Lapsen kanssa

Kuva: Kansallisgalleria / Jenni Nurminen.

Tervetuloa Ateneumiin!

Tämä sivu on lapsille ja kaikille teille, jotka tulette museoon lapsen kanssa. Tutustukaa Ateneumin aarteisiin yhdessä. Jutelkaa, keskustelkaa, ihmetelkää – ehkä löydätte omat suosikkinne!


Ateneum on maamme suurin taidemuseo ja Suomen taiteen koti. Täällä on esillä Kansallisgallerian kokoelmiin kuuluvia teoksia. Ne ovat suomalaisten yhdessä omistamia.

Pysyvän kokoelmanäyttelyn lisäksi museossa on usein myös vaihtuvia näyttelyitä. Ateneumista voittekin löytää vanhoja tuttuja teoksia ja aina myös jotain uutta.

Saapuminen | Viihtyisä ja turvallinen museo | Kokoelmanäyttely | Lasten opastukset | Taidepajat

 

Ateneumin taidemuseo Rautatientorilta kuvattuna. Kuva: Kansallisgalleria / Hannu Pakarinen

Saapuminen

Kaikki alle 18-vuotiaat pääsevät Ateneumiin ilmaiseksi.

Sisäänkäynti museoon on pääovesta Rautatientorin puolelta. Voitte tulla myös Ateneuminkujalta. Sieltä on esteetön kulku lastenvaunujen tai pyörätuolin kanssa liikkuville.

Jättäkää päällysvaatteet, reput ja isot kassit ilmaiseen naulakkoon tai säilytyslokeroihin, joita on pohjakerroksessa.

Lipunmyyntisalista saatte pääsylipputarrat. Sitten voitte suunnata näyttelytiloihin joko portaikon kautta tai hissillä.

Museon henkilökunta on teitä varten – kysykää siis tarvittaessa rohkeasti apua. Muutamia ohjeita museovierailuun olemme koonneet tälle sivulle.

Alkuun

Viihtyisä ja turvallinen museo

Katselkaa, kävelkää, jutelkaa

Liikkukaa museossa rauhalliseen tahtiin. Näin jää myös aikaa katsella teoksia yhdessä ja keskustella. Taide herättää tunteita. Jos itkettää tai naurattaa, se on ok!

Museossa ei kuitenkaan saa juosta. On tärkeää myös säilyttää tarvittava välimatka muihin museovieraisiin.

Taideteoksiin ei saa koskea. Henkilökunta pitää huolta taideteoksista. Ne ovatkin korvaamattoman arvokkaita. Teoksiin ei saa koskea lainkaan, koska sormista jää pienelläkin hipaisulla näkymätöntä rasvaa ja likaa. Ne tuhoavat teosta vähitellen.

Pitäkää siis vähintään aikuisen käsivarren mitan verran väliä taideteoksiin. Teokset voivat olla vaarassa myös, jos seiniin tai vitriineihin nojataan. Älä kanna lasta reppuselässä. Pientä lasta voi kuljettaa kantorepussa tai lastenvaunuissa. Näin suojelemme teoksia yhdessä.

Muistoja museosta

Voitte ottaa valokuvia muistoksi museoretkestänne. Salamaa ja selfiekeppiä ei saa käyttää näyttelytiloissa.

Lepohetki

Museossa on paljon nähtävää! Kun väsyttää, voi aina istahtaa lattialle tai penkeille katselemaan teoksia kaikessa rauhassa.

Näyttelysaleihin ei voi viedä ruokaa tai juomaa. Teosten turvallisuus on tässäkin syynä. Eväitä voi syödä pöydän ääressä museon katetulla sisäpihalla.

Imettää voi myös näyttelysalien ulkopuolella sekä museon pohjakerroksen lepohuoneessa. Henkilökuntamme avaa oven tarvittaessa.

Lisää vinkkejä museovierailuun: Ateneum > Yleistä > Vinkkejä vierailuun

Alkuun

"Muista pitää turvaväliä teoksiin ainakin yksi pitkä hännänmitta", Skissi muistuttaa.

Kokoelmanäyttely Suomen taiteen tarina

Ateneumin taidemuseossa on maan vanhin ja laajin taidekokoelma. Rakastetut klassikkoteokset löytyvät museon toisesta kerroksesta, jossa on esillä kokoelmanäyttely Suomen taiteen tarina.

Kokoelmanäyttely tarjoaa aikamatkan Suomen taiteeseen ja historiaan: hiekkateitä ja hevoskärryjä, luontoa, ihmisiä ja elämää yli sadan vuoden aikana.

Kierros alkaa maisemilla salista 19, mutta voitte toki aloittaa mistä vain. Suuresta pääsalista löydätte vaikkapa suositut Taistelevat metsot ja teoksen Haavoittunut enkeli.

Skissi-kissan kanssa

Pienten, noin 4-7-vuotiaiden museovieraiden kanssa kokoelmanäyttelyyn voi tutustua Ateneumin oman maskotin, Skissi-kissan, seurassa.

Ottakaa pohjakerroksesta mukaan Skissi-esite ja lähtekää löytöretkelle taiteen maailmaan! Salista 13 (pääsali) on hyvä aloittaa. Skissi-esitteen voi myös ladata omalle laitteelleen. Skissi-esite, pdf (164 kt)

Lue lisää Skissi-kissasta

Alkuun

Lasten mielestä metsot “tutustuvat toisiinsa ja leikkivät”.

Lasten opastukset

Voit tilata näyttelyihin lapsille suunnatun opastuksen omalle ryhmällesi tai viettää iloiset taidesynttärit Ateneumissa. Valikoimassa ovat:

  • Skissi-kissan kierros – lasten leikkisä opastus Suomen taiteen tarinaan
  • Aikamatkalla – lasten näyttelyintro Suomen taiteen tarinaan
  • Lasten synttärit Skissi-kissan kanssa

Lue lisää opastuksista sivulla Tilattavat opastukset ja näyttelyintrot.

Alkuun

Kuva: Kansallisgalleria / Pirje Mykkänen

Taidepajat

Haluatteko tutustua taiteeseen yhdessä tekemällä itse kuvia?

Lauantaipajat on tarkoitettu kaikenikäisille eivätkä ne vaadi erikoisosaamista. Lauantaisin järjestetään kaksi erillistä, samansisältöistä taidepajaa: paja 1 klo 11.00–12.15 sekä paja 2 klo 12.45–14.00. Ilmoittaudu lauantaipajaan samana päivänä museon lipunmyynnissä. Lue lisää lauantaipajoista

Tutustu myös Yhdessä lapsen kanssa -pajoihin, joita järjestetään ti 13.10. ja to 15.10.2020. Lue lisää pajoista

Alkuun

Tiedotteet

Kansallisgalleria sulkee Ateneumin, Kiasman ja Sinebrychoffin taidemuseot koronaviruksen leviämisen estämiseksi

  Ateneumin, Kiasman ja Sinebrychoffin taidemuseot ovat suljettuina yleisöltä 30.11.2020 alkaen. Kansallisgalleria yhtyy pääkaupunkiseudun kuntien 26.11.2020 päätökseen koronatoimista ja sulkee taidemuseot yleisöltä 30.11.–20.12.2020 koronaviruksen leviämisen estämiseksi. Museot toivottavat taiteen ystävät tervetulleiksi takaisin museoihin niin pian kuin se on jälleen mahdollista. Vierailijoiden museokäynti on jatkossakin…

Lue lisää