Kilpailukutsu: Erasmus-ohjelma 35 vuotta -erikoisrahan suunnittelukilpailu


Valtiovarainministeriön asettama juhlarahalautakunta järjestää suunnittelukilpailun kahden euron erikoisrahan taiteellisen suunnittelun toteutuksesta osana Euroopan komission järjestämää erikoisrahan suunnittelukilpailua. Erikoisrahan aiheena on Erasmus-ohjelma (nykyisin Erasmus+). Erikoisrahalla juhlistetaan Erasmus-ohjelman 35-vuotisjuhlavuotta vuonna 2022. Kilpailuaika päättyy 6. marraskuuta 2020.

Erasmus+ on Euroopan unionin koulutuksen, nuorisoalan sekä urheilun ohjelma. Ohjelma tarjoaa nuorille, opiskelijoille ja aikuisille mahdollisuuksia kouluttautumiseen, opiskeluun tai harjoitteluun ulkomailla. Miljoonat eurooppalaiset ovat osallistuneet ohjelmaan perustamisvuodesta 1987 lähtien.

Euroopan komissio järjestää suunnittelukilpailun Erasmus-aiheisen kahden euron erikoisrahan designista vuosina 2021–2022. Jokaisella euromaalla on mahdollisuus osallistua kilpailuun ehdotuksillaan. Suomen kilpailuehdotus/-ehdotukset valitaan juhlarahalautakunnan avoimeen kilpailuun osallistuneiden ehdotuksien joukosta.

Erasmus-aiheinen erikoisraha julkaistaan vuonna 2022. Raha on kaikkien euromaiden yhteinen kahden euron erikoisraha. Kolikon yhdellä puolella on sama kuva-aihe kuin tavanomaisilla kahden euron kolikoilla. Kolikon toisella puolella on kuva-aihe, joka edustaa Erasmus-ohjelmaa ja ohjelman 35 vuoden historiaa.

Erikoisrahoilla juhlistetaan historiallisten tapahtumien vuosipäiviä tai historiallisesti merkittäviä uudempia tapahtumia. Tähän mennessä euroalueen maat ovat laskeneet yhdessä liikkeeseen neljä erikoisrahaa. Erasmus-aiheinen kahden euron erikoisraha tulee olemaan euromaiden viides yhteinen erikoisraha. Yhteisien erikoisrahojen lisäksi kukin euroalueen maa voi laskea liikkeeseen kaksi erikoisrahaa vuodessa.

Erikoisrahoilla on samat tekniset ominaisuudet ja sama yhteinen puoli kuin tavanomaisilla kahden euron kolikoilla. Erikoisrahojen toisella puolella on kuitenkin erityinen kuva-aihe, joka eroaa tavanomaisten eurorahojen kuva-aiheista. Erikoisrahat ovat laillisia maksuvälineitä kaikkialla euroalueella. Ainoastaan kahden euron kolikoista saa tehdä erikoisrahoja.

Erasmus-ohjelma 35 vuotta -erikoisrahan suunnittelukilpailun osallistujilta toivotaan taiteellista, aiheen- ja ajanmukaista sekä toteutuskelpoista kilpailuehdotusta.

Kilpailussa noudatetaan tämän kilpailuohjelman suunnittelukilpailun sääntöjä.

Kilpailussa jaetaan seuraavat palkinnot:

  • I palkinto: 2 500 euroa
  • II palkinto: 1 500 euroa
  • III palkinto: 1 000 euroa

Palkintolautakunnan muodostavat seuraavat juhlarahalautakunnan jäsenet:

  • Timo Huusko, intendentti, Ateneumin taidemuseo (pj)
  • Juha Halonen, neuvotteleva virkamies, valtiovarainministeriö (varapj)
  • Päivi Heikkinen, osastopäällikkö, Suomen Pankki
  • Henrika Tandefelt, FT, dosentti, Helsingin yliopisto
  • Maarit Mäkelä, professori, TaT, Aalto-yliopisto
  • Tuomas Sukselainen, VTT

Palkintolautakunta käyttää erillistä asiantuntijaa rahan toteutettavuuden teknisenä asiantuntijana.

Kilpailuaika päättyy perjantaina 6.11.2020 klo 17.30, johon mennessä kilpailuehdotukset on toimitettava Ateneumin taidemuseoon osoitteeseen Kaivokatu 2, 00100 Helsinki.

Kilpailuohjelma

Kilpailuohjelma: Lataa pdf-tiedosto

Kilpailuohjelman liitteet:
Annex I, Euroopan komission ohjeet yleiseurooppalaisen kahden euron juhlarahan suunnittelukilpailuun Lataa pdf-tiedosto
Annex II, suunnittelijan suostumus Lataa pdf-tiedosto

Kilpailuohjelma on julkaistu 23.9.2020 Ateneumin taidemuseon verkkosivuilla. Kansallisgalleria huolehtii valtiovarainministeriön asettaman valtion juhlarahalautakunnan puheenjohtaja- ja sihteeritoiminnosta organisaatioiden välisen sopimuksen mukaisesti. Keskeinen osa puheenjohtaja- ja sihteeritoimintaa on juhlarahojen kilpailutuksen järjestäminen.

Lisätiedot

Lisätietoja kilpailun käytännön asioista antaa kilpailusihteeri Lene Wahlsten, lene.wahlsten at ateneum.fi, puh. 050 515 0834

 

Kuva: Suomen Hallitusmuoto 1919 -juhlaraha Figura,  suunnittelija Dario Vidal