Kouluille

Hyvä opettaja,

Tältä sivulta löydät tietoa Ateneumin palveluista kouluille ja päiväkodeille. Kaikkien museoon ryhmiään tuovien opettajien on hyvä lukea myös ohjeet museokäyntiä varten. Lisätietoa opastuksista, työpajoista ja museon muusta toiminnasta saat myös Ateneumin neuvonnasta, puh. 0294 500 401, sähköposti ainfo@ateneum.fi.

Peruskoulujen ja lukioiden sekä taidealan opettajille on tarjolla vuosikortti (28 €), jolla pääsee rajoituksetta tutustumaan Suomen Kansallisgallerian kolmen museon: Ateneumin taidemuseon, Nykytaiteen museo Kiasman sekä Sinebrychoffin taidemuseon tarjontaan. Esitä OAJ:n, KOL:n tai muu vastaava opettajakortti kassalla. Oppilasryhmän kanssa opettajan käynti museossa on maksuton.

Jos olet tulossa Ateneumiin luokkasi kanssa ilman varattua opastusta tai näyttelyintroa, ilmoitathan tulostanne etukäteen sähköpostitse ainfo@ateneum.fi

Ohjeemme turvalliseen museovierailuun

Kiinnitämme hygieniaan ja siisteyteen erityistä huomiota kaikissa tiloissa. Kaikki kosketeltavat elementit on poistettu näyttelyistä toistaiseksi. Olemme pienentäneet opastusten ryhmäkokoa, mutta kouluryhmät voivat osallistua opastuksille luokkakohtaisesti myös isompina ryhminä (max. 25 henkeä). Koululaisten taidepajojen ryhmäkoko on 20 osallistujaa, isommat ryhmät jaetaan. Ateneum seuraa valtioneuvoston virallisia ohjeita.

Ajanjaksolla 24.11.–13.12.2020 myös koululaisryhmien kokorajoitukset ovat seuraavat: opastukset max. 10 henkeä, näyttelyintrot max. 18 henkeä.

 

 

Kysely etäopastuksista opettajille

Etätyöskentely on tullut tutuksi kouluissa kuluneen vuoden aikana. Kehitämme parhaillaan vuorovaikutteisia, luokassa tapahtuvia etäopastuksia ja etätaidepajoja. Vastaamalla voit auttaa meitä kehittämistyössä. Kiitos!

Vastaa kyselyyn

Kouluaineistot

Suomen taiteen tarina -lyhytelokuvat
Ateneum on tuottanut kokoelmien klassikkoteoksista kolmetoista lyhytelokuvaa. Kukin elokuva esittelee yhden Ateneumin taideteoksen. Mukana myös Magnus Enckellin teos Heräävä fauni, 1914. Katso elokuvia.
Lataa elokuviin liittyvä kouluaineisto (PDF, 340kt)

Taidetestaajat

Kansallisgalleria on mukana Taidetestaajat-hankkeessa. Hanke alkoi lukuvuonna 2017–18, ja se on tuonut Kansallisgallerian kolmeen museoon jo noin 30 000 kahdeksasluokkalaista eri puolilta Suomea. Taidetestaajien museokäynneillä oppilaat pääsevät kokemaan ja arvioimaan taidetta omista lähtökohdistaan.

Taidetestaajat jatkuu lukuvuonna 2020–21. Ryhmiä vierailee syksyllä 2020 Kiasmassa ja keväällä 2021 Ateneumissa. Sinebrychoffin taidemuseossa Taidetestaajat vierailevat läpi lukuvuoden.

Ateneum kutsuu kasit testaamaan Suomen taiteen klassikoita ja kysyy: Kolahtaako? Taideteosten äärellä pohditaan ajattomia aiheita, kuten kauneutta, identiteettiä ja ihmisenä elämistä. Vierailu rakentuu yhteisestä tekemisestä, keskusteluista ja rauhallisista hetkistä teosten parissa Suomen taiteen tarina -kokoelmanäyttelyssä.

Suomen Kulttuurirahasto, Svenska kulturfonden ja Suomen valtio rahoittavat ja Suomen Lastenkulttuurikeskusten liitto sekä Kansallisgalleria järjestävät Taidetestaajien vierailut.

Lue lisää Taidetestaajat-hankkeesta

Taidepaja

Ateneumin pajassa järjestetään taidepajakursseja kaikenikäisille koululaisille. Taidepajan omilta sivuilta löydät tarkemmat tiedot kurssitarjonnasta. Taidepajalla käynti on kouluille ja päiväkodeille pääsääntöisesti maksutonta. Opettajat ja päivähoidon hoito- ja kasvatushenkilöstö voivat ilmoittaa ryhmänsä Ateneumin taidepajaan sähköisellä ilmoittautumislomakkeella kahdesti vuodessa, 16.–31.1. ja 16.–31.8. Valinnat tehdään arpomalla.

Opastukset

Tutustu Ateneumin taidemuseon kokoelmiin ja näyttelyihin oppaan johdolla – opastuksella saat enemmän irti! Koulutetut oppaamme tuntevat hyvin kokoelmamme ja näyttelymme. Tilaa ryhmällesi opastus reilusti etukäteen.

Opasvaraukset Kansallisgallerian palvelumyynnistä numerosta 0294 500 500 (ma–pe klo 10–14) tai myynti@kansallisgalleria.fi. Voit myös lähettää opastustiedustelulomakkeen.

Opastusten hinnat kouluille ja päiväkodeille
kiertävä opastus näyttelysaleissa, arkisin 70 €
kesto n. tunti
ryhmäkoko max. 25 henkeä (10 henkeä 24.11.–13.12.2020)

näyttelyintro kouluille 55 € /ryhmä
kesto 30 min.
ryhmäkoko max. 25 henkeä (18 henkeä 24.11.–13.12.2020)

Skissi-kissa

Skissi-kissan kierros päiväkodeille ja kouluille

Ateneumin lasten opastus on leikillinen seikkailu klassikkotaiteen äärelle. Opas kutsuu lapset kanssaan matkalle, jolla kohdataan monenlaisia teoksia. Mitä kaikkea niistä voi löytääkään? Opastus ruokkii lasten mielikuvitusta ja tarjoaa omakohtaista tarttumapintaa taiteeseen. Matkassa mukana seikkailee myös Ateneumin kissamaskotti, Skissi.

Opettajan opas Skissi-kissan kierrokselle

Suomen taiteen tarina -näyttelyssä järjestettävä opastus sopii 4–8-vuotiaille. Opastus on tilattavissa suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi.

Aikamatkalla – lasten näyttelyintro Suomen taiteen tarinaan

Tervetuloa aikamatkalle taiteen maailmaan! Lapsille suunnattu näyttelyintro avaa kiehtovia näkymiä taiteeseen ja tutustuttaa Suomen taiteen tarina -kokoelmanäyttelyyn. Ateneumin oppaan johdolla siirrytään teosten matkassa maalta kaupunkiin ja koetaan samalla aikamatka läpi taiteen vuosikymmenien.

Paikka: Ateneum-sali
Kesto: 20 min.
Hinta: päiväkodit ja koulut 55 € / ryhmä
muut ryhmät: 75 € / ryhmä

Tarkat tiedot kaikista opastuksista löytyvät opastusten omilta sivuilta.

Aikamatkalla – Lasten johdanto Suomen taiteen tarinaan

Ateneum Art Gate

Tutustu mobiililaitteesi avulla Suomen taiteen tarina -näyttelyn pääsalista tehtyyn virtuaaliversioon!

Teemaopastukset kouluille

Ateneumin kokoelmanäyttelyyn on tarjolla kuusi teemallista opastusta, jossa on otettu huomioon paitsi museon, myös perusopetuksen opetussuunnitelman yleiset oppimistavoitteet.

Koulujen ja ryhmien materiaalipankki

Täältä löydät aiempiin näyttelyihin liittyvät kouluaineistot.