Taidepajat kouluille

 

Opettajat ja päivähoidon hoito- ja kasvatushenkilöstö voivat ilmoittaa ryhmänsä Ateneumin taidepajaan tältä sivulta löytyvällä ilmoittautumislomakkeella kaksi kertaa vuodessa, elokuussa 16.–31.8. ja tammikuussa 16.–31.1. Valinnat tehdään arpomalla ja vain valituille ilmoitetaan.

Huolehdimme pajaan osallistuvien turvallisuudesta, ja siksi ryhmäkokoa on pienennetty 20 henkilöön. Koululaisryhmän on mahdollista osallistua vierailulle jaetuissa ryhmissä, jolloin luokallenne varataan kaksi taidepajaa eri ajankohtina.

MUODONMUUTOS – MAALAUSPAJA

Kohderyhmä 4.–9. lk
Syyskuussa 2020, viikot 36–38
Kesto 2,5 t

Millainen on ikoninen taideteos? Onko taideteoksen toisintaminen kopioimista, matkimista vai tulkintaa?

Taidepajassa tutustutaan Inspiraatio-näyttelyn teoksiin ja pohditaan muun muassa sitä, mikä inspiroi nykytaiteilijoita vanhoissa klassikkoteoksissa. Millä tavalla nykytaiteilijat ovat toteuttaneet vanhempien klassikkoteosten muodonmuutoksen uusissa teoksissaan? Muodonmuutos voi tarkoittaa niin aiheen, aikakauden, värien kuin materiaalien muutosta. Taidepajassa tehdään oma tulkinta nykytaiteilijan teoksesta guassiväreillä maalaten. Maksuton.

Ilmoittaudu

Ateneum tutuksi – maalauspaja

Kohderyhmä viisivuotiaat, esikoululaiset ja 1.–2. lk
Syys–lokakuussa 2020
Kesto 2,5 t

Tervetuloa tutustumaan Suomen taiteen tarina -kokoelmanäyttelyyn! Katsellaan, tutkitaan ja ihmetellään yhdessä – mikä on tuttua jo ennestään, mikä aivan uutta? Taideteokset muodostavat monenlaisia teemoja, ja teoksista tutut hahmot – Haavoittunut enkeli, Kullervo, Kuningatar Blanka ja monet muut – saattavat saada uusia merkityksiä kierroksen aikana. Taidepajassa tehdään omia versioita tuttuun kuvastoon guassiväreillä maalaten. Maksuton.

Ilmoittaudu

Tarinani – sanataide- ja maalauspaja

Kohderyhmä 3.–9. lk
Loka–joulukuussa 2020 sekä tammi–helmikuussa 2021.
Kesto 2,5 t

Magnus Enckell tunnetaan moniulotteisista, unenomaisista teoksistaan. Taidepajassa tutustutaan Enckellin teosten mielikuvituksellisiin aiheisiin ja pohditaan yhdessä, miten ihmisen sisäistä maailmaa tai tunteita voi kuvata. Millaista tarinallisuutta Enckellin teoksista löytyy?

Työskentelyn lähtökohtana ovat sanataiteen menetelmät, joiden avulla tehdään omat tarinat. Mitä esimerkiksi kivi voisi kertoa minulle? Miltä maailma voisi näyttää kiven näkökulmasta? Taidepajassa kirjoitetaan tarinat ja maalataan nestemäisillä tusseilla.

Ilmoittaudu

Tarua vai totta? – tanssipaja

Kohderyhmä 5.–6. lk
Kesto 1,5 t
Viikko 34 (18.–21.8.2020)
Ateneum-salissa, 1. krs.

Aikataulusyistä osallistuva koulu on valittu jo keväällä 2020.

UrbanApa-taideyhteisön festivaali järjestetään Ateneumissa jo kymmenettä kertaa! Ohjelma sisältää myös ilmaisia työpajoja nuorille. Tanssityöpajoissa tutustutaan oppaan johdolla Ateneumin uuteen Inspiraatio-näyttelyyn, jonka jälkeen käsitellään katsomiskokemusta ja näyttelystä nousevia ajatuksia, teemoja ja tunteita kehollisin ja fyysisin harjoittein. Festivaalin teemana on toivo – miten taide voi tuoda toivoa, iloa ja yhteisöllisyyttä?

Millaisia tuntemuksia taide herättää? Työpajan tarkoituksena on tarjota nuorille erilainen, leikkisä ja virikkeellinen museokäynti – samalla he saavat työkaluja taiteen kokemiseen. Työpajan kokonaiskesto on noin 90 min. Työpajoista vastaa koreografi Sonya Lindfors työparinsa kanssa. Työpaja on maksuton. Työpajojen lisäksi festivaaliviikolla on tarjolla ilmaisia esityksiä alle 18-vuotiaille. Lisätietoja: www.urbanapa.fi

Ateneumin taidemuseo on myös mukana valtakunnallisessa Taidetestaajat-ohjelmassa.

Ateneumin työpajaan tulee tuhansia kahdeksasluokkalaisia syksyn ja kevään aikana. Lisätietoa Taidetestaajat-ohjelmasta saat www.taidetestaajat.fi

Kuva: Kansallisgalleria / Pirje Mykkänen