Kuva: Kansallisgalleria / Aleks Talve

Mun Ateneum – kouluille ja päiväkodeille

Tervetuloa Ateneumiin oppimaan, eläytymään, viihtymään ja toimimaan! Teitä odottaa talo täynnä taidetta. Osaavat ja innostavat oppaamme ovat valmiina syventämään vierailuanne. Kokoelmiimme tutustuminen onnistuu myös verkossa, joten museoretki voi alkaa jo omassa luokassa.

Ajankohtaista

Väriä ja valoa – impressionismin perintö -näyttelyyn on koottu kattava opettajien tutustumismateriaali, jonka voit ladata myös pdf-muodossa.

Tutustu materiaaliin

Ohjeita museovierailuun

Museovierailussa on ainesta vaikka minkälaiseen projektiin! Ottakaa vierailustanne kaikki irti valmistautumalla siihen etukäteen. Vierailun antiin kannattaa palata myös retken jälkeen. 

Pääsyliput

Alle 18-vuotiaille on aina vapaa pääsy Ateneumiin. Oppilasryhmän kanssa myös opettajan käynti museossa on maksuton. Ryhmänsä mukana kaikenikäiset toisen asteen opiskelijat sekä ryhmän ohjaajat voivat vierailla Ateneumissa ilmaiseksi.

Opettajille on tarjolla vuosikortti, joka käy Ateneumin lisäksi Kiasmassa ja Sinebrychoffin taidemuseossa. Esitä OAJ:n, KOL:n tai muu vastaava opettajakortti kassalla.

Lue lisää pääsylipuista ja vuosikorteista

Kerro tulostanne

Ilmoitattehan vierailustanne etukäteen osoitteeseen ainfo [a] ateneum.fi, mikäli olette tulossa luokan kanssa Ateneumiin ilman varattua opastusta tai näyttelyintroa.

Opettajana voit opastaa myös itse ryhmääsi. Huomaathan, että joissain suosituissa näyttelyissä opastaminen on haastavaa runsaan yleisömäärän vuoksi. Varauduthan siihen, että ryhmän kanssa ei ole mahdollista pysähtyä yhden teoksen ääreen pitkäksi aikaa.  

Saapuminen museoon

Kaikki alle 18-vuotiaat pääsevät Ateneumiin ilmaiseksi.

Ryhmien sisäänkäynti museoon tapahtuu Ateneuminkujan puoleisesta ovesta. Myös esteetön kulku löytyy Ateneuminkujan puolelta.

Jättäkää päällysvaatteet, reput ja isot kassit naulakkoon tai säilytyslokeroihin.

Ilmoita ensin ryhmäsi museon kassalle. Sitten voitte suunnata näyttelytiloihin joko portaikon kautta tai hissillä. Mikäli olette varanneet opastuksen tai näyttelyintron, kassalta ohjataan teidät oppaan luokse.

Museon henkilökunta on teitä varten – kysykää siis tarvittaessa rohkeasti apua.

 

Videot vierailun tueksi

Katsokaa videot yhdessä ennen museovierailua.

Video varhaiskasvatukseen sekä esi- ja alkuopetukseen:
Hyväksy markkinointievästeet katsoaksesi videon.
Video isommille koululaisille:
Hyväksy markkinointievästeet katsoaksesi videon.

Valmistautukaa vierailuun

Mitä tiedämme ja odotamme? 

Jutelkaa yhdessä siitä, mikä museo on. Entä mitä on taide? Siinäpä vasta iso kysymys pohdittavaksi. Mitä odotatte tulevalta vierailulta? Etsikää tietoa, keskustelkaa, kirjoittakaa ja piirtäkää oppilaiden ikätason mukaan.

Etsikää kuva Ateneumin taidemuseosta. Selvittäkää, missä rakennus sijaitsee ja miten sinne mennään. Jakakaa kokemuksia mahdollisista aikaisemmista käynneistä.  

Saapuminen ja esteettömyys

Ateneumista voi etsiä lisää tietoa verkossa. Selvittäkää esimerkiksi, milloin Ateneum-rakennus on valmistunut? Millaisessa käytössä talo on ollut aikaisemmin? Mitä näyttelyitä Ateneumissa on tällä hetkellä? 

Ateneumin tarina

Taidekokoelmamme

Tässä kohdassa on hyvä tutustua museossa toimimiseen. Kun oppilaat tietävät, mihin ovat tulossa, vierailulla päästään nopeasti kiinni itse asiaan. 

Mitä museossa saa tehdä?

Viihtyisä ja turvallinen museo

Katselkaa, kävelkää, jutelkaa

Liikkukaa museossa rauhalliseen tahtiin. Näin jää myös aikaa katsella teoksia yhdessä ja keskustella. Jos haluatte tutkia jotain teosta yhdessä pitempään, voitte vaikka istahtaa lattialle juttelemaan. Taide herättää tunteita. Jos itkettää tai naurattaa, se on ok!

Museossa ei kuitenkaan saa juosta.

Taideteoksiin ei saa koskea

Henkilökunta pitää huolta taideteoksista, jotka ovatkin korvaamattoman arvokkaita.

Teoksiin ei saa koskea lainkaan, koska sormista tarttuu pienelläkin hipaisulla näkymätöntä rasvaa ja likaa, jotka tuhoavat teosta vähitellen. Pitäkää siis vähintään metrin mitan verran väliä taideteoksiin. Teokset voivat olla vaarassa myös, jos seiniin tai vitriineihin nojataan.

Suojellaan teoksia yhdessä!

Opettaja tuo taiteen luo

Opettaja, olethan oppilasryhmäsi mukana koko vierailunne ajan. Jos teette näyttelyssä tehtäviä, ethän jätä oppilaita silloinkaan yksin. Lyijykynät ovat sallittuja työvälineitä näyttelytiloissa. Opettajana voit myös opastaa ryhmääsi. Huomaathan, että joissain suosituissa näyttelyissä opastaminen on haastavaa runsaan yleisömäärän vuoksi. Varauduthan siihen, että ryhmän kanssa ei ole mahdollista pysähtyä yhden teoksen ääreen pitkäksi aikaa.

Hienoa, että tulette yhdessä museoon!

Muistoja museosta

Voitte ottaa valokuvia muistoksi museoretkestänne. Jos jaatte kuvia sosiaalisessa mediassa, voitte käyttää aihetunnisteita kuten #ateneum #ajankysymys #kansallisgalleria

Salamaa ja selfiekeppiä ei saa käyttää näyttelytiloissa.

Eväiden syönti museossa

Näyttelysaleihin ei voi viedä ruokaa tai juomaa. Teosten turvallisuus on tässäkin syynä. Eväiden syönti museossa on kuitenkin mahdollista. Henkilökunta ohjaa teidät sopivaan paikkaan.

Museon henkilökunta on teitä varten – kysykää siis tarvittaessa rohkeasti apua.

Opastuksella enemmän irti

Opastetulla kierroksella tutustutaan tarkemmin muutamaan valittuun teokseen. Opas kannustaa katsomaan tarkkaan, tekemään havaintoja ja keskustelemaan nähdyistä teoksista. Museokäynti on mahdollisuus koko ryhmän yhteiseen oppimiseen ja kokemiseen.   

Alennettu opastushinta kouluille ja päiväkodeille

Koulut ja päiväkodit voivat varata opastuksiamme muita edullisempaan hintaan. Myös ryhmäkoossa voidaan hieman joustaa koulujen ja päiväkotien suhteen. Suurin mahdollinen ryhmäkoko on kuitenkin 25 henkeä.

Opastettu kierros 70 € / luokka, kesto 50 minuuttia.
Näyttelyintro Ateneum-salissa 60 € / luokka, kesto noin 30 min.

Tilaa palvelumyynnin uutiskirje

Näyttelyintro

Näyttelyintro varataan Kansallisgallerian palvelumyynnistä.

Kansallisgallerian palvelumyynti
myynti@kansallisgalleria.fi
puh. 0294 500 500 (ma–pe klo 10–14)

Väriä ja valoa – impressionismin perintö

20.10.2023-25.2.2024

Näyttelyintro kouluille: Väriä & valoa – Impressionismin perintö (luokat 7.-9. ja toinen aste)

Suositulla näyttelyintrolla saatte johdatuksen Väriä & valoa -näyttelyn teemoihin ja keskeisiin teoksiin asiantuntevan oppaan ja runsaan kuvaesityksen avulla. Näyttelyintrolla istutte mukavasti Ateneum-salin rauhassa, minkä jälkeen voitte tutustua näyttelyyn omaan tahtiinne. Intron kesto on puoli tuntia.

Huomioithan, että introlle saattaa osallistua myös muita koululais- ja aikuisryhmiä.  

Näyttelyyn ei valitettavasti järjestetä kiertäviä opastuksia ruuhkien välttämiseksi näyttelysaleissa. 

Varaukset: myynti@kansallisgalleria.fi tai puh. 0294 500 500 (ma–pe klo 10–14)

Opastuskielet: suomi, ruotsi, englanti
Hinta: 60 €/luokka
Ryhmäkoko: max. 25 oppilasta
Kesto: 30 minuuttia

Tulossa: Eero Järnefelt

5.4.-25.8.2024

Näyttelyintro kouluille: Eero Järnefelt (luokat 7.-9. ja toinen aste)

Suositulla näyttelyintrolla saatte johdatuksen Eero Järnefelt -näyttelyn teemoihin ja keskeisiin teoksiin asiantuntevan oppaan ja runsaan kuvaesityksen avulla. Näyttelyintrolla istutte mukavasti Ateneum-salin rauhassa, minkä jälkeen voitte tutustua näyttelyyn omaan tahtiinne. Intron kesto on puoli tuntia.

Huomioithan, että introlle saattaa osallistua myös muita koululais- ja aikuisryhmiä.  

Näyttelyyn ei valitettavasti järjestetä kiertäviä opastuksia ruuhkien välttämiseksi näyttelysaleissa. 

Varaukset: myynti@kansallisgalleria.fi tai puh. 0294 500 500 (ma–pe klo 10–14)

Opastuskielet: suomi, ruotsi, englanti
Hinta: 60 €/luokka
Ryhmäkoko: max. 25 oppilasta
Kesto: 30 minuuttia

Opastettu kierros

Tilaathan opastuksen viimeistään kaksi viikkoa ennen toivottua ajankohtaa lomakkeen kautta.

Varaa Mun Ateneum –koululaisopastus  

Ajan kysymys

Mun Ateneum – koululaisopastus kokoelmanäyttelyyn

Kuvassa nuori pitkähiuksinen nainen seisoo kädet lanteilla vihreässä huoneessa ja katsoo kohti.

Millainen on ”Sun Ateneum”? Mistä kiinnostut? Mikä ei oikein innosta? Oletko kuin kotonasi vai tuntuuko paikka ihan oudolta?   

Opastuksella kurkistetaan museon historiaan, tutustutaan Ajan kysymys -näyttelyyn muutamien teosten kautta. Opastuksella on aikaa keskustella taiteesta ja tehdä siitä omia tulkintoja. Koska taide käsittelee usein ihmisenä olemista ja herättää tunteita, sen parissa on luontevaa harjoitella myös tunne- ja vuorovaikutustaitoja.  

Meille on tärkeää, että lapset ja nuoret tuntevat olonsa tervetulleiksi ja pääsevät osallistumaan aktiivisesti. Opastamisen ja osallistumisen tavat vaihtelevat ikäryhmittäin.   

Varaukset:

Varaa lomakkeella

Opastuskielet: suomi, ruotsi, englanti ja venäjä
Hinta: 70 €
Ryhmäkoko: max. 25 oppilasta
Kesto: 50 minuuttia

Mun Ateneum – Ennakkotehtävä opastusta varten

Kuva maalauksesta, jossa opettaja ja lapsia koululuokassa. Maalaus on vuodelta 1899.

Ennakkotehtävän avulla ryhmä pääsee tutustumaan Ateneumiin ja taiteeseen omaehtoisen keskustelun kautta. Samalla onnistuu orientoituminen vierailuun.  

Kesto: noin 30 min.  

Kenelle: Sopii kaikille luokka-asteille, opettaja ohjaa keskustelua ikäryhmän mukaan. 

Siirry ennakkotehtävään

Taidepajat

Ateneumin taidepajassa pääsette itse tekemään kuvia! Taidepajat ovat kouluille ja päiväkodeille pääsääntöisesti maksuttomia. Mukaan voi ilmoittautua kahdesti vuodessa, elokuussa ja tammikuussa (10.–20.8.2023 / 10.–20.1.2024). Ilmoittautuminen tapahtuu tällä sivulla olevien linkkien kautta. Valinnat tehdään arpomalla.

Syksyn 2023 taidepajat

Lempipaikkani – piirros– ja maalauspaja   

Kohderyhmä 4.–9. lk  

syyskuussa  

Kesto 2,5 t  

Maksuton  

Tutustumme Albert Edelfeltin laajaan näyttelyyn: keskitymme erityisesti taiteilijan maalauksiin hänen lempipaikoistaan ja -aiheistaan. Mistä Edelfelt kertoi lukuisissa kirjeissään ja millaisia kuvituksia hän lähetti perheelleen ja ystävilleen? Työpajan aikana pohdimme paikkojen merkitystä. Mikä voisi olla sinun lempipaikkasi, oma tilasi? Valmistamme omat postikortit piirtäen ja maalaten.

Ilmoittautuminen on päättynyt.


Piilossa luonnossa – piirros- ja maalauspaja 

Kohderyhmä 5–6 v ja 1. –2. lk 

syys-lokakuussa 2023

Kesto 2,5 t   

Maksuton 

Tervetuloa tutustumaan Ateneumin uuteen Ajan kysymys -kokoelmanäyttelyyn! Katselemme, tutkimme ja pohdimme yhdessä, miten teoksissa on kuvattu luontoa eri aikoina, vuosisatojen ajan. Miten luonto on muuttunut ja miten ihminen on vaikuttanut siihen? Kuka tai mikä luonnossa elää ja liikkuu? Teemme taidepajassa omat teokset vahaliiduilla ja vesiväreillä. 

Ilmoittautuminen on päättynyt.


Liikettä ajassa -tanssipaja

Kohderyhmä 5.–9. lk

Kesto 1,5 t

Viikko 46  

Ateneum-salissa, 1. krs.

UrbanApa X Ateneum -festivaali järjestetään kahdettatoista kertaa tänä vuonna! Ohjelmaan kuuluu mm. maksuttomia koululaispajoja. Vierailulla tutustutaan Ajan kysymys –näyttelyyn oppaina draamapedagogi ja tanssitaiteilija. Näyttelyssä heränneitä ajatuksia ja tunteita käsitellään kehollisin ja fyysisin harjoittein Ateneum-salin tanssipajassa. Millaisia tuntemuksia taide herättää? Työpajan tarkoituksena on tarjota nuorille erilainen, leikkisä ja virikkeellinen museokäynti – samalla he saavat työkaluja taiteen kokemiseen. Tanssipajojen lisäksi festivaaliviikolla on tarjolla ilmaisia esityksiä alle 18-vuotiaille. Lisätietoja: www.urbanapa.fi

Ilmoittautuminen on päättynyt.


Väritunnelmia – maalauspaja 

Kohderyhmä 3.–9. lk 

marraskuussa 2023 ja tammi-helmikuussa 2024    

Kesto 2,5 t   

Maksuton 

Tervetuloa tutustumaan impressionistitaiteilijoiden Väriä & Valoa -näyttelyyn! Katselemme ja tutkimme yhdessä teoksia ja pohdimme, miten uudenlaiset maalaustavat ovat aikoinaan muuttaneet taiteilijoiden tapaa työskennellä. Miten väreillä voi ilmaista tunteita ja tunnelmia? Miten värit muuttuvat hetkessä valojen ja varjojen myötä? Taidepajassa tutustumme värien sekoittamiseen ja teemme omat maalaukset näyttelyn innoittamina. 

Ilmoittautuminen on päättynyt.

Ajatuksella – tehdään yhdessä!

Ateneumin taidetehtävät johdattelevat keskustelemaan taidekuvista yhdessä koko luokan kanssa. Kuvien katselun jälkeen voittekin kääriä hihat ja paneutua taidetehtäviin. Tehtävät on suunniteltu neljälle ikäryhmälle, mutta materiaalia voi hyvin soveltaa vapaasti eri luokka-asteilla.

Taidetehtäviä kouluille

Koulujen galleriat

Oma galleria on Kansallisgalleria.fi:n palvelu, jossa voit luoda omia gallerioitasi Kansallisgallerian ja Valtion taideteostoimikunnan teoksista ja muusta aineistosta. Aloita Oma gallerian käyttö rekisteröitymällä ja kirjautumalla palveluun. Lisää teos galleriaan plus-painikkeesta ja merkitse galleria julkiseksi, jos haluat jakaa sen muiden katseltavaksi. Tarkemmat ohjeet löydät Kansallisgallerian ohjesivulta. Siirry ohjeisiin

Olemme luoneet koulujen aineistoja Oma gallerioihin:

Väriä ja valoa

Taidetestaajat

Kansallisgalleria on mukana Taidetestaajat-hankkeessa ja se on tuonut Kansallisgallerian kolmeen museoon jo kymmeniä tuhansia kahdeksasluokkalaisia eri puolilta Suomea. Taidetestaajien museokäynneillä oppilaat pääsevät kokemaan ja arvioimaan taidetta omista lähtökohdistaan.

Suomen Kulttuurirahasto, Svenska kulturfonden ja Suomen valtio rahoittavat hanketta. Suomen Lastenkulttuurikeskusten liitto ja Kansallisgalleria järjestävät Taidetestaajien vierailut.

Lue lisää Taidetestaajat-hankkeesta

Taidetestaajana Ateneumissa

Ateneum kutsuu kasit testaamaan Ajan kysymys -näyttelyä ja kysyy: kolahtaako?

Taideteosten äärellä pohditaan ajattomia aiheita, kuten kauneutta, identiteettiä ja ihmisenä elämistä. Vierailu rakentuu yhteisestä tekemisestä, keskusteluista ja rauhallisista hetkistä teosten parissa.

Taidetestaajien tehtävämateriaalit