Anna Tuori « Takaisin

bildkonstnär

Anna Tuori är en prisbelönad bildkonstnär bosatt i Helsingfors (bl.a. Årets unga konstnär 2011 och William Thurings personliga pris 2015). Hennes målningar har under de två senaste åren visats bl.a. på biennalen i Sydney, i Stadtgallerie i Kiel, Galerie Anhava i Helsingfors, i Åbo Konstmuseum och Kemper Museum of Contemporary Art i USA.

I Tuoris målningar är den så kallade verkligheten och illusionen inte separata, och bilden faller inte tillbaka på ord. I verken blir det trygga främmande och det märkliga blir förtroligt.

Anna Tuoris konstnärsrock har inspirerats av verk som är bekanta från barndomen

”Jag inspirerades av flera verk i utställningen: I Symbolism-salen såg jag bland annat motsatsförhållandena i min gamla favorit Hugo Simbergs verk. Andra inspirationskällor för mönstret i rocken var Akseli Gallen-Kallelas Demasquée (1888) och triptyken Ainomyten (1891) samt Birger Carlstedts Stilleben (1941). Färgerna för ljus och skugga i mitt mönster tog jag från Albert Edelfelts målning I Luxembourgträdgården i Paris (1887). De här verken är alla bekanta sedan länge.”

Om du vill rösta på din favoritrock, gå till de finskspråkiga sidorna.