mukavasti Ateneum-salissa istuen! Intron jälkeen voitte lähteä näyttelykierrokselle omaan tahtiin.

Rajoitukset voivat vaikuttaa saatavuuteen sekä ryhmäkokoihin.

Katso esittelyvideo näyttelyintrosta

Opastuskielet: suomi, ruotsi, englanti ja venäjä
Hinta: 5 €/hlö + pääsyliput
päiväkodit ja koulut 55 € / ryhmä
Ryhmäkoko: 10-134 hlö
Kesto: 20 min

Aidon jäljillä -kierros

Aidon jäljillä -opastuksella tutustutaan Suomen taiteen tarina -näyttelyyn, kuullaan mitä tarkoitetaan aidolla ja mistä aidon tunnistaa. Entä löytyykö teoksista aitoa tunnetta? Näyttelysaleissa jutellaan ja ihmetellään. Aikuiset ja lapset kutsutaan mukaan yhteiseen pohdintaan.

Tätä Risto Räppääjä ja väärä Vincent -elokuvan aiheista inspiroitunutta opastusta suosittelemme vähintään 6-vuotiaille. Lapset voivat osallistua kierrokselle vain aikuisen seurassa (max. neljä lasta / aikuinen).

Rajoitukset voivat vaikuttaa saatavuuteen sekä ryhmäkokoihin.

Opastuskielet: suomi, selkosuomi
Hinta: 
95 € + pääsyliput
Päiväkodit ja koulut arkisin 70 €
Ryhmäkoko: 2-20 hlö, max. 4 lasta per aikuinen
Kesto: noin 45 min

Katso kaikki tilattavat opastukset

Tutustu omatoimisesti kokoelmaan Skissin kanssa

Suomen taiteen tarina -kokoelmanäyttelyyn voi tutustua Ateneumin oman maskotin, Skissi-kissan, seurassa. Skissi toimii ystävänä erityisesti 4–7-vuotiaille museovieraille.

Pääsalista (sali 13) on hyvä aloittaa. Skissi-esitteen voit napata mukaan lipunmyyntisalista ensimmäisestä kerroksesta.

Lähde löytöretkelle taiteen maailmaan Skissin kanssa

Skissin kierros myös pohjoissaameksi

Lasten synttärit Skissi-kissan kanssa

Iloiset taidesynttärit aloitetaan tutustumalla Suomen taiteen tarina -näyttelyyn leikkisästi oppaan johdolla, jonka jälkeen nautitaan synttäriherkuista Ateneum Bistrossa. Synttäripaketti sisältää myös museokaupan yllätyksen synttärisankarille – paljon onnea!

Katso tarkemmat tiedot

Taidepajat

Ateneum on toiminut museon lisäksi myös taidekouluna. Ateneumissa on siis aina paitsi katsottu myös tehty taidetta! Sekä lapset että aikuiset ovat tervetulleita lauantaipajoihin, joissa kokeillaan kuvataiteen eri tekniikoita. Alle 18-vuotiaat pääsevät lauantaipajoihin ilmaiseksi. Järjestämme toisinaan myös maksullisia Yhdessä lapsen kanssa -pajoja.