Runsas kokoelma

Ateneumin taidemuseossa on maan vanhin ja laajin taidekokoelma. Se kertoo paitsi Suomen taiteen tarinan, myös suomalaisen taidekentän rakentumisesta. Tarina on taltioitunut teoshankintoina, dokumentteina, muistitietona ja kertomuksina.

Kuva: Kansallisgalleria / Jenni Nurminen

Klassikot uudessa valossa

Kokoelmanäyttely nostaa esiin uusia teoksia ja rinnastuksia, luoden samalla yhteyden niin Suomen kuin maailman historiaan. Se kertoo Suomen taiteen kehityskulun vuodesta 1809 aina 1970-luvulle saakka.

Tutustu kokoelmanäyttelyyn
Suomen taiteen tarina -kokoelmanäyttely Ateneumin taidemuseossa. Kuva: Kansallisgalleria / Hannu Pakarinen

Maalaus- ja veistoskokoelmat

Ateneumin taidemuseossa on Suomen suurin kokoelma maalauksia ja veistoksia. Yhteensä maalauksia on yli 4300 ja veistoksia yli 750 kappaletta. Ateneumin taidemuseon kokoelmat esittelevät Suomen taiteen kehitystä aina 1700-luvun rokokoomuotokuvista 1900-luvun kokeellisiin virtauksiin asti.

Tutustu maalaus- ja veistoskokoelmiin
Japanilaisia puupiirroksia. Kuva: Kansallisgalleria / Henri Tuomi

Grafiikka- ja piirustuskokoelmat

Ateneumin taidemuseolla on maamme laajin ja kattavin kokoelma suomalaista taidegrafiikkaa aina 1800-luvun lopulta tähän päivään saakka.

Lisäksi Ateneumin kokoelmaan kuuluu edustava valikoima pohjoismaista ja eurooppalaista grafiikkaa. Suurimman erillisen kokoelman muodostavat japanilaiset puupiirrokset.

Tutustu grafiikka- ja piirustuskokoelmiin
Suomen taiteen tarina -kokoelmanäyttely Ateneumin taidemuseossa. Kuva: Kansallisgalleria / Jenni Nurminen

Kansainvälinen kokoelma

Ateneumin edustavaan kansainvälisen taiteen kokoelmaan kuuluu yhteensä yli 650 teosta. Kokoelman tunnetuimpia taiteilijoita edustavat mm. Paul Cézanne, Marc Chagall, Eugène Delacroix, Paul Gauguin, Vincent van Gogh, Francisco de Goya, Amedeo Modigliani, Edvard Munch, Ilja Repin, Auguste Rodin ja Anders Zorn.

Tutustu kansainväliseen kokoelmaan

Provenienssitutkimus

Keskeinen osa museoiden kokoelmatyötä ja tutkimusta on ns. provenienssitutkimus. Provenienssi- ja kontekstitiedot, eli omistaja- ja käyttöhistoriaan liittyvät tiedot, lisäävät merkittävästi taideteoksen museaalista arvoa.

Lue lisää provenienssitutkimuksesta
Alexander Calder: Mobile, 1930-luku. Kansallisgalleria / Ateneumin taidemuseo. Kuva: Kansallisgalleria / Hannu Aaltonen

Teokset matkoilla

Teoslainat ovat merkittävä osa museotyötä. Ateneumin kokoelmista lainataan vuosittain noin 300–600 teosta eri näyttelyihin. Lainaustoiminnan tavoitteena on saada Ateneumin kokoelmassa olevia teoksia mahdollisimman laajan yleisön nähtäväksi kotimaassa ja ulkomailla.

Lue lisää teoslainoista