Ihmisen kuva (omakuva, muotokuva) -teemaopastus

Helene Schjerfbeck: Omakuva, 1912. Kansallisgalleria / Ateneumin taidemuseo, kok. Kaunisto. Kuva: Kansallisgalleria / Hannu Aaltonen

Miten ihmisen kuvaaminen on muuttunut ajasta toiseen? Mikä on ollut eri aikoina muotokuvien ja omakuvien tarkoitus ja merkitys? Opastuksella tarkastellaan muoto- ja omakuvatyyppejä, seurataan taiteen ilmaisumuotojen kehitystä ja myös pohditaan ihmisen alastomuuden kuvausta. Mikä on kaunista? Mikä on totta? Mitä ja miten omakuvat kertovat?

Pohdintaa nykykulttuurista: miten (ja miksi) ihmiset haluavat itsensä esittää toisille – ja itselleen? Miltä näyttää kiinnostava henkilö? Millainen on ruma kuva ihmisestä? Fokuksessa ovat erityisesti taiteilijoiden oma- ja muotokuvat.
Suositellaan: Kaikki luokka-asteet.

Etkot ja jatkot: käynnin valmistelu & opastuksen jälkeen koulussa

Opasvaraukset Kansallisgallerian palvelumyynnistä numerosta 0294 500 500 (ma–pe klo 10-14) tai myynti@kansallisgalleria.fi. Voit myös lähettää opastustiedustelulomakkeen. Varaattehan opastuksen viimeistään viikkoa ennen toivomaanne ajankohtaa.

Näytä oppilaille nämä kuvat ennen museokäyntiä, niin löydätte museossa ainakin joitain tuttuja teoksia! Klikkaa kuva suureksi. Voit myös tulostaa kuvan.

Tiedotteet

Apu ja Ateneum aloittavat yhteistyön ja nostavat teemaksi yksinäisyyden

  Suomen suurin viikoittain ilmestyvä ajankohtaismedia Apu ja suomalaisen taiteen koti Ateneum aloittavat laajan yhteistyön. Yhteistyö Ateneumin kanssa alkaa virtuaalisella taidekierroksella, jossa Ateneumin klassikoita katsotaan yksinäisyyden kautta. Tänä vuonna Apu taistelee yksinäisyyttä vastaan. Avun tavoitteena on, että jatkossa nykyistä harvempi tuntisi itsensä yksinäiseksi. Siksi…

Lue lisää