Teemaopastukset kouluille

Hyvä opettaja!

Tervetuloa Ateneumin uuteen kokoelmanäyttelyyn! Tarjolla on kuusi teemallista opastusta, jossa on otettu huomioon paitsi museon, myös perusopetuksen opetussuunnitelman yleiset oppimistavoitteet. Opastuksia on suunniteltu yhteistyössä opetusalan ja museo-opastamisen asiantuntijoiden kanssa.

Opastusten sisällöt on avattu näillä sivuilla. Joka teemassa on taideteosten kuvakimara, josta voitte tutustua teeman teoksiin ennen tai jälkeen museokäynnin.

Tutustukaa myös museokäynnin etkot ja jatkot -aineistoon. Sen vinkkien, kysymysten ja tehtävien kanssa voitte valmistautua opastettuun museokäyntiin sekä jatkaa itsenäisesti museokäynnin pureskelua käynnin jälkeen. Aineisto tukee laajempien ilmiökokonaisuuksien ja moniaineisen työskentelyn käyttöä kouluissa.

Opastuksilla tutustutaan tarkemmin muutamaan valittuun teokseen. Opas kannustaa katsomaan tarkkaan, tekemään havaintoja ja keskustelemaan nähdystä ja koetusta. Museokäynnistä pyritään tekemään innostava, kannustava ja myös hauska! Opastusten läpäiseviä teemoja ovat muun muassa kansainvälisyys, monikulttuurisuus sekä eri aikojen ihanteiden ja aatteiden vaikutus myös taiteen kehitykseen. Näitä käsitellään aina oppilaiden ikä huomioon ottaen.

Taidemuseo on vuorovaikutuksellinen oppimisympäristö, jossa kävijä kokee erityisen tilallisen kokemuksen ja kohtaa taideteoksia sekä toisia ihmisiä. Museokäynti on yhteisöllinen kokemus, jolla ryhmä oppii ja kokee yhdessä.

Voit tulla museoon ryhmäsi kanssa valmistautumattakin, mutta saatte opastuksista enemmän irti, jos tutustutte teeman taideteoksiin ja virittäydytte jo koulussa. Se todella kannattaa – on hienoa löytää kierrokselta jo ennalta tuttu kuva.

Tervetuloa meille!

Ateneumin taidemuseon yleisötyötiimi

Lue lisää:

Ateneumin opastusten oppimistavoitteet ja opastusten linkittyminen perusopetuksen opetussuunnitelmaan

Museokäynnin etkot ja jatkot –aineisto

Hugo Simberg: Haavoittunut enkeli, 1903. Kansallisgalleria / Ateneumin taidemuseo, kok. Ahlström. Kuva: Kansallisgalleria / Hannu Aaltonen

Suomen taiteen tarina

Tämä on Suomen taiteen tarina -näyttelyn perusopastus. Ryhmä tutustuu taidemuseon käsitteeseen, Ateneumin taidekokoelman kautta suomalaisen taide-elämän ja taiteen vaiheisiin eli risteilee historian ja kuvakulttuurin muutoksissa yli sadan vuoden matkalla.

Lue lisää
Robert Wilhelm Ekman: Pentti Lyytinen lukee runojaan savolaisessa pirtissä, 1848. Kansallisgalleria / Ateneumin taidemuseo. Kuva: Kansallisgalleria / Yehia Eweis

Ennen oli näin – vai oliko?

Ateneumin kokoelmateosten kautta tarkastellaan ihmisten elämää ”ennen vanhaan”, mietitään aikakäsitettä ja esittämisen tapoja ja arvoja eri aikoina. Erityisesti avataan kysymystä ”onko kuva totta?”.

Lue lisää