Ihmisen kuva (omakuva, muotokuva) -teemaopastus

Helene Schjerfbeck: Omakuva, 1912. Kansallisgalleria / Ateneumin taidemuseo, kok. Kaunisto. Kuva: Kansallisgalleria / Hannu Aaltonen

Miten ihmisen kuvaaminen on muuttunut ajasta toiseen? Mikä on ollut eri aikoina muotokuvien ja omakuvien tarkoitus ja merkitys? Opastuksella tarkastellaan muoto- ja omakuvatyyppejä, seurataan taiteen ilmaisumuotojen kehitystä ja myös pohditaan ihmisen alastomuuden kuvausta. Mikä on kaunista? Mikä on totta? Mitä ja miten omakuvat kertovat?

Pohdintaa nykykulttuurista: miten (ja miksi) ihmiset haluavat itsensä esittää toisille – ja itselleen? Miltä näyttää kiinnostava henkilö? Millainen on ruma kuva ihmisestä? Fokuksessa ovat erityisesti taiteilijoiden oma- ja muotokuvat.
Suositellaan: Kaikki luokka-asteet.

Etkot ja jatkot: käynnin valmistelu & opastuksen jälkeen koulussa

Opasvaraukset numerosta 0294 500 500 (ma–pe klo 9–15)
Voit myös lähettää opastustiedustelulomakkeen.

Näytä oppilaille nämä kuvat ennen museokäyntiä, niin löydätte museossa ainakin joitain tuttuja teoksia! Klikkaa kuva suureksi. Voit myös tulostaa kuvan.

Tiedotteet

Ateneumin talvi 2019–2020 syventyy Helene Schjerfbeckin matkoihin sekä taiteilijoiden Ruoveteen

Ateneumin talven 2019–2020 näyttelyohjelmisto muuttuu. Ateneumin kolmannessa kerroksessa nähdään 22.11.2019–26.1.2020 näyttelyt Maailmalta löysin itseni – Helene Schjerfbeck sekä Taiteilijoiden Ruovesi. Näyttelyitä yhdistää paikan merkitys taiteilijan tuotannolle. Aikaisemmin ilmoitetusta poiketen näyttely Iconic Works siirtyy vuodelle 2020. Iconic Worksin tarkat päivämäärät ilmoitetaan myöhemmin. Maailmalta löysin itseni…

Lue lisää
Instagramissa