Ihmisen kuva (omakuva, muotokuva) -teemaopastus

Helene Schjerfbeck: Omakuva, 1912. Kansallisgalleria / Ateneumin taidemuseo, kok. Kaunisto. Kuva: Kansallisgalleria / Hannu Aaltonen

Miten ihmisen kuvaaminen on muuttunut ajasta toiseen? Mikä on ollut eri aikoina muotokuvien ja omakuvien tarkoitus ja merkitys? Opastuksella tarkastellaan muoto- ja omakuvatyyppejä, seurataan taiteen ilmaisumuotojen kehitystä ja myös pohditaan ihmisen alastomuuden kuvausta. Mikä on kaunista? Mikä on totta? Mitä ja miten omakuvat kertovat?

Pohdintaa nykykulttuurista: miten (ja miksi) ihmiset haluavat itsensä esittää toisille – ja itselleen? Miltä näyttää kiinnostava henkilö? Millainen on ruma kuva ihmisestä? Fokuksessa ovat erityisesti taiteilijoiden oma- ja muotokuvat.
Suositellaan: Kaikki luokka-asteet.

Etkot ja jatkot: käynnin valmistelu & opastuksen jälkeen koulussa

Opasvaraukset Kansallisgallerian palvelumyynnistä numerosta 0294 500 500 (ma–pe klo 10-14) tai myynti@kansallisgalleria.fi. Voit myös lähettää opastustiedustelulomakkeen. Varaattehan opastuksen viimeistään viikkoa ennen toivomaanne ajankohtaa.

Näytä oppilaille nämä kuvat ennen museokäyntiä, niin löydätte museossa ainakin joitain tuttuja teoksia! Klikkaa kuva suureksi. Voit myös tulostaa kuvan.

Tiedotteet

Kilpailukutsu: Erasmus-ohjelma 35 vuotta -erikoisrahan suunnittelukilpailu

Valtiovarainministeriön asettama juhlarahalautakunta järjestää suunnittelukilpailun kahden euron erikoisrahan taiteellisen suunnittelun toteutuksesta osana Euroopan komission järjestämää erikoisrahan suunnittelukilpailua. Erikoisrahan aiheena on Erasmus-ohjelma (nykyisin Erasmus+). Erikoisrahalla juhlistetaan Erasmus-ohjelman 35-vuotisjuhlavuotta vuonna 2022. Kilpailuaika päättyy 6. marraskuuta 2020. Erasmus+ on Euroopan unionin koulutuksen, nuorisoalan sekä urheilun ohjelma. Ohjelma…

Lue lisää