Teemaopastukset kouluille

Hyvä opettaja!

Tervetuloa Ateneumin uuteen kokoelmanäyttelyyn! Tarjolla on kuusi teemallista opastusta, jossa on otettu huomioon paitsi museon, myös perusopetuksen opetussuunnitelman yleiset oppimistavoitteet. Opastuksia on suunniteltu yhteistyössä opetusalan ja museo-opastamisen asiantuntijoiden kanssa.

Opastusten sisällöt on avattu näillä sivuilla. Joka teemassa on taideteosten kuvakimara, josta voitte tutustua teeman teoksiin ennen tai jälkeen museokäynnin.

Tutustukaa myös museokäynnin etkot ja jatkot -aineistoon. Sen vinkkien, kysymysten ja tehtävien kanssa voitte valmistautua opastettuun museokäyntiin sekä jatkaa itsenäisesti museokäynnin pureskelua käynnin jälkeen. Aineisto tukee laajempien ilmiökokonaisuuksien ja moniaineisen työskentelyn käyttöä kouluissa.

Opastuksilla tutustutaan tarkemmin muutamaan valittuun teokseen. Opas kannustaa katsomaan tarkkaan, tekemään havaintoja ja keskustelemaan nähdystä ja koetusta. Museokäynnistä pyritään tekemään innostava, kannustava ja myös hauska! Opastusten läpäiseviä teemoja ovat muun muassa kansainvälisyys, monikulttuurisuus sekä eri aikojen ihanteiden ja aatteiden vaikutus myös taiteen kehitykseen. Näitä käsitellään aina oppilaiden ikä huomioon ottaen.

Taidemuseo on vuorovaikutuksellinen oppimisympäristö, jossa kävijä kokee erityisen tilallisen kokemuksen ja kohtaa taideteoksia sekä toisia ihmisiä. Museokäynti on yhteisöllinen kokemus, jolla ryhmä oppii ja kokee yhdessä.

Voit tulla museoon ryhmäsi kanssa valmistautumattakin, mutta saatte opastuksista enemmän irti, jos tutustutte teeman taideteoksiin ja virittäydytte jo koulussa. Se todella kannattaa – on hienoa löytää kierrokselta jo ennalta tuttu kuva.

Tervetuloa meille!

Ateneumin taidemuseon yleisötyötiimi

Lue lisää:

Ateneumin opastusten oppimistavoitteet ja opastusten linkittyminen perusopetuksen opetussuunnitelmaan

Museokäynnin etkot ja jatkot –aineisto

Hugo Simberg: Haavoittunut enkeli, 1903. Kansallisgalleria / Ateneumin taidemuseo, kok. Ahlström. Kuva: Kansallisgalleria / Hannu Aaltonen

Suomen taiteen tarina

Tämä on Suomen taiteen tarina -näyttelyn perusopastus. Ryhmä tutustuu taidemuseon käsitteeseen, Ateneumin taidekokoelman kautta suomalaisen taide-elämän ja taiteen vaiheisiin eli risteilee historian ja kuvakulttuurin muutoksissa yli sadan vuoden matkalla.

Lue lisää
Robert Wilhelm Ekman: Pentti Lyytinen lukee runojaan savolaisessa pirtissä, 1848. Kansallisgalleria / Ateneumin taidemuseo. Kuva: Kansallisgalleria / Yehia Eweis

Ennen oli näin – vai oliko?

Ateneumin kokoelmateosten kautta tarkastellaan ihmisten elämää ”ennen vanhaan”, mietitään aikakäsitettä ja esittämisen tapoja ja arvoja eri aikoina. Erityisesti avataan kysymystä ”onko kuva totta?”.

