Ryhmä nuoria istuu taidenäyttelyssä lattialla. Kuvan keskellä istuva tyttö kuuntelee keskittyneesti.
Kuva: Ville Malja

Kouluille

Tervetuloa Ateneumiin oppimaan, eläytymään, viihtymään ja toimimaan! Ateneumissa teitä odottavat Suomen taiteen tarina -näyttelyn rakastetut klassikot sekä osaavat ja innostavat taidekasvattajat ja oppaat. Ateneumin taiteeseen tutustuminen onnistuu myös verkossa, joten museoretki voi alkaa jo omassa luokassa.

ajankohtaista

Ateneum on suljettuna yleisöltä ilmanvaihtoremontin vuoksi 28. maaliskuuta 2022 alkaen. Museo avautuu uudelleen keväällä 2023. Lue lisää

Ateneum luokkahuoneessa

Museovierailu voi olla myös kokonaan virtuaalinen.  Ateneumin taidemuseoon ja taideteoksiin voi tutustua myös verkossa. Tarjolla on teoskuvia, ääniopastuksia ja lyhytelokuvia, joiden avulla voitte sitoa museovierailun osaksi koulutyötä.

Ajatuksella – tehdään yhdessä!

Ateneumin taidetehtävät johdattelevat keskustelemaan taidekuvista yhdessä koko luokan kanssa. Kuvien katselun jälkeen voittekin kääriä hihat ja paneutua taidetehtäviin. Tehtävät on suunniteltu neljälle ikäryhmälle, mutta materiaalia voi hyvin soveltaa vapaasti eri luokka-asteilla.

Taidetehtäviä kouluille

Etäopastukset

Etäopastus on Teams-alustalla toteutettava johdatus kuvataiteen maailmaan Ateneumin taidemuseon taideteosten tai vaihtuvan näyttelyn parissa. Etäopastuksissa Ateneumin opas on aina henkilökohtaisesti läsnä, ja valmis myös vastaamaan kysymyksiin – kyse ei ole tallenteista. 

Tiedustelut ja varaukset
puh. 0294 500 500 (ma–pe klo 10–14)
myynti@kansallisgalleria.fi

Suomen taiteen tarina -lyhytelokuvat

Suomen taiteen tarina -lyhytelokuvat näyttävät tutut klassikot uudessa valossa. Elokuvissa kamera poimii teoksen pinnasta yksityiskohtia, joita silmä ei muuten näkisi. Tutustakin teoksesta paljastuu näin uusia puolia: siveltimenvetoja, tehostevärejä ja yllättäviä yksityiskohtia. Elokuvia on yhteensä 13.Klikkaa alla olevan videon oikeassa yläkulmassa olevaa kuvaketta, niin saat esiin kaikki elokuvat.

Hyväksy markkinointievästeet katsoaksesi videon.

Tutustu koko taidekokoelmaan

Ateneumin, Kiasman ja Sinebrychoffin taidemuseoiden kokoelmateoksiin voi tutustua Kansallisgallerian verkkosivuilla. Voit hakea teoksia teosnimellä, vuosiluvulla, taiteilijan nimellä tai vaikka aihepiirillä. Tekijänoikeusvapaita teoskuvia on mahdollista ladata suoraan sivustolta.

Kansallisgallerian kokoelmahaku

Ennen vierailua

Museovierailussa on ainesta vaikka minkälaiseen projektiin! Ottakaa vierailustanne kaikki irti valmistautumalla siihen etukäteen. Vierailun antiin kannattaa palata myös retken jälkeen. 

Pääsyliput

Alle 18-vuotiaille on vapaa pääsy Ateneumiin. Oppilasryhmän kanssa opettajan käynti museossa on maksuton. Opettajille on tarjolla vuosikortti, joka käy Ateneumin lisäksi Kiasmassa ja Sinebrychoffin taidemuseossa. Esitä OAJ:n, KOL:n tai muu vastaava opettajakortti kassalla.

Lue lisää pääsylipuista ja vuosikorteista

Kerro tulostanne

Jos olette tulossa luokan kanssa Ateneumiin ilman varattua opastusta tai näyttelyintroa, ilmoitattehan vierailustanne etukäteen osoitteeseen ainfo [a] ateneum.fi.

Opettajana voit opastaa myös itse ryhmääsi. Huomaathan, että joissain suosituissa näyttelyissä kaikki opastaminen on kielletty runsaan yleisömäärän vuoksi. Tästä kerromme aina näyttelyn yhteydessä erikseen.

Saapuminen museoon

Kaikki alle 18-vuotiaat pääsevät Ateneumiin ilmaiseksi.

Sisäänkäynti museoon on pääovesta Rautatientorin puolelta. Esteetön kulku löytyy Ateneuminkujan puolelta

Jättäkää päällysvaatteet, reput ja isot kassit lipunmyyntisalin naulakkoon tai säilytyslokeroihin.

Ilmoita ryhmäsi museon kassalle, niin saat kaikille pääsylipputarrat. Ne kiinnitetään näkyvälle paikalle esimerkiksi käteen tai rinnukseen. Sitten voitte suunnata näyttelytiloihin joko portaikon kautta tai hissillä. Jos olette varanneet opastuksen tai näyttelyintron, opas tulee teitä vastaan museon sisäpihalle.

Museon henkilökunta on teitä varten – kysykää siis tarvittaessa rohkeasti apua.

 

Valmistautukaa vierailuun

Mitä tiedämme ja odotamme? 

Jutelkaa yhdessä siitä, mikä museo on. Entä mitä on taide? Siinäpä vasta iso kysymys pohdittavaksi. Mitä odotatte tulevalta vierailulta? Etsikää tietoa, keskustelkaa, kirjoittakaa ja piirtäkää oppilaiden ikätason mukaan.

Etsikää kuva Ateneumin taidemuseosta. Selvittäkää, missä rakennus sijaitsee ja miten sinne mennään. Jakakaa kokemuksia mahdollisista aikaisemmista käynneistä.  

Saapuminen ja esteettömyys

Ateneumista voi etsiä lisää tietoa verkossa. Selvittäkää esimerkiksi, milloin Ateneum-rakennus on valmistunut? Millaisessa käytössä talo on ollut aikaisemmin? Mitä näyttelyitä Ateneumissa on tällä hetkellä? 

Ateneumin tarina

Taidekokoelmamme

Tässä kohdassa on hyvä tutustua museossa toimimiseen. Kun oppilaat tietävät, mihin ovat tulossa, vierailulla päästään nopeasti kiinni itse asiaan. 

Mitä museossa saa tehdä?

Viihtyisä ja turvallinen museo

Katselkaa, kävelkää, jutelkaa

Liikkukaa museossa rauhalliseen tahtiin. Näin jää myös aikaa katsella teoksia yhdessä ja keskustella. Jos haluatte tutkia jotain teosta yhdessä pitempään, voitte vaikka istahtaa lattialle juttelemaan. Taide herättää tunteita. Jos itkettää tai naurattaa, se on ok!

Museossa ei kuitenkaan saa juosta.

Taideteoksiin ei saa koskea

Henkilökunta pitää huolta taideteoksista, jotka ovatkin korvaamattoman arvokkaita.

Teoksiin ei saa koskea lainkaan, koska sormista tarttuu pienelläkin hipaisulla näkymätöntä rasvaa ja likaa, jotka tuhoavat teosta vähitellen. Pitäkää siis vähintään metrin mitan verran väliä taideteoksiin. Teokset voivat olla vaarassa myös, jos seiniin tai vitriineihin nojataan.

Suojellaan teoksia yhdessä!

Opettaja tuo taiteen luo

Opettaja, olethan oppilasryhmäsi mukana koko vierailunne ajan. Jos teette näyttelyssä tehtäviä, ethän jätä oppilaita silloinkaan yksin. Lyijykynät ovat sallittuja työvälineitä näyttelytiloissa. Opettajana voit myös opastaa ryhmääsi. Huomaathan, että joissain suosituissa näyttelyissä kaikki opastaminen on kielletty runsaan yleisömäärän vuoksi. Tästä kerromme aina näyttelyn yhteydessä erikseen.

Hienoa, että tulette yhdessä museoon!

Muistoja museosta

Voitte ottaa valokuvia muistoksi museoretkestänne. Jos jaatte kuvia sosiaalisessa mediassa, voitte käyttää aihetunnisteita kuten #ateneum #suomentaiteentarina #kansallisgalleria

Salamaa ja selfiekeppiä ei saa käyttää näyttelytiloissa.

Eväiden syönti sisäpihalla

Näyttelysaleihin ei voi viedä ruokaa tai juomaa. Teosten turvallisuus on tässäkin syynä. Eväiden syöminen onnistuu pöydän ääressä museon katetulla sisäpihalla.

Museon henkilökunta on teitä varten – kysykää siis tarvittaessa rohkeasti apua.

Opastuksella enemmän irti

Opastetulla kierroksella tutustutaan tarkemmin muutamaan valittuun teokseen. Opas kannustaa katsomaan tarkkaan, tekemään havaintoja ja keskustelemaan nähdyistä teoksista. Museokäynti on mahdollisuus koko ryhmän yhteiseen oppimiseen ja kokemiseen.   

Alennettu hinta kouluille ja päiväkodeille

Ateneum on suljettuna yleisöltä ilmanvaihtoremontin vuoksi 28. maaliskuuta 2022 alkaen. Museo avautuu uudelleen keväällä 2023. Lue lisää

Koulut ja päiväkodit voivat varata opastuksiamme muita edullisempaan hintaan. Myös ryhmäkoossa voidaan hieman joustaa koulujen ja päiväkotien suhteen. Suurin mahdollinen ryhmäkoko on kuitenkin 25 henkeä.

Opastettu kierros 70 € / luokka, kesto noin tunti.
Näyttelyintro Ateneum-salissa 55 € / luokka, kesto noin 30 min.

Tiedustelut ja varaukset
puh. 0294 500 500 (ma–pe klo 10–14)
myynti@kansallisgalleria.fi

Kouluille suunnatut teemaopastukset kokoelmanäyttelyyn

Ateneumin kokoelmanäyttelyyn on tarjolla teemallisia opastettuja kierroksia, jotka on suunniteltu yhdessä opettajien kanssa. Tarkoitus onkin, että opetussuunnitelman toteuttaminen onnistuu valitsemalla jonkun kierroksistamme. Opastetun kierroksen tai näyttelyintron voi varata myös vaihtuviin näyttelyihin. Oppaamme ottavat huomioon oppilaiden iän ja mahdolliset toiveenne.  

Ennen oli näin – vai oliko?

Ateneumin kokoelmateosten kautta tarkastellaan ihmisten elämää ”ennen vanhaan”, mietitään aikakäsitettä ja esittämisen tapoja ja arvoja eri aikoina. Erityisesti avataan kysymystä ”onko kuva totta?” Opastuksella linkitetään mennyttä nykypäivään. Mietitään, kenen ja millaista historiaa taide näyttää ja millaista suomalaisuutta kuvat tarjoavat. Mikä oli huomiota herättävää nykytaidetta 100 vuotta sitten?

Taideteoksia voidaan linkittää nykyiseen mainos- ja mediakuvastoon sekä pohtia kulttuuri-identiteetin ja juurien teemoja. Mitä oli kulttuurinen moninaisuus ennen ja nyt?

Teosten esillepano vaihtelee. Seuraavat teokset eivät ole tällä hetkellä esillä:
Albert Edelfelt: Ruokolahden eukkoja kirkonmäellä (1887)
Albert Edelfelt: Pariisin Luxembourgin puistossa (1887)

Ihmisen kuva (omakuva, muotokuva)

Ateneumin kokoelmateosten kautta tarkastellaan ihmisten elämää ”ennen vanhaan”, mietitään aikakäsitettä ja esittämisen tapoja ja arvoja eri aikoina. Erityisesti avataan kysymystä ”onko kuva totta?” Opastuksella linkitetään mennyttä nykypäivään. Mietitään, kenen ja millaista historiaa taide näyttää ja millaista suomalaisuutta kuvat tarjoavat. Mikä oli huomiota herättävää nykytaidetta 100 vuotta sitten?

Teosten esillepano vaihtelee. Seuraavat teokset eivät ole tällä hetkellä esillä:
Akseli Gallen-Kallela: Poika ja varis (1884)
Akseli Gallen-Kallela: Tohtori Herman Frithiof Antellin muotokuva (1886)
Elin Danielson-Gambogi: Omakuva (1900)
Ellen Thesleff: Omakuva (1894–1895)
Antti Favén: Eino Leinon muotokuva (1922)

Tarinat ja myytit: Kalevala, kansanperinne ja historiamaalaus


Käsitellään suomalaisten kulttuurisia ja kielellisiä juuria, monikulttuurisuutta painottaen. Mietitään, mikä on suomalaista ja miten suomalaisuus on rakennettu. Millainen on suomalainen luonnon- tai kulttuuriympäristö taiteen kautta hahmotettuna?

Tutkaillaan, miten tulkinta todellisesta tai myyttisestä suomalaisuudesta näkyy eri aikojen teoksissa. Entä millaisia tehokeinoja on käytetty teoksissa, jotka kertovat suomalaisten historiasta?

Entä nykypäivänä: miten kansalliset myytit ja tarinat näkyvät oppilaiden omassa elämässä? Käydään läpi Kalevalan teemoja ja yksi tarina tarkemmin. Tutustutaan mahdollisesti myös muihin myyttisiin ja historia-aiheisiin teoksiin.

Teosten esillepano vaihtelee. Seuraavat teokset eivät ole tällä hetkellä esillä:
Albert Edelfelt: Kuningatar Blanka (1877)
Johannes Takanen: Andromeda (1878–1882)
Auguste Rodin: Ajattelija (1964)
Akseli Gallen-Kallela: Aino-taru, triptyykki (1891)
Akseli Gallen-Kallela: Kullervon kirous (1899)

Taiteilija ympäristössään: luonto ja kaupunki

Taiteilijat ovat kuvanneet ahkerasti niin luontoa kuin rakennettuakin ympäristöä. Kierroksella tutkaillaan maisemakuvien lajityyppiä, kansainvälisten ihanteiden vaikutusta maisemakäsitykseen sekä maisemien poliittisuutta (runebergiläinen / topeliaaninen maisemakäsitys) ja myös taiteilijoiden tulkintoja kaupunkiympäristöstä. Mikä on ympäristön rooli taiteessa?

Mitä tarkoittaa, että maisema on mielentila? Miten oppilaan oma luontosuhde on muuttunut tai rakentunut mediakuvien ja taideteosten kautta – taidetta katsomalla ja tekemällä? Linkitetään museossa nähtyä oppilaiden omiin ympäristöihin (rakennettu ja luonnonympäristö sekä mediat) erityisesti jälkitehtävissä.

Teosten esillepano vaihtelee. Seuraavat teokset eivät ole tällä hetkellä esillä:
Greta Hällfors-Sipilä: Johanneksen kirkko (1918)
Sulho Sipilä: Luistinrata (1932)

Lapsen elämää

Opastus tutustuttaa ryhmäläiset lapsuuden kuvauksiin Suomen taiteessa. Millaista lapsen elämä on ollut erilaisissa perheissä ja yhteiskuntaluokissa, erilaisina aikoina? Mitä eri aikojen kuvat kertovat lapsen asemasta perheessä ja yhteiskunnassa, lapsen leikistä ja työstä?

Löytyykö tuttuja ja nykypäivässäkin tunnistettavia asioita – entä mikä on muuttunut? Mitä ei näytetä? Kierroksella huomio kiinnittyy myös lapsen omaan, sisäiseen maailmaan, joka saa teoksissa monta vaikuttavaa tulkintaa.

Teosten esillepano vaihtelee. Seuraavat teokset eivät ole tällä hetkellä esillä:
Adolf von Becker: Pienokaisen esittely (1875)
Albert Edelfelt: Lapsen ruumissaatto (1879)
Akseli Gallen-Kallela: Ensi opetus (1887–1889)
Helene Schjerfbeck: Kansakoulutyttö II (1908)
Albert Edelfelt: Leikkiviä poikia rannalla (1884)

Taidepajat

Ateneumin taidepajassa pääsette itse tekemään kuvia! Taidepajat ovat kouluille ja päiväkodeille pääsääntöisesti maksuttomia. Mukaan voi ilmoittautua kahdesti vuodessa. Valinnat tehdään arpomalla.

Vuoden 2023 taidepajat

Vuoden 2023 maksuttomiin taidepajoihin ilmoittaudutaan vuoden 2023 alussa.

Tarkemmat tiedot ohjelmasta annetaan tammikuussa 2023.

Taidetestaajat

Kansallisgalleria on mukana Taidetestaajat-hankkeessa ja se on tuonut Kansallisgallerian kolmeen museoon jo noin 30 000 kahdeksasluokkalaista eri puolilta Suomea. Taidetestaajien museokäynneillä oppilaat pääsevät kokemaan ja arvioimaan taidetta omista lähtökohdistaan.

Suomen Kulttuurirahasto, Svenska kulturfonden ja Suomen valtio rahoittavat hanketta. Suomen Lastenkulttuurikeskusten liitto ja Kansallisgalleria järjestävät Taidetestaajien vierailut.

Lue lisää Taidetestaajat-hankkeesta

Taidetestaajana Ateneumissa

Ateneum kutsuu kasit testaamaan Suomen taiteen klassikoita ja kysyy: kolahtaako?

Taideteosten äärellä pohditaan ajattomia aiheita, kuten kauneutta, identiteettiä ja ihmisenä elämistä. Vierailu rakentuu yhteisestä tekemisestä, keskusteluista ja rauhallisista hetkistä teosten parissa Suomen taiteen tarina -kokoelmanäyttelyssä.

Taidetestaajien tehtävämateriaalit