Konstnärsrocken

Ateneum presenterar klassiker i ett nytt ljus

Ateneum har öppnat sin nya samlingsutställning som går under namnet Historier inom finsk konst. För att hedra den finska konstens klassiker har Ateneum startat en tävling som heter Konstnärsrocken. Fyra internationellt framgångsrika finska formgivare har planerat konstnärsrockarnas unika mönster på inspiration av konstsamlingarna. De deltagande formgivarna är graffitikonstnär Egs, designer Harri Koskinen, bildkonstnär Anna Tuori och kläddesigner Sophie Sälekari. Formgivarna har utgått från Samuji-märkets vita Iman-rock.

Tävlingens formgivare har fått sin inspiration från Ateneums samlingar, och de har gjort sina egna tolkningar av verk och teman som de själva har valt. Varje formgivare har designat sitt eget mönster på rocken. Rockarna är unika konstverk.

DELTA OCH RÖSTA

Allmänheten kan rösta på sin egen favorit på tävlingens finska webbplats. Den konstnärsrock som fått mest röster lottas ut bland alla som röstat. Vinnaren av Ateneums Konstnärsrock offentliggörs i augusti. Röstningen har slutat den 7 augusti 2016.

Rösta

ARMI Creatives och Superson har deltagit i planeringen av tävlingen Konstnärsrocken.

Formgivarna

Graffitikonstnär

EGS

EGS är Finlands internationellt mest kända graffitikonstnär. Han inledde sin konstnärsbana under senare hälften av 1980-talet inspirerad av Finlands första graffitivåg. EGS har presenterat finsk graffiti ute i världen redan i över 25 år.

Bekanta dig med formgivaren

Designer

Harri Koskinen

Harri Koskinen är en industriformgivare som belönats med ett flertal priser, både inhemska och utländska. Han har haft internationellt samarbete med bl.a. Alessi, Genelec, Iittala och Issey Miyake.  Vid sidan av projekten han gör för sin egen formgivningsbyrå Friends of Industry är han Iittalas designchef.

Bekanta dig med formgivaren

Kläddesigner

Sophie Sälekari

Sophie Sälekari är formgivare av damkläder och textiler. Hennes mönster har fått erkänsla i flera tävlingar i modebranschen runt om i världen. Hennes arbeten har bl.a. visats på sidor i Women’s Daily, CR Fashions Book och Elle, och Vogue Italia utnämnde Sophie till en av den nya tidens designers.

Bekanta dig med formgivaren

Bildkonstnär

Anna Tuori

Anna Tuori är en prisbelönad bildkonstnär, bl.a. Årets unga konstnär 2011 och William Thurings personliga pris 2015. Hennes målningar har under de två senaste åren visats bl.a. på biennalen i Sydney, i Stadtgallerie i Kiel och Kemper Museum of Contemporary Art i USA.

Bekanta dig med formgivaren