Lue lisää
Helene Schjerfbeck: Omakuva, 1912. Kansallisgalleria / Ateneumin taidemuseo, kok. Kaunisto. Kuva: Kansallisgalleria / Hannu Aaltonen

Ihmisen kuva (omakuva, muotokuva)

Miten ihmisen kuvaaminen on muuttunut ajasta toiseen? Mikä on ollut eri aikoina muotokuvien ja omakuvien tarkoitus ja merkitys? Opastuksella tarkastellaan muoto- ja omakuvatyyppejä, seurataan taiteen ilmaisumuotojen kehitystä ja myös pohditaan ihmisen alastomuuden kuvausta.

Lue lisää
Robert Wilhelm Ekman: Ilmatar, 1860. Kansallisgalleria / Ateneumin taidemuseo. Kuva: Kansallisgalleria / Hannu Aaltonen

Tarinat ja myytit: Kalevala, kansanperinne ja historiamaalaus

Käsitellään suomalaisten kulttuurisia ja kielellisiä juuria, monikulttuurisuutta painottaen. Mietitään, mikä on suomalaista ja miten suomalaisuus on rakennettu. Millainen on suomalainen luonnon- tai kulttuuriympäristö taiteen kautta hahmotettuna?

Lue lisää
Фердинанд фон Вригт: Бьющиеся глухари, 1886. Национальная Галерея Финляндии / Художественный музей Атенеум. Фотография: Национальная Галерея Финляндии / Yehia Eweis

Taiteilija ympäristössään: luonto ja kaupunki

Taiteilijat ovat kuvanneet ahkerasti niin luontoa kuin rakennettuakin ympäristöä. Kierroksella tutkaillaan maisemakuvien lajityyppiä, kansainvälisten ihanteiden vaikutusta maisemakäsitykseen sekä maisemien poliittisuutta ja myös taiteilijoiden tulkintoja kaupunkiympäristöstä.

Lue lisää
Albert Edelfelt: Leikkiviä poikia rannalla, 1884. Kansallisgalleria / Ateneumin taidemuseo, kok. Ahlström. Kuva: Kansallisgalleria / Hannu Aaltonen

Lapsen elämää

Opastus tutustuttaa ryhmäläiset lapsuuden kuvauksiin Suomen taiteessa. Millaista lapsen elämä on ollut erilaisissa perheissä ja yhteiskuntaluokissa, erilaisina aikoina? Mitä eri aikojen kuvat kertovat lapsen asemasta perheessä ja yhteiskunnassa, lapsen leikistä ja työstä?

Lue lisää

Tilaa Ateneumin blogit

Lisää alla olevaan laatikkoon sähköpostiosoitteesi ja saat Ateneumin kuukausittaisen Kuukauden vieraan ja Museonjohtajan blogin suoraan sähköpostiisi.

Aukioloajat

ti, pe 10–18
ke, to 10–20
la, su 10–17
ma suljettu

Lipunmyynti päättyy puoli tuntia ennen museon sulkemisaikaa.

POIKKEAVAT AUKIOLOAJAT

Pääsymaksut

Normaali pääsymaksu 15 €
Alennettu pääsymaksu 13 €
Alle 18-vuotiaat maksutta
S-Etukortilla 14 €
Yhteislippu Ateneumiin ja Kiasmaan 24/20 €

Lipunmyynti päättyy puoli tuntia ennen museon sulkemisaikaa.

Alennukset ja maksutavat
Yhteystiedot

Kaivokatu 2, 00100 Helsinki ainfo@ateneum.fi 0294 500 401

Saavutettavuus

Liikkumisesteetön sisäänkäynti museoon Ateneuminkujalta.

Lue lisää saavutettavuudesta
Opasvaraukset

(ma-pe 9-15) 0294 500 500

Opastustiedustelu
Museokauppa

Ateneumin museokauppa sijaitsee sisäpihalla ja palvelee museon aukioloaikoina.
Kaupan puhelinnumero 0294 500 434.

Kansallisgallerian verkkokauppa
ATENEUM BISTRO

Ateneum Bistro tarjoaa klassista suomalaista bistroruokaa modernilla twistillä. Lounasta on tarjolla tiistaista perjantaihin klo 11-14. Lisäksi tarjolla on kahvilatuotteita.

Lisää Ateneum Bistrosta