Kuva: Kansallisgalleria / Petri Virtanen

Kouluille

Tervetuloa Ateneumiin oppimaan, eläytymään, viihtymään ja toimimaan! Ateneumissa teitä odottavat Suomen taiteen tarina -näyttelyn rakastetut klassikot sekä osaavat ja innostavat taidekasvattajat ja oppaat. Ateneumin taiteeseen tutustuminen onnistuu myös verkossa, joten museoretki voi alkaa jo omassa luokassa.

Ryhmien vierailut eivät toistaiseksi mahdollisia

Koronavirustilanteen vuoksi Ateneum ei voi toistaiseksi vastaanottaa ryhmiä. Kouluryhmät ovat tervetulleita museoon sitten, kun tiukimmat rajoitukset poistuvat. Tästä tiedotetaan erikseen.

Tutustu etäyhteyksillä toteutettaviin opastuksiimme

Ennen vierailua

Museovierailussa on ainesta vaikka minkälaiseen projektiin! Ottakaa vierailustanne kaikki irti valmistautumalla siihen etukäteen. Vierailun antiin kannattaa palata myös retken jälkeen. 

Pääsyliput

Alle 18-vuotiaille on vapaa pääsy Ateneumiin. Oppilasryhmän kanssa opettajan käynti museossa on maksuton. Opettajille on tarjolla vuosikortti, joka käy Ateneumin lisäksi Kiasmassa ja Sinebrychoffin taidemuseossa. Esitä OAJ:n, KOL:n tai muu vastaava opettajakortti kassalla.

Lue lisää pääsylipuista ja vuosikorteista

Kerro tulostanne

Jos olette tulossa luokan kanssa Ateneumiin ilman varattua opastusta tai näyttelyintroa, ilmoitattehan vierailustanne etukäteen osoitteeseen ainfo [a] ateneum.fi.

 

Valmistautukaa vierailuun

Mitä tiedämme ja odotamme? 

Jutelkaa yhdessä siitä, mikä museo on. Entä mitä on taide? Siinäpä vasta iso kysymys pohdittavaksi. Mitä odotatte tulevalta vierailulta? Etsikää tietoa, keskustelkaa, kirjoittakaa ja piirtäkää oppilaiden ikätason mukaan.

Etsikää kuva Ateneumin taidemuseosta. Selvittäkää, missä rakennus sijaitsee ja miten sinne mennään. Jakakaa kokemuksia mahdollisista aikaisemmista käynneistä.  

Ateneumista voi etsiä lisää tietoa verkossa. Selvittäkää esimerkiksi, milloin Ateneum-rakennus on valmistunut? Millaisessa käytössä talo on ollut aikaisemmin? Mitä näyttelyitä Ateneumissa on tällä hetkellä? 

Tässä kohdassa on hyvä tutustua usein kysyttyihin kysymyksiin. Kun oppilaat tietävät, mihin ovat tulossa, vierailulla päästään nopeasti kiinni itse asiaan. 

Opastuksella enemmän irti

Opastetulla kierroksella tutustutaan tarkemmin muutamaan valittuun teokseen. Opas kannustaa katsomaan tarkkaan, tekemään havaintoja ja keskustelemaan nähdyistä teoksista. Museokäynti on mahdollisuus koko ryhmän yhteiseen oppimiseen ja kokemiseen.   

Alennettu hinta kouluille ja päiväkodeille

Koulut ja päiväkodit voivat varata opastuksiamme muita edullisempaan hintaan. Myös ryhmäkoossa voidaan hieman joustaa koulujen ja päiväkotien suhteen. Suurin mahdollinen ryhmäkoko on kuitenkin 25 henkeä.

Opastettu kierros 70 € / luokka, kesto noin tunti.
Näyttelyintro Ateneum-salissa 55 € / luokka, kesto noin 30 min.

Tiedustelut ja varaukset:
puh. 0294 500 500 (ma–pe klo 10–14), sähköposti: myynti [a] kansallisgalleria.fi

Kouluille suunnatut teemaopastukset kokoelmanäyttelyyn

Ateneumin kokoelmanäyttelyyn on tarjolla teemallisia opastettuja kierroksia, jotka on suunniteltu yhdessä opettajien kanssa. Tarkoitus onkin, että opetussuunnitelman toteuttaminen onnistuu valitsemalla jonkun kierroksistamme. Opastetun kierroksen tai näyttelyintron voi varata myös vaihtuviin näyttelyihin. Oppaamme ottavat huomioon oppilaiden iän ja mahdolliset toiveenne.  

Ennen oli näin – vai oliko?

Ateneumin kokoelmateosten kautta tarkastellaan ihmisten elämää ”ennen vanhaan”, mietitään aikakäsitettä ja esittämisen tapoja ja arvoja eri aikoina. Erityisesti avataan kysymystä ”onko kuva totta?” Opastuksella linkitetään mennyttä nykypäivään. Mietitään, kenen ja millaista historiaa taide näyttää ja millaista suomalaisuutta kuvat tarjoavat. Mikä oli huomiota herättävää nykytaidetta 100 vuotta sitten?

Taideteoksia voidaan linkittää nykyiseen mainos- ja mediakuvastoon sekä pohtia kulttuuri-identiteetin ja juurien teemoja. Mitä oli kulttuurinen moninaisuus ennen ja nyt?

Ihmisen kuva (omakuva, muotokuva)

Ateneumin kokoelmateosten kautta tarkastellaan ihmisten elämää ”ennen vanhaan”, mietitään aikakäsitettä ja esittämisen tapoja ja arvoja eri aikoina. Erityisesti avataan kysymystä ”onko kuva totta?” Opastuksella linkitetään mennyttä nykypäivään. Mietitään, kenen ja millaista historiaa taide näyttää ja millaista suomalaisuutta kuvat tarjoavat. Mikä oli huomiota herättävää nykytaidetta 100 vuotta sitten?

Tarinat ja myytit: Kalevala, kansanperinne ja historiamaalaus


Käsitellään suomalaisten kulttuurisia ja kielellisiä juuria, monikulttuurisuutta painottaen. Mietitään, mikä on suomalaista ja miten suomalaisuus on rakennettu. Millainen on suomalainen luonnon- tai kulttuuriympäristö taiteen kautta hahmotettuna?

Tutkaillaan, miten tulkinta todellisesta tai myyttisestä suomalaisuudesta näkyy eri aikojen teoksissa. Entä millaisia tehokeinoja on käytetty teoksissa, jotka kertovat suomalaisten historiasta?

Entä nykypäivänä: miten kansalliset myytit ja tarinat näkyvät oppilaiden omassa elämässä? Käydään läpi Kalevalan teemoja ja yksi tarina tarkemmin. Tutustutaan mahdollisesti myös muihin myyttisiin ja historia-aiheisiin teoksiin.

Taiteilija ympäristössään: luonto ja kaupunki

Taiteilijat ovat kuvanneet ahkerasti niin luontoa kuin rakennettuakin ympäristöä. Kierroksella tutkaillaan maisemakuvien lajityyppiä, kansainvälisten ihanteiden vaikutusta maisemakäsitykseen sekä maisemien poliittisuutta (runebergiläinen / topeliaaninen maisemakäsitys) ja myös taiteilijoiden tulkintoja kaupunkiympäristöstä. Mikä on ympäristön rooli taiteessa?

Mitä tarkoittaa, että maisema on mielentila? Miten oppilaan oma luontosuhde on muuttunut tai rakentunut mediakuvien ja taideteosten kautta – taidetta katsomalla ja tekemällä? Linkitetään museossa nähtyä oppilaiden omiin ympäristöihin (rakennettu ja luonnonympäristö sekä mediat) erityisesti jälkitehtävissä.

Lapsen elämää

Opastus tutustuttaa ryhmäläiset lapsuuden kuvauksiin Suomen taiteessa. Millaista lapsen elämä on ollut erilaisissa perheissä ja yhteiskuntaluokissa, erilaisina aikoina? Mitä eri aikojen kuvat kertovat lapsen asemasta perheessä ja yhteiskunnassa, lapsen leikistä ja työstä?

Löytyykö tuttuja ja nykypäivässäkin tunnistettavia asioita – entä mikä on muuttunut? Mitä ei näytetä? Kierroksella huomio kiinnittyy myös lapsen omaan, sisäiseen maailmaan, joka saa teoksissa monta vaikuttavaa tulkintaa.

Etäopastus: Magnus Enckell

Magnus Enckell -etäopastuksen tunnuskuva, jossa on valokuva Magnus Enckellistä.

Etäopastus tarjoaa makupaloja Enckellin taiteen maailmasta: opastuksen aikana tutustumme taiteilijan keskeisiin teoksiin sekä vähemmän tunnettuihin töihin. Kurkistamme Enckellin ja hänen taiteilijatovereidensa aikaan – aikakauden arvoihin ja uusiin ilmiöihin. Etäopastus tuo esiin myös taiteilijan humaanin ja arvostavan asenteen elämään, näkökulman, joka on ajankohtainen tänäkin päivänä.

Opastus ei kierrä näyttelysaleissa, vaan opas esittelee teemoja ja teoksia kuvaesityksen avulla. Opastuksen lopuksi on mahdollista esittää kysymyksiä.

Magnus Enckell -näyttely oli Ateneumissa 23.10.2020–14.2.2021.

Opastus ohjataan osallistujille Teams-alustan kautta. Teams-sovellusta ei tarvitse ladata: opastukselle voi liittyä myös selaimen kautta. Voitte osallistua opastukselle ryhmänä tai omilta päätteiltänne käsin toimittamamme linkin kautta.

Etäopastukselle osallistujan verkon nopeuden tulisi olla vähintään 10 Mbit/s tai 4G-yhteys. Etäopastusta ei saa taltioida.

Opastuskielet: suomi, ruotsi, englanti
Hinta: 95 €, kouluille 70 €
Ryhmäkoko: max 20 hlö
Kesto: 45 min
Saatavilla: 31.5.2021 asti

Etäopastus: Taiteilijoiden matkassa

Etäopastuksella tutustutaan Ateneumin taidekokoelman keskeisiin teoksiin sekä taiteilijoihin, jotka opiskelun tai työskentelyn takia lähtivät matkaan niin kotimaahan kuin ulkomaille jo yli sata vuotta sitten. Matkanteko oli tuolloin hidasta, ja etäopastuksellakin ehditään tutustua teoksiin rauhallisesti, pintaa syvemmältä. Missä Helene Schjerfbeck tekikään Toipilas-teoksensa? Entä miten valmistui Albert Edelfeltin ihailtu maalaus?

Opastus ohjataan osallistujille Teams-alustan kautta. Teams-sovellusta ei tarvitse ladata: opastukselle voi liittyä myös selaimen kautta. Voitte osallistua opastukselle ryhmänä tai omilta päätteiltänne käsin toimittamamme linkin kautta.

Etäopastukselle osallistujan verkon nopeuden tulisi olla vähintään 10 Mbit/s tai 4G-yhteys. Etäopastusta ei saa taltioida.

Opastuskielet: suomi, ruotsi ja englanti
Hinta: 95 €, kouluille 70 €
Ryhmäkoko: max 20 hlö
Kesto: 45 min

Näyttelyintro: Suomen taiteen tarina

Yleisöjohdanto Tove Jansson -näyttelyyn 2014.

Näyttelyintrolla opas johdattaa kävijät Suomen taiteen tarinaan maailmaan runsaan kuvaesityksen kautta. Suositulla näyttelyintrolla istut mukavasti Ateneum-salin rauhassa ja intron jälkeen voit tutustua näyttelyyn omaan tahtiisi.  Katso esittelyvideo näyttelyintrosta

Ryhmä tutustuu taidemuseon käsitteeseen ja suomalaisen taide-elämän ja taiteen vaiheisiin Ateneumin taidekokoelman kautta.

Ryhmät ovat tervetulleita Ateneumiin sitten, kun tiukimmat rajoitukset poistuvat. Rajoitukset voivat vaikuttaa ryhmäkokoihin.

Opastuskielet: suomi, selkosuomi, ruotsi, englanti, venäjä, ranska ja italia
Hinta: 5 € / hlö + sisäänpääsyliput
Ryhmäkoko: 10 – 134 hlö
Kesto: 30-40 min

Aikamatkalla – näyttelyintro lapsille

Aikamatkalla – Lasten johdanto Suomen taiteen tarinaan

Tervetuloa aikamatkalle taiteen maailmaan! Lapsille suunnattu näyttelyintro avaa kiehtovia näkymiä taiteeseen ja tutustuttaa Suomen taiteen tarina -kokoelmanäyttelyyn.

Ateneumin oppaan johdolla siirrytään teosten matkassa maalta kaupunkiin ja koetaan samalla aikamatka läpi taiteen vuosikymmenien. Kaikki mukavasti Ateneum-salissa istuen! Intron jälkeen voitte lähteä näyttelykierrokselle omaan tahtiin.

Ryhmät ovat tervetulleita Ateneumiin sitten, kun tiukimmat rajoitukset poistuvat. Rajoitukset voivat vaikuttaa ryhmäkokoihin.

Katso esittelyvideo näyttelyintrosta

Opastuskielet: suomi, ruotsi, englanti ja venäjä
Hinta: 5 €/hlö + pääsyliput
päiväkodit ja koulut 55 € / ryhmä
Ryhmäkoko: 10-134 hlö
Kesto: 20 min

Opastettu kierros Skissi-kissan kanssa

Opas kutsuu lapset kanssaan matkalle, jolla kohdataan monenlaisia teoksia. Mitä kaikkea niistä voi löytääkään? Opastus ruokkii lasten mielikuvitusta ja tarjoaa omakohtaista tarttumapintaa taiteeseen. Matkassa mukana seikkailee myös Ateneumin kissamaskotti, Skissi.

Opastus sopii 4–8-vuotiaille. Lapset voivat osallistua kierrokselle vain aikuisen seurassa (max. viisi lasta / aikuinen).

Skissin kanssa voi myös viettää synttäreitä! Katso lisätietoja

Ryhmät ovat tervetulleita Ateneumiin sitten, kun tiukimmat rajoitukset poistuvat. Rajoitukset voivat vaikuttaa ryhmäkokoihin.

Opastuskielet: suomi, selkosuomi, ruotsi ja englanti
Hinta: 
95 € + pääsyliput
Päiväkodit ja koulut arkisin 70 €
Ryhmäkoko: 1–20 hlö, max. 5 lasta per aikuinen
Kesto: noin 45 min

Aidon jäljillä -kierros

Aidon jäljillä -opastuksella tutustutaan Suomen taiteen tarina -näyttelyyn, kuullaan mitä tarkoitetaan aidolla ja mistä aidon tunnistaa. Entä löytyykö teoksista aitoa tunnetta? Näyttelysaleissa jutellaan ja ihmetellään. Aikuiset ja lapset kutsutaan mukaan yhteiseen pohdintaan.

Tätä Risto Räppääjä ja väärä Vincent -elokuvan aiheista inspiroitunutta opastusta suosittelemme vähintään 6-vuotiaille. Lapset voivat osallistua kierrokselle vain aikuisen seurassa (max. neljä lasta / aikuinen).

Ryhmät ovat tervetulleita Ateneumiin sitten, kun tiukimmat rajoitukset poistuvat. Rajoitukset voivat vaikuttaa ryhmäkokoihin.

Opastuskielet: suomi, selkosuomi
Hinta: 
95 € + pääsyliput
Päiväkodit ja koulut arkisin 70 €
Ryhmäkoko: 2-20 hlö, max. 4 lasta per aikuinen
Kesto: noin 45 min

Taidepajat

Ateneumin taidepajassa pääsette taiteilemaan itse! Taidepajat ovat kouluille ja päiväkodeille pääsääntöisesti maksuttomia. Mukaan voi ilmoittautua kahdesti vuodessa, 16.–31.1. ja 16.–31.8. Valinnat tehdään arpomalla. 

Jos koronavirustilanne ei salli vierailua Ateneumiin, kaikki taidepajat voidaan järjestää Taiteilijoiden matkassa -etäpajana.

Tarinani – sanataide- ja maalauspaja

Kohderyhmä 3.–9. lk
Tammi–helmikuussa 2021
Kesto 2,5 t

Magnus Enckell tunnetaan moniulotteisista, unenomaisista teoksistaan. Taidepajassa tutustutaan Enckellin teosten mielikuvituksellisiin aiheisiin ja pohditaan yhdessä, miten ihmisen sisäistä maailmaa tai tunteita voi kuvata. Millaista tarinallisuutta Enckellin teoksista löytyy?

Työskentelyn lähtökohtana ovat sanataiteen menetelmät, joiden avulla tehdään omat tarinat. Mitä esimerkiksi kivi voisi kertoa minulle? Miltä maailma voisi näyttää kiven näkökulmasta? Taidepajassa kirjoitetaan tarinat ja maalataan nestemäisillä tusseilla. Paja on maksuton.

Taiteilijoiden matkassa – Ateneumin etäpaja

Kohderyhmä 3.–6. lk
Helmi–maaliskuussa 2021
Kesto 90 min Teams-alustan kautta

Lähdetään yhdessä taideretkelle! Taiteilijoiden matkassa -etäpaja vie osallistujat ensin Suomen taiteen tarina -näyttelyn maailmaan pajaoppaan johdolla, PowerPoint-kuvaohjelmaa ja Teams-alustaa hyödyntäen. Luokka tutustuu Ateneumin taidekokoelman keskeisiin teoksiin sekä taiteilijoihin, jotka opiskelun tai työskentelyn takia lähtivät matkaan niin kotimaahan kuin ulkomaille jo yli sata vuotta sitten. Paja sisältää myös ohjatun vesiväritekniikkaesittelyn.

Tämän jälkeen tehdään koululuokassa oma työ vesiväreillä Ateneumin lähettämillä akvarellipapereilla ja siveltimillä. Etäpajan kesto on yhteensä 90 minuuttia ja se on maksuton. Pajan kohderyhmänä ovat erityisesti pääkaupunkiseudun ulkopuolella olevat koulut. Jos koronavirustilanne ei salli vierailua Ateneumiin, myös pääkaupunkiseudun koulut ovat tervetulleita ilmoittautumaan etäpajaan.

Ilmoittautuminen pajaan

Veden valtiaita ja muita olioita – maalauspaja, tintamareski

Maalis–toukokuussa sekä elokuussa 2021
Kohderyhmä: 3.–9. lk
Kesto 2,5 t

Olisitko mieluummin ujo merihirviö, mahtipontinen pallokala, väsynyt vedenneito vai historiallinen henkilö? Pajassa tutustutaan Repin-näyttelyn taiturimaisiin muotokuviin ja dramaattisiin, kertoviin maalauksiin sekä inspiroidutaan Sadkon tarinasta. 

Sadkon tarina on monivaiheinen, ja kertomus johdattaa kauppias-musikantin kohti käsittämättömiä rikkauksia. Ahneuden myötä Sadko päätyy vedenkuninkaan valtakuntaan, jossa Sadko solmii avioliiton merenneidon kanssa. 

Taidepajassa teemme tintamareskeja eli kurkistuskuvia työpajan omaan paraatiseinään. Paja on maksuton.

Ilmoittautuminen pajaan

Vinkkejä Vierailuun

Saako näyttelyssä tehdä tehtäviä ja missä voi syödä eväitä? Haluamme, että vierailunne sekä innostaa että rentouttaa. Näillä muutamalla vinkillä se onnistuu. 

Usein kysyttyä

Taidetestaajat

Kansallisgalleria on mukana Taidetestaajat-hankkeessa ja se on tuonut Kansallisgallerian kolmeen museoon jo noin 30 000 kahdeksasluokkalaista eri puolilta Suomea. Taidetestaajien museokäynneillä oppilaat pääsevät kokemaan ja arvioimaan taidetta omista lähtökohdistaan.

Ateneum kutsuu kasit testaamaan Suomen taiteen klassikoita ja kysyy: Kolahtaako? Taideteosten äärellä pohditaan ajattomia aiheita, kuten kauneutta, identiteettiä ja ihmisenä elämistä. Vierailu rakentuu yhteisestä tekemisestä, keskusteluista ja rauhallisista hetkistä teosten parissa Suomen taiteen tarina -kokoelmanäyttelyssä.

Suomen Kulttuurirahasto, Svenska kulturfonden ja Suomen valtio rahoittavat ja Suomen Lastenkulttuurikeskusten liitto sekä Kansallisgalleria järjestävät Taidetestaajien vierailut. Lue lisää Taidetestaajat-hankkeesta

Ateneum luokkahuoneessa

Museovierailu voi olla myös kokonaan virtuaalinen. 

Ateneumin taidemuseoon ja taideteoksiin voi tutustua myös verkossa. Tarjolla on teoskuvia, ääniopastuksia ja lyhytelokuvia, joiden avulla voitte sitoa museovierailun osaksi koulutyötä.

Etäopastukset

Suomen taiteen tarina -lyhytelokuvat

Suomen taiteen tarina -lyhytelokuvat näyttävät tutut klassikot uudessa valossa. Elokuvissa kamera poimii teoksen pinnasta yksityiskohtia, joita silmä ei muuten näkisi. Tutustakin teoksesta paljastuu näin uusia puolia: siveltimenvetoja, tehostevärejä ja yllättäviä yksityiskohtia. Elokuvia on yhteensä 13.Klikkaa alla olevan videon oikeassa yläkulmassa olevaa kuvaketta, niin saat esiin kaikki elokuvat.

Hyväksy markkinointievästeet katsoaksesi videon.

Tutustu koko taidekokoelmaan

Ateneumin, Kiasman ja Sinebrychoffin taidemuseoiden kokoelmateoksiin voi tutustua Kansallisgallerian verkkosivuilla. Voit hakea teoksia teosnimellä, vuosiluvulla, taiteilijan nimellä tai vaikka aihepiirillä. Tekijänoikeusvapaita teoskuvia on mahdollista ladata suoraan sivustolta.

Kansallisgallerian kokoelmahaku