Kouluille

Hyvä opettaja,

Ateneumissa vierailee tuhansia koululaisia ja päiväkotilaisia joka syksy ja kevät. Tervetuloa joukkoon!

Tältä sivulta löydät tietoa Ateneumin palveluista kouluille ja päiväkodeille. Kaikkien museoon ryhmiään tuovien opettajien on hyvä lukea myös ohjeet museokäyntiä varten. Lisätietoa opastuksista, työpajoista ja museon muusta toiminnasta saat myös Ateneumin neuvonnasta, puh. 0294 500 401, sähköposti ainfo@ateneum.fi.

Huom! Peruskoulujen ja lukioiden sekä taidealan opettajille on tarjolla vuosikortti (22 €), jolla pääsee rajoituksetta tutustumaan Suomen Kansallisgallerian kolmen museon: Ateneumin taidemuseon, Nykytaiteen museo Kiasman sekä Sinebrychoffin taidemuseon tarjontaan. Esitä OAJ:n, KOL:n tai muu vastaava opettajakortti kassalla. Oppilasryhmän kanssa opettajan käynti museossa on maksuton.

Kouluaineistot

Kohtaamisia kaupungissa – Suomalaista taidetta 1900-luvulta
Aineisto on suunniteltu opettajien ja muiden lasten ja nuorten parissa työskentelevien aikuisten käyttöön. Tutustu aineistoon.

Suomen taiteen tarina -lyhytelokuvat
Ateneum on tuottanut kokoelmien klassikkoteoksista kolmetoista lyhytelokuvaa. Kukin elokuva esittelee yhden Ateneumin taideteoksen. Katso elokuvia.
Lataa elokuviin liittyvä kouluaineisto (PDF, 340kt)

Taidetestaajat

Ateneum on mukana Taidetestaajat-hankkeessa. Lukuvuoden 2018–19 aikana museoon tulee noin 200 perusopetuksen 8-luokkalaisten ryhmää eri puolilta Suomea Taidebattlen merkeissä. Lue lisää Taidetestaajat-hankkeesta.

Taidepaja

Ateneumin pajassa järjestetään taidepajakursseja kaikenikäisille koululaisille. Taidepajan omilta sivuilta löydät tarkemmat tiedot kurssitarjonnasta. Taidepajalla käynti on kouluille ja päiväkodeille pääsääntöisesti maksutonta. Opettajat ja päivähoidon hoito- ja kasvatushenkilöstö voivat ilmoittaa ryhmänsä Ateneumin taidepajaan sähköisellä ilmoittautumislomakkeella kahdesti vuodessa, 16.–31.1. ja 16.–31.8. Valinnat tehdään arpomalla.

Opastukset

Tutustu Ateneumin taidemuseon kokoelmiin ja näyttelyihin oppaan johdolla – opastuksella saat enemmän irti! Koulutetut oppaamme tuntevat hyvin kokoelmamme ja näyttelymme. Tilaa ryhmällesi opastus reilusti etukäteen.

Opasvaraukset numerosta 0294 500 500 (ma–pe klo 9–15) tai varaukset@kansallisgalleria.fi. Voit myös lähettää opastustiedustelulomakkeen.

Opastusten hinnat kouluille ja päiväkodeille
kiertävä opastus näyttelysaleissa 70 e /arkisin, 85 e / sunnuntaisin ja pyhäpäivisin
kesto n. tunti
ryhmäkoko max. 25 henkeä

koululaisjohdanto 30 e /ryhmä
kesto  30 min.
ryhmäkoko 30 henkeä

Skissi-kissa

Skissi-kissan kierros päiväkodeille ja kouluille

Ateneumin lasten opastus on leikillinen seikkailu klassikkotaiteen äärelle. Opas kutsuu lapset kanssaan matkalle, jolla kohdataan monenlaisia teoksia. Mitä kaikkea niistä voi löytääkään? Opastus ruokkii lasten mielikuvitusta ja tarjoaa omakohtaista tarttumapintaa taiteeseen. Matkassa mukana seikkailee myös Ateneumin kissamaskotti, Skissi.

Opettajan opas Skissi-kissan kierrokselle

Suomen taiteen tarina -näyttelyssä järjestettävä opastus sopii 4–8-vuotiaille. Opastus on tilattavissa suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi.

Aikamatkalla – lasten johdanto Suomen taiteen tarinaan

Tervetuloa aikamatkalle taiteen maailmaan! Lapsille suunnattu johdantoesitys avaa kiehtovia näkymiä taiteeseen ja tutustuttaa Suomen taiteen tarina -kokoelmanäyttelyyn. Ateneumin oppaan johdolla siirrytään teosten matkassa maalta kaupunkiin ja koetaan samalla aikamatka läpi taiteen vuosikymmenien.

Paikka: Ateneum-sali
Kesto: 20 min.
Hinta: päiväkodit ja koulut 30 € / ryhmä
muut ryhmät: 75 € / ryhmä

Tarkat tiedot koululaisopastuksista löytyvät opastusten omilta sivuilta.

Aikamatkalla – Lasten johdanto Suomen taiteen tarinaan

Ateneumin taidemuseon Opeinfo ke 24.10.2018 klo 16–17

Tervetuloa Ateneumin syksyn opettajille tarkoitettuun infotilaisuuteen ke 24.10. klo 16–17. Tilaisuudessa kuullaan syksyn näyttelystä Kohtaamisia kaupungissa (19.10.2018–20.1.2019). Lisäksi kerromme ensi kevään näyttelyistämme František Kupka ja Hiljainen kauneus. Tutustumme myös Ateneumin uuteen lapsille suunnattuun Skissi-kissan kierros -opastukseen. Infotilaisuuden jälkeen on mahdollisuus vierailla Kohtaamisia kaupungissa -näyttelyssä omatoimisesti näyttelysaleissa.

Teemaopastukset kouluille

Ateneumin kokoelmanäyttelyyn on tarjolla kuusi teemallista opastusta, jossa on otettu huomioon paitsi museon, myös perusopetuksen opetussuunnitelman yleiset oppimistavoitteet.

Koulujen ja ryhmien materiaalipankki

Täältä löydät aiempiin näyttelyihin liittyvät kouluaineistot.