Ihmisen kuva (omakuva, muotokuva) -teemaopastus

Helene Schjerfbeck: Omakuva, 1912. Kansallisgalleria / Ateneumin taidemuseo, kok. Kaunisto. Kuva: Kansallisgalleria / Hannu Aaltonen

Miten ihmisen kuvaaminen on muuttunut ajasta toiseen? Mikä on ollut eri aikoina muotokuvien ja omakuvien tarkoitus ja merkitys? Opastuksella tarkastellaan muoto- ja omakuvatyyppejä, seurataan taiteen ilmaisumuotojen kehitystä ja myös pohditaan ihmisen alastomuuden kuvausta. Mikä on kaunista? Mikä on totta? Mitä ja miten omakuvat kertovat?

Pohdintaa nykykulttuurista: miten (ja miksi) ihmiset haluavat itsensä esittää toisille – ja itselleen? Miltä näyttää kiinnostava henkilö? Millainen on ruma kuva ihmisestä? Fokuksessa ovat erityisesti taiteilijoiden oma- ja muotokuvat.
Suositellaan: Kaikki luokka-asteet.

Etkot ja jatkot: käynnin valmistelu & opastuksen jälkeen koulussa

Opasvaraukset Kansallisgallerian palvelumyynnistä numerosta 0294 500 500 (ma–pe klo 10-14) tai myynti@kansallisgalleria.fi. Voit myös lähettää opastustiedustelulomakkeen. Varaattehan opastuksen viimeistään viikkoa ennen toivomaanne ajankohtaa.

Näytä oppilaille nämä kuvat ennen museokäyntiä, niin löydätte museossa ainakin joitain tuttuja teoksia! Klikkaa kuva suureksi. Voit myös tulostaa kuvan.

Museonjohtajan blogi

Marja Sakarin blogi: Kopiointia, lainaamista vai omimista?

  Koronavirus on hallinnut uutisiamme maaliskuun puolivälistä lähtien. Oli iloinen – ja turruttavasta uutisvirrasta herättävä – yllätys nähdä kesäkuisessa uutislähetyksessä tiede- ja kulttuuriministeri Hanna Kososen yllä von Wrightin veljesten maalauksiin perustuvan malliston kukkamekko. Makia Clothingin mekon kuosi perustuu Magnus von Wrightin pieneen yksityiskokoelmaan kuuluvaan…

Lue lisää