Sophie Sälekari « Takaisin

kläddesigner

Sophie Sälekari är formgivare av damkläder och textiler. Hennes mönster har fått erkänsla i flera tävlingar i modebranschen runt om i världen. Hennes arbeten har bl.a. visats på sidor i Women’s Daily, CR Fashions Book och Elle, och septembernumret 2015 av Vogue Italia utnämnde Sophie till en av den nya tidens designers.

Hennes arbete har beskrivits som personlig förståelse för färg och print samt orädd men elegant användning av olika slags textiler. För närvarande arbetar Sälekari som textildesigner hos Alexander McQueen i London och fortsätter samarbetet med finska kunder.

Sophie Sälekari experimenterar med nya arbetsmetoder på konstnärsrocken

”Jag besökte utställningen några gånger med skissblock i handen. Flera verk vars färgvärld eller motiv tilltalade mig fastnade i mitt medvetande. Till de enskilda verk som gjorde stort intryck hörde Birger Carlstedts exotiska och ofinska målning Musik (1938). Verket står i positiv bemärkelse i konflikt med det vi anser vara finskt.

Som kläd- och printdesigner är jag intresserad av hur färger och olika ornament har använts i verken, samt av hur olika ytstrukturer framträder i målningarna. I konstnärsrocken ville jag prova på arbetssätt som för mig var nya genom de ytor och mönster Carlstedt hade skapat. Jag ville fundera över hur man med hjälp av print kunde skapa illusionen av olika material och mönster som föreföll tredimensionella i rockens material.”

Om du vill rösta på din favoritrock, gå till de finskspråkiga sidorna.