Kouluille

Hyvä opettaja,

Tältä sivulta löydät tietoa Ateneumin palveluista kouluille ja päiväkodeille. Kaikkien museoon ryhmiään tuovien opettajien on hyvä lukea myös ohjeet museokäyntiä varten. Lisätietoa opastuksista, työpajoista ja museon muusta toiminnasta saat myös Ateneumin neuvonnasta, puh. 0294 500 401, sähköposti ainfo@ateneum.fi.

Peruskoulujen ja lukioiden sekä taidealan opettajille on tarjolla vuosikortti (28 €), jolla pääsee rajoituksetta tutustumaan Suomen Kansallisgallerian kolmen museon: Ateneumin taidemuseon, Nykytaiteen museo Kiasman sekä Sinebrychoffin taidemuseon tarjontaan. Esitä OAJ:n, KOL:n tai muu vastaava opettajakortti kassalla. Oppilasryhmän kanssa opettajan käynti museossa on maksuton.

Kiinnitämme hygieniaan ja siisteyteen erityistä huomiota kaikissa tiloissa. Kaikki kosketeltavat elementit on poistettu näyttelyistä toistaiseksi. Olemme pienentäneet opastusten ryhmäkokoa, mutta kouluryhmät voivat osallistua opastuksille luokkakohtaisesti myös isompina ryhminä (max. 25 henkeä). Koululaisten taidepajojen ryhmäkoko on 20 osallistujaa, isommat ryhmät jaetaan. Ateneum seuraa valtioneuvoston virallisia ohjeita.

Yleiset ohjeemme turvalliseen museovierailuun

Jos olet tulossa Ateneumiin luokkasi kanssa ilman varattua opastusta tai näyttelyintroa, ilmoitathan tulostanne etukäteen sähköpostitse myynti@kansallisgalleria.fi.

Kouluaineistot

Suomen taiteen tarina -lyhytelokuvat
Ateneum on tuottanut kokoelmien klassikkoteoksista kolmetoista lyhytelokuvaa. Kukin elokuva esittelee yhden Ateneumin taideteoksen. Katso elokuvia.
Lataa elokuviin liittyvä kouluaineisto (PDF, 340kt)

Taidetestaajat

Ateneum on mukana Taidetestaajat-hankkeessa. Lukuvuoden 2019–20 aikana museoon tulee noin 200 perusopetuksen 8-luokkalaisten ryhmää eri puolilta Suomea. Myös Kansallisgallerian muut museot, Nykytaiteen museo Kiasma ja Sinebrychoffin taidemuseo, ovat mukana hankkeessa. Taidetestaajat-hankkeessa oppilaat pääsevät kokemaan ja arvioimaan taidetta omista lähtökohdistaan käsin. Osallistuminen ja matkat ovat kouluille ilmaiset. Suomen Kulttuurirahasto, Suomen Lastenkulttuurikeskusten liitto ja Kansallisgalleria mahdollistavat ja järjestävät vierailut. Lue lisää Taidetestaajat-hankkeesta

Taidepaja

Ateneumin pajassa järjestetään taidepajakursseja kaikenikäisille koululaisille. Taidepajan omilta sivuilta löydät tarkemmat tiedot kurssitarjonnasta. Taidepajalla käynti on kouluille ja päiväkodeille pääsääntöisesti maksutonta. Opettajat ja päivähoidon hoito- ja kasvatushenkilöstö voivat ilmoittaa ryhmänsä Ateneumin taidepajaan sähköisellä ilmoittautumislomakkeella kahdesti vuodessa, 16.–31.1. ja 16.–31.8. Valinnat tehdään arpomalla.

Opastukset

Tutustu Ateneumin taidemuseon kokoelmiin ja näyttelyihin oppaan johdolla – opastuksella saat enemmän irti! Koulutetut oppaamme tuntevat hyvin kokoelmamme ja näyttelymme. Tilaa ryhmällesi opastus reilusti etukäteen.

Opasvaraukset Kansallisgallerian palvelumyynnistä numerosta 0294 500 500 (ma–pe klo 10–14) tai myynti@kansallisgalleria.fi. Voit myös lähettää opastustiedustelulomakkeen.

Opastusten hinnat kouluille ja päiväkodeille
kiertävä opastus näyttelysaleissa, arkisin 70 €
kesto n. tunti
ryhmäkoko max. 25 henkeä

näyttelyintro kouluille 55 € /ryhmä
kesto 30 min.
ryhmäkoko max. 25 henkeä

Skissi-kissa

Skissi-kissan kierros päiväkodeille ja kouluille

Ateneumin lasten opastus on leikillinen seikkailu klassikkotaiteen äärelle. Opas kutsuu lapset kanssaan matkalle, jolla kohdataan monenlaisia teoksia. Mitä kaikkea niistä voi löytääkään? Opastus ruokkii lasten mielikuvitusta ja tarjoaa omakohtaista tarttumapintaa taiteeseen. Matkassa mukana seikkailee myös Ateneumin kissamaskotti, Skissi.

Opettajan opas Skissi-kissan kierrokselle

Suomen taiteen tarina -näyttelyssä järjestettävä opastus sopii 4–8-vuotiaille. Opastus on tilattavissa suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi.

Aikamatkalla – lasten näyttelyintro Suomen taiteen tarinaan

Tervetuloa aikamatkalle taiteen maailmaan! Lapsille suunnattu näyttelyintro avaa kiehtovia näkymiä taiteeseen ja tutustuttaa Suomen taiteen tarina -kokoelmanäyttelyyn. Ateneumin oppaan johdolla siirrytään teosten matkassa maalta kaupunkiin ja koetaan samalla aikamatka läpi taiteen vuosikymmenien.

Paikka: Ateneum-sali
Kesto: 20 min.
Hinta: päiväkodit ja koulut 55 € / ryhmä
muut ryhmät: 75 € / ryhmä

Tarkat tiedot kaikista opastuksista löytyvät opastusten omilta sivuilta.

Aikamatkalla – Lasten johdanto Suomen taiteen tarinaan

Ateneum Art Gate

Tutustu mobiililaitteesi avulla Suomen taiteen tarina -näyttelyn pääsalista tehtyyn virtuaaliversioon!

Teemaopastukset kouluille

Ateneumin kokoelmanäyttelyyn on tarjolla kuusi teemallista opastusta, jossa on otettu huomioon paitsi museon, myös perusopetuksen opetussuunnitelman yleiset oppimistavoitteet.

Koulujen ja ryhmien materiaalipankki

Täältä löydät aiempiin näyttelyihin liittyvät kouluaineistot